Web Toolbar by Wibiya Στα χνάρια της Πάχης και η Κόρινθος! Μαζική η εξόντωση των αδέσποτων ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Στα χνάρια της Πάχης και η Κόρινθος! Μαζική η εξόντωση των αδέσποτων

Στις 13 Ιανουαρίου 2012 o πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, ήρθε σε αντιπαράθεση με τη φιλόζωη, Elvyra Putnaite, η οποία ταΐζει τ’ αδέσποτα σε μια κεντρική πλατεία της Κορίνθου.

Ο κ. Σταυρέλης έβρισε τη συγκεκριμένη γυναίκα και την απείλησε ενώπιον έξι αστυνομικών, λέγοντας μάλιστα, ότι «θα «ρίξει φόλες». Αυτό ήταν άλλη μια ένδειξη, αν όχι απόδειξη, των προθέσεων του Δήμου Κορινθίων και για την τύχη, που επιφυλάσσει στα ζώα.

Ακόμα και αν αυτό δεν εκφράζει την πολιτική του δήμου για τη «διαχείριση» της αστικής πανίδας, τότε πρόκειται για επιθετική και παράνομη στάση του συγκεκριμένου ανθρώπου - εκπροσώπου της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής απέναντι στα αδέσποτα, αλλά και στα δεσποζόμενα ζώα.

Ενδεχομένως δε να αποτελεί και προτροπή σε παρόμοιες παράνομες πράξεις. Στις 17 Ιανουαρίου 2012 ένα από τα αδέσποτα σκυλιά, που ζουν στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κορίνθου (Σ.Σ.Κ.) βρέθηκε πυροβολημένο από κυνηγετική καραμπίνα. Είχε πυροβοληθεί περίπου 10 μέρες πριν και οι πληγές του είχαν μολυνθεί πολύ άσχημα.

Μεταφέρθηκε σε κτηνιατρική κλινική και εκεί ο γιατρός εντόπισε στο κορμί του ζώου 25 σκάγια από κυνηγετική καραμπίνα.
Ο Λούκ - έτσι λένε τον σκυλάκο - σώθηκε, στειρώθηκε και επειδή δεν πρέπει να επιστρέψει στο σταθμό, γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΠΡΟ.ΣΤ.Α.ΤΕ.Υ.Ω. (ΠΡΟσωρινή ΣΤέγη σε ΑδέσποΤΕς ψΥχές τΩρα), ώστε να βρεθεί ανάδοχη οικογένεια και εκείνους, που τελικά θα το υιοθετήσουν.
Στις 8 Μαρτίου 2012 μέλος της εθελοντικής ομάδας, που φροντίζει τα αδέσποτα στον Σ.Σ.Κ. ανακάλυψε τα άψυχα κορμιά δύο ακόμα σκυλιών. Και τα δύο έφεραν στο αυτί τους το ειδικό σκουλαρίκι – ένδειξη, ότι έχουν στειρωθεί.

Μετά από τη διερεύνηση του περιστατικού, δηλαδή τη συνεχή αναζήτηση των ζώων που είχαν εξαφανιστεί και τελικά εντοπίστηκαν και κρίνοντας και από την κατάσταση των πτωμάτων, διαπιστώθηκε, ότι η εγκληματική πράξη έχει διαπραχθεί ένα μηνά πριν.

Το διήμερο 10 - 12 Φεβρουαρίου η περιοχή του Σ.Σ.Κ. γέμισε δηλητηριασμένα δολώματα. Εκεί δολοφονήθηκαν από τις φόλες τουλάχιστον έξι σκυλιά. Όμως υπάρχουν ενδείξεις, ότι περισσότερα χάθηκαν. Όλα αυτά τα πλάσματα είχαν ονόματα (ο Ρόσκο, η Σάρα, η Ασπρούλα, ο Μικρός, ο Ηρακλής) και τα τάιζαν, τα πότιζαν, τα είχαν στειρώσει και τα είχαν αποπαρασιτώσει οι εθελοντές, που είχαν επιφορτιστεί με τη φροντίδα τους.

Αυτά τα ζώα ήταν πλήρως θεραπευμένα, από διάφορες ασθένειες, φορούσαν περιλαίμια και υπάρχει και ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου καταγράφεται κάθε εμβολιασμός και θεραπεία τους.

Όλα τα σκυλιά στον σταθμό ήταν φιλικά και ακίνδυνα για τους ανθρώπους. Οι δαπάνες βάρυναν τα μέλη της εθελοντικής ομάδας στα οποία δεν προσφέρθηκε ποτέ βοήθεια από τις αρμόδιες αρχές. Και όπως είπαν στο zoosos.gr ποτέ δεν την ζήτησαν.

«Επί της ουσίας υποκαταστήσαμε τον ρόλο εκείνων, που έπρεπε να φροντίζουν και τ’ αδέσποτα. Όμως στην αναζήτηση και στην τιμωρία των δραστών δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τις αρχές και αν οι αρχές αδιαφορήσουν αυτό θα ξανασυμβεί» τόνισαν.

Οι άνθρωποι ευθύνονται για τ' αδέσποτα
Τα σκυλιά στον Σ.Σ.Κ. δεν βρέθηκαν εκεί, επειδή το διάλεξαν. Ωστόσο προσέφεραν και σημαντικό έργο, όπως είναι η φύλαξη και η αποτροπή εγκληματικών ενεργειών. Μόλις τα σκυλιά εκλείψουν εντελώς από εκεί είναι βέβαιο, ότι τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, θα αποτελούν εύκολη λεία.
Πίσω από κάθε αδέσποτο ζωντανό οφείλουμε να θυμόμαστε, ότι βρίσκονται πάντα άνθρωποι. Άνθρωποι, που δεν κάνουν, αυτό που πρέπει. Άνθρωποι εγκληματικά ανεύθυνοι, οι οποίοι εγκαταλείπουν στους δρόμους τα κατοικίδια ζώα τους, άνθρωποι - υπάλληλοι των αρμόδιων αρχών, που δεν κάνουν τη δουλειά τους, ως οφείλουν.
Ο κύκλος της ανευθυνότητας και της υποβάθμισης του ζητήματος γύρω από τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι εντελώς φαύλος. Οι υπηρεσίες της πολιτείας οφείλουν, να σέβονται και να εφαρμόζουν τους νόμους. Όμως αυτό δε συμβαίνει και τα δύο παράδειγματα, που σας παραθέτουμε, είναι ενδεικτικά της κατάστασης αφού αν και νομοθεσία υπάρχει τελικά δεν εφαρμόζεται.

Τόσο προηγούμενος νόμος 3170/2003, καθώς και ο πρόσφατος 4039/2012, ορίζουν με σαφήνεια, ότι όλα τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς πρέπει να φέρουν σήμανση (chip), τοποθετημένη από τον κάτοχο ή τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.
 
Σε αντίθετη περίπτωση το πρόστιμο είναι αρκετά υψηλό. Είναι απορίας άξιο αν έχουν εφαρμοστεί οι νόμοι και αν πότε έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα για τέτοια αδικήματα, τα οποία στη συνέχεια να έχουν καταβληθεί. Η εφαρμογή των νόμων, που βρίσκονται σε ισχύ, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει.

Άραγε τιμωρήθηκε π.χ. κάποιος κτηνίατρος ή ιδιώτης, επειδή έκοψε τα αυτιά και την ουρά του ζώου του; Οι ακρωτηριασμοί των ζώων για λόγους αισθητικής απαγορεύονται στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια και όμως εκατοντάδες ζώα κόβονται και πάρα πολλοί κτηνίατροι βγάζουν πολλά λεφτά από αυτές τις αισθητικές επεμβάσεις!

Είναι βέβαιο, ότι ο πληθυσμός των αδέσποτων δεν ελέγχεται με τις μαζικές δηλητηριάσεις. Ελέγχεται όμως αν πολίτες και αρμόδιες αρχές φερθούν υπεύθυνα και αν υπάρχει και έλεγχος αλλά και τιμωρία των παραβατών.

Θα αναρωτηθεί κανείς... σε τέτοιους καιρούς και σε αυτή τη συγκυρία «θα ασχοληθούμε με τα αδέσποτα;». Η απάντηση είναι μια και μοναδική. Τώρα έχουμε έναν λόγο παραπάνω, για να ασχοληθούμε και με τα δικαιώματα των ζώων. Τώρα που όλες οι ηθικές αξίες της πολύ «πολιτισμένης» κοινωνίας μας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Από τις φόλες κινδυνεύουν τα ζώα, οι άνθρωποι, το περιβάλλον!
Είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να θυμόμαστε και να μην αγνοούμε, ότι τέτοιες πράξεις όπως οι δηλητηριάσεις των ζώων κρύβουν κινδύνους ακόμα και για τους ανθρώπους (κυρίως για τα παιδιά) και για το περιβάλλον και για την άγρια φύση.
Μπορεί να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο ένα παιδί να καταναλώσει δηλητηριασμένη τροφή. Όμως δεν είναι απίθανο να γλύψει τα χέρια του, αφού προηγουμένως έχει πιάσει το χώμα ή το σημείο, στο οποίο κάποιοι πέταξαν το φυτοφάρμακο και το εντομοκτόνο για να εξοντώσουν τα κοπρόσκυλα!
Δεν είναι λίγες οι φορές, που δράστες ρίχνουν φόλες σε πλατείες, σε παιδικές χαρές, απέναντι από σχολεία, σε μέρη που παίζουν παιδιά! Σχετικά πρόσφατο είναι το περιστατικό στα Μουδανιά του Δήμου Προποντίδας Χαλκιδικής. Εκεί πριν από τέσσερις μήνες, κάποιοι έριξαν φόλες μέσα στην παιδική χαρά.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Λευκάδας, που πέρυσι εξόντωσαν τα περιστέρια ρίχνοντας δηλητήρια στην κεντρική πλατεία! Μόλις προχθές στην Ρόδο κάποια κυρία ράντισε με ποντικοφάρμακο τον τοίχο του σπιτιού της απέναντι από το σχολείο, για να μην ουρούν εκεί τα γατιά και τα σκυλιά!
Θα πρέπει φυσικά να συνυπολογίζουμε και τους κινδύνους στον ψυχισμό των παιδιών. Η εικόνα ενός δηλητηριασμένου ζώου, που σπαρταράει και αργοπεθαίνει σφαδάζοντας από τους πόνους, καθώς τα δηλητήρια του καίνε τα σπλάχνα, είναι ένα φριχτό θέαμα, που κανείς λογικός άνθρωπος μικρός ή μεγάλο δεν αντέχει.

Εικόνες που μας εκθέτουν διεθνώς
Εκ μέρους της ομάδας των εθελοντών, που παλεύει καθημερινά για τα ζώα της περιοχής, ο κ. Παρασκευάς Όλιβερ τονίζει, ότι «Δεν πρέπει να αγνοηθεί η μακάβρια εικόνα, που αποκομίζουν οι επισκέπτες της πόλης της Κορίνθου, και ειδικά εκείνοι οι τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια συμβάντα.

Άλλωστε ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κορίνθου αποτελεί κόμβο και η δημοσιοποίηση των γεγονότων σε τοπικά, υπερτοπικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός. Είναι χρέος όλων να προσπαθήσουμε, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες πράξεις.

Χρέος επίσης όλων μας είναι να αποφύγουμε τον διασυρμό της πόλης μας και να την προστατέψουμε από τις συνέπειες, οικονομικές και άλλες, που τέτοιες πράξεις επιφέρουν. Δεν θέλουμε ο τόπος μας να γίνει στόχος διαμαρτυρίας από τα φιλοζωικά σωματεία, αλλά ούτε να αποσπά αρνητικά σχόλια στα Μ.Μ.Ε..

Δε θέλουμε η Κόρινθος να συσχετίζεται στο μυαλό των τηλεθεατών, των ακροατών, των αναγνωστών με εγκληματικές και παράνομες πράξεις, όπως είναι η δηλητηρίαση, η κακοποίηση μη δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Για αυτό, όσοι γνωρίζουν κάτι σχετικό με την εξόντωση των ακίνδυνων τετράποδων ας μιλήσουν επιτέλους.

Όλα τα συμβάντα καταδεικνύουν απόλυτο έλλειμμα πολιτισμού, κάτι που δεν τιμά τον τόπο, είτε σε πανελλαδικό, είτε σε διεθνές επίπεδο. Ας ευχηθούμε λοιπόν η Δημοτική Αρχή να πράξει ότι ορίζει ο νόμος με συνέπεια και συνέχεια».

Αν θέλετε να βοηθήσετε τους εθελοντές στο έργο που κάνουν και στη φροντίδα των ζώων μπορείτε να τους γνωρίσετε και να έρθετε σε επαφή μαζί τους και από την σελίδα της ομάδας τους στο facebook.

http://www.zoosos.gr/article/1341/sta-hnaria-tes-pahes-kai-e-korinthos-mazike-e-exodose-ton-adespoton