Web Toolbar by Wibiya Η σωστή χρήση του φίμωτρου ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η σωστή χρήση του φίμωτρου

Το φίμωτρο με τη σωστή χρήση μας προσφέρει λύσεις για θέματα υγείας, αλλά και προστασίας για το σκύλο μας! Αρκεί να ξέρουμε πότε, ποιο και πώς θα το χρησιμοποιούμε!

Η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη φίμωτρο είναι «άγριοι» σκύλοι που για να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες τις επιθέσεις τους βάζουν το συγκεκριμένο εργαλείο. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που με τη σωστή χρήση μπορεί να προσφέρει λύσεις στους ιδιοκτήτες όταν υπάρχουν θέματα ασφάλειας, υγείας αλλά και σε περιπτώσεις που πρέπει να μεταφέρουμε το σκύλο μας με άλλο μέσο εκτός από το αυτοκίνητό μας.

Κατ’ αρχήν πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις  η χρήση του φίμωτρου είναι υποχρεωτική όπως κατά τη μεταφορά τους με πλοίο ή τρένο (φυσικά και με λουρί οδηγό). Κατά την εξέταση στον κτηνίατρο, αν το σκυλί μας είναι εκνευρισμένο ή φοβισμένο, η χρήση του φίμωτρου είναι επιβεβλημένη ώστε ο γιατρός να κάνει καλύτερα και πιο γρήγορα τη δουλειά του.  Άλλη μια περίπτωση κατά την οποία είναι χρήσιμη η εφαρμογή του φίμωτρου είναι όταν πρέπει να δώσουμε μια αγωγή με αλοιφή στο σκύλο μας ώστε να αποφύγουμε να γλύψει τη συγκεκριμένη περιοχή.  Φίμωτρο σε ένα λαίμαργο σκυλί κατά τη διάρκεια μιας βόλτας θα το αποτρέψει από το να φάει κάτι που δεν πρέπει (βλέπε φόλες). Ακόμα και αν ταξιδέψουμε με ιδιωτικό αυτοκίνητο θα αποτρέψει το σκυλί μας να αρχίσει να μασουλάει τα πάντα γύρω του (εννοείτε ότι αν έχει μια καλή εκπαίδευση και δεν… επιδίδεται σε τέτοιες φθορές δεν χρειάζεται να το φοράει). Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις το φίμωτρο πρέπει να φορεθεί από σκύλους που έχουν λάβει λάθος (βίαιη) εκπαίδευση με αποτέλεσμα να δαγκώνουν χωρίς εμφανή λόγο.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη και φυσικά, αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε πρέπει να βρείτε το κατάλληλο για τον σκύλο σας (ανάλογα με τη ράτσα).

Όπως όλα όσα πρέπει να μάθετε στο σκύλο σας, η εκμάθηση του φίμωτρου πρέπει να γίνει από μικρή ηλικία (μακάρι ποτέ να μην το χρειαστείτε, αλλά ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να προκύψει η ανάγκη για φίμωτρο). Όσο πιο μεγάλο ηλικιακά και, φυσικά, μεγαλόσωμο είναι το σκυλί σας τόσο πιο δύσκολα θα καταφέρετε να του βάλετε το φίμωτρο. Φροντίστε να είναι το πιο κατάλληλο για το σχήμα της μουσούδας του και όσο πιο άνετο. Ξεκινήστε φορώντας του φίμωτρο για λίγη ώρα στο σπίτι, περπατήστε μαζί του ώστε να του αποσπάσετε την προσοχή αν προσπαθήσει να το βγάλει. Όταν ηρεμήσει καθήστε μαζί του και χαϊδέψτε τον, μιλήστε του ήρεμα και ξεκινήστε πάλι το περπάτημα. Ένα 5λεπτο για αρχή είναι αρκετό. Σταδιακά την επόμενες μέρες αυξήστε το χρόνο που το φοράει έως ότου δείτε ότι το έχει συνηθίσει πλήρως.

Η αναίτια εφαρμογή του φίμωτρου και δίχως προηγουμένως να έχετε επαρκώς εκπαιδεύσει το σκύλο σας θα προκαλέσει μεγάλο και αναίτιο εκνευρισμό στο σκύλο σας. Κάτι που σίγουρα δεν είναι το ζητούμενο.