Web Toolbar by Wibiya Άλλο επιβράβευση και άλλο δωροδοκία ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Άλλο επιβράβευση και άλλο δωροδοκία

Πρόβλημα: Προσπαθώ να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να υπακούει σε διάφορες εντολές. Ακολουθώ τη θετική μέθοδο της επιβράβευσης. Έχω κομματάκια ξηρή τροφή στην τσέπη και του δίνω συνέχεια για να τον ανταμείψω κάθε φορά που κάνει αυτό που του λέω. Το πρόβλημά μου είναι ότι χωρίς τροφή δεν κάνει τίποτα. Πρέπει να του δείξω την τροφή πρώτα και μετά να πεισθεί να κάνει κάτι έχοντας πάντα τα μάτια στραμμένα στην τροφή. Δοκίμασα χωρίς τροφή, αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.


Απάντηση: Όταν του δείχνεις την τροφή και μετά του ζητάς να κάνει κάτι, αυτό δεν είναι επιβράβευση, είναι δωροδοκία. Του δίνεις το δώρο πρώτα, το δόλωμα για να τον πείσεις να κάνει αυτό που θέλεις. Λοιπόν, πρώτο συμπέρασμα: όχι δωροδοκίες, μόνο ανταμοιβές.

Στην αρχή μπορείς να δίνεις συνέχεια τροφή στο σκύλο, αλλά σύντομα θα πρέπει να χρησιμοποιείς παράλληλα και τη λέξη κλειδί, την εντολή, π.χ. «κάτσε». Ταυτόχρονα χρησιμοποιείς ανάλογες χειρονομίες και τις ηθικές ανταμοιβές, τα χάδια και τα καλά λόγια. Στη συνέχεια αραιώνεις την τροφή, ενώ χρησιμοποιείς πάντα τη λέξη-εντολή και τις ηθικές ανταμοιβές. 

Όταν ο σκύλος θα έχει εμπεδώσει την έννοια της εντολής και θα την εκτελεί πιστά, η τροφή θα έχει χάσει τη μεγάλη της δύναμη και η λέξη θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. Μπορείς τότε να σταματήσεις την παροχή τροφής. Είναι όμως πολύ βοηθητικό να δίνεις τροφή αραιά και πού, για να ενισχύεις την επιθυμητή συμπεριφορά.

anthroposkaiskylos.blogspot.gr