Web Toolbar by Wibiya Φροντίδα νεογέννητων ορφανών κουταβιών ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Φροντίδα νεογέννητων ορφανών κουταβιών

Με μια ανοιχτή αγκαλιά υποδεχόμαστε στη ζωή μας τα νεογέννητα σκυλάκια και ακολουθούμε βήμα βήμα τις συμβουλές για τη σωστή περιποίησή τους. 

Είναι μεγάλη η ευθύνη όταν πάρουμε την απόφαση να μεγαλώσουμε ορφανά κουταβάκια καθώς δεν είναι μικρό το ποσοστό θνησιμότητας κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Και επειδή η φροντίδα τους θέλει αφοσίωση, από τη μία πλευρά δεν πρέπει να την παίρνουμε αψήφιστα και από την άλλη δεν χρειάζεται να παθαίνουμε κρίσεις... πανικού βλέποντας μπροστά μας ένα... βουνό από βάρη! Ιδού μερικές βασικές γνώσεις και συμβουλές που μας βάζουν στο κλίμα σε περίπτωση που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ανάλογη κατάσταση:

Μόλις έρθουν στον κόσμο τα κουταβάκια, η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει κατακόρυφα προκειμένου να επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός τους. Την πρώτη εβδομάδα η θερμοκρασία τους κινείται γύρω στους 35 – 37 βαθμούς, τη δεύτερη στους 36 – 37,8, ενώ την τέταρτη αγγίζει τη θερμοκρασία ενός ενήλικου σκύλου που είναι περίπου 37,7 – 38,8 βαθμούς Κελσίου.

Για να τη διατηρήσουν όμως σε φυσιολογικά επίπεδα ώστε να γλυτώσουν από την υποθερμία, την αφυδάτωση και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, πρέπει να τα έχουμε σε ένα ζεστό, προστατευμένο και καθαρό περιβάλλον. Μια κούτα ή κάτι παραπλήσιο θα παίξει το ρόλο της «φωλιάς» τους, ωστόσο απαραίτητη είναι και μια «πηγή» ζέστης που θα αντικαταστήσει την απουσία του σώματος της μαμάς τους. Μια θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι με ζεστό αλλά όχι καυτό νερό, που θα έχουμε τυλίξει καλά με μια πετσέτα, μπορεί να τα κρατά ζεστά όλη μέρα. Παράλληλα, προσέχουμε να μην κάνουμε υπερβολές με τη ζέστη.

Μες την αυτοσχέδια «φωλιά» βάζουμε μια καθαρή εφημερίδα κι όχι κάποιο μαλακό ύφασμα (πετσέτα, κουβέρτα, σεντόνι κ.ά.) καθώς, ειδικά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους, τα μωρά ενδέχεται να «εγκλωβιστούν» μέσα σε αυτό και να πνιγούν. Όταν πια μπορούν να σηκώσουν το κεφάλι τους και να κινηθούν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζεστά υφάσματα. 

Επειδή τα νεογέννητα που είναι μέχρι δύο εβδομάδων δεν είναι ικανά να ουρήσουν ή να αφοδεύσουν μόνα τους, με ένα κομμάτι βαμβάκι που έχουμε βρέξει με λίγο ζεστό νερό, τρίβουμε την περιοχή όπως θα έκανε η μαμά τους, προκειμένου να προκαλέσουμε τις συγκεκριμένες λειτουργίες.

Παρακολουθούμε τα ούρα και τα κόπρανα γιατί αν, παραδείγματος χάρη, δούμε αίμα κατά την αφόδευση, αυτό παραπέμπει σε εσωτερική μόλυνση από παράσιτα. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα κουταβάκια έχουν πολύ ευαίσθητα μάτια και γι' αυτό κατά τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες απαγορεύεται να τα βλέπει απευθείας ο ήλιος.

Extra tips
*Επικοινωνούμε άμεσα με τον κτηνίατρο για να μας καθοδηγήσει στο μεγάλωμα των νεογνών και φυσικά για να μας πει πότε πρέπει να τον επισκεφθούμε για το πρώτο τσεκ απ αλλά και για τα πρώτα εμβόλια. 

*Τα χάδια και οι αγκαλιές είναι απαραίτητα για τη σωστή κοινωνικοποίησή τους, όμως πρέπει τα αγγίζουμε με καθαρά χέρια και ρούχα. 

*Αν σκοπεύουμε να τα φέρουμε σε επαφή με άλλα ζώα – κάτι που καλό θα ήταν να αποφεύγαμε κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους – αυτά επιβάλλεται να είναι εμβολιασμένα.