Όσα πρέπει να ξέρετε για να σας συνοδέψει με ασφάλεια ο τετράποδος φίλος σας στην παραλία.
Τι κάνουμε λοιπόν στην περίπτωση που ο σκύλος μας δεν συμπαθεί ιδιαίτερα το νερό ή φοβάται να μπεί ή στην περίπτωση ενός κουταβιού που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη θάλασσα;
Διακοπές λοιπόν! Έφτασε η ώρα να τρέξουμε στις παραλίες, είτε έχουμε χαρούμενα σκυλιά (που τους αρέσει η θάλασσα και το κολύμπι) είτε σκύλους που φοβούνται να μπουν μέσα στο νερό, σκύλους που δεν το διασκεδάζουν ή απλά κουτάβια που θα έχουν την πρώτη τους επαφή με τη θάλασσα αυτό το καλοκαίρι.
Όπως σε όλα τα καινούργια πράγματα που μαθαίνει σκύλος μας χρειάζεται αρκετές επαναληψείς και συνήθως 3 με 4 ημέρες μέχρι να τα καταφέρουμε. Πρώτα απ' όλα μπορείτε να κρατήσετε το σκυλί σας αγκαλία για να το βάλετε στη θάλασσα (αν το μέγεθος το επιτρέπει) ή να το κρατάτε πολύ κοντά σας. Αν φυσάει και έχει μεγάλα κύματα καλό είναι να αφήσετε την προσπάθεια για άλλη ώστε να μην φοβηθεί περισσότερο.
Καταρχάς, ξεκινάμε βρέχοντας τα δικά μας πόδια και σιγά σιγά και τα δικά του. Μπορείτε να τρέχετε για λίγο μαζί του ώστε να το δει ως παιχνίδι. Σιγά σιγά προχωράμε πιο μέσα και τον καλούμε να έρθει κοντά μας κρατώντας ίσως κάποια αγαπημένο του παιχνίδι και κάθε φορά μας πλησιάζει το επιβραβεύουνε. Εναλλακτικά μπορούμε να το έχουμε δέσει από το κολάρο με ένα ελαφρύ λουρί και να τον τραβάμε απαλά προτρέποντάς τον να έρθει κοντά μας. Αντιδράσεις μπορεί να έχουμε από την πρώτη στιγμή αλλά με επιμονή και επιβράβευση θα το ξεπεράσουμε. Το σκυλί μας ίσως πανικοβληθεί όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν πατούν τα πόδια του στο βυθό και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε. Βάζουμε το χέρι μας κάτω από την κοιλιά ώστε να τον στηρίζουμε και να του παρέχουμε αίσθηση ασφάλειας και ενστικτωδώς να αρχίσει να κουνάει τα πόδια του. Και πάλι ο δικός μας έπαινος θα πρέπει να είναι συνεχής. Σταδιακά αποκρύνουμε το χέρι μας μέχρι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και κινούνται μόνο του στο νερό. Στην αρχή τον αφήνουμε λίγη ώρα στο νερό για να μην κουραστεί.
Όταν το σκυλί σας εξικειωθείι αρκετά με το νερό καλό είναι να τον αφήνουμε να απομακρύνεται γιατί μπορεί να παρασυθρεί ή να ακολουθήσει κατά λάθος κάποιον άλλο μέσα στη θάλασσα. Όπως και οι άνθρωποι χρειάζεται νερό για να μην αφυδατωθεί, σκιά για να κάθεται και μετά ένα ξέβγαλμα με γλυκό νερό.
Αν ο σκύλος σας είναι κάποιας ηλικίας και δεν είναι εξεικοιωμένος με τη θάλασσα μην τον πιέζεται. Ίσως είναι αργά για να... αλλάξει συνήθειες.
Καλό είναι να ξέρουμε και και τις υποχρεώσεις μας. Σύμφωνα με το Νόμο 3170/2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους -άρα και στην παραλία-αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί. Στο άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) ορίζεται ότι: «Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων». Η παράβαση τιμωρείται με 50-150€ πρόστιμο (το ύψος του προστίμου καθορίζει ο λιμενάρχης). Ωστόσο η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι.
Ένα μακρύ λουρί είναι ιδανικό για την περίπτωση που ο σκύλος αρχίσει να κυνηγάει ώστε να μην απομακρυνθεί πολύ και χαθεί. Επειδή οι σκύλοι είναι περίεργοι προσοχή σε αντικείμενα που μπορεί να τον τραυματίσουν (όπως βράχια), αλλά και τσούχτρες μπορεί να τον τσιμπήσουν. Για να προφυλάξετε τα πόδια του από την καυτή άμμο να τα βρέχετε συχνά και να τον κρατάτε, όσο είναι δυνατόν στη σκιά. Η ιδανική ώρα για κολύμπη είναι το απόγευμα για να αποφύγουμε φαινόμενα θερμοπληξίας.