Web Toolbar by Wibiya Αδέσποτα: Υπαρκτό πρόβλημα που όμως διχάζει τους πολίτες ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Αδέσποτα: Υπαρκτό πρόβλημα που όμως διχάζει τους πολίτες

Πώς θα περιοριστεί το φαινόμενο;

Άλυτο παραμένει στα Γιάννινα το πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών που εξακολουθούν να διαβιούν ελεύθερα, νηστικά και ταλαιπωρημένα και να κυκλοφορούν κατά ομάδες στους δρόμους της πόλης, στο Πανεπιστήμιο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου. Στον περιορισμό του φαινομένου θα μπορούσε να συμβάλλει το Καταφύγιο Αδέσποτων ζώων, που ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία από το Δήμο. Κι αυτή ακριβώς ήταν η ουσία του πρόσφατου δημοσιεύματος του «Π.Λ.», με αφορμή επίθεση που δέχθηκε την περασμένη Παρασκευή από αδέσποτα σκυλιά ένας συμπολίτης μας στην Πανεπιστημιούπολη.Μάλιστα, στο δημοσίευμα γινόταν λόγος και για το ζήτημα των κατά καιρούς δηλητηριάσεων αδέσποτων, πράξη που φυσικά η εφημερίδα μας έχει αναδείξει και καταδικάσει επανειλημμένα!
 
Παρόλα αυτά, το πρόσφατο ρεπορτάζ προκάλεσε την… μήνιν ζωοφίλων εντός κι εκτός Ιωαννίνων. Επέλεξαν μάλιστα, έναν πρωτότυπο τρόπο για να διαμαρτυρηθούν, αποστέλλοντας ο καθένας ως e-mail την ίδια ακριβώς επιστολή. Οι εν λόγω ζωόφιλοι, παρερμηνεύοντας προφανώς το περιεχόμενο του δημοσιεύματος του «Π.Λ.», εκφράζουν την λύπη τους που αυτό «καταφέρεται εναντίον των αδέσποτων ζώων και πιο συγκεκριμένα εναντίον των ζώων που διαβιούν στο χώρο του Πανεπιστημίου». Παράλληλα, μας εγκαλούν επειδή… δεν ενημερώσαμε, ως οφείλαμε, τους φιλοζωικούς συλλόγους της πόλεως και συγκεκριμένα του Πανεπιστημίου για την ύπαρξη αυτών των καταγγελιών και δεν ζητήσαμε την άποψή τους για το θέμα, καθώς και να μας δώσουν τρόπους αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων για τα άτομα που τα φοβούνται, παρά μόνο δημοσιεύσαμε καταγγελίες μεμονωμένων ατόμων!

Η απάντηση του «Π.Λ.»
Ο «Π.Λ.» είναι μία εφημερίδα με φιλοπεριβαλλοντική και κατ’ επέκταση φιλοζωική κατεύθυνση και το έχει αποδείξει με τα κατά καιρούς σχετικά δημοσιεύματά του. Εξάλλου, ποτέ δεν… λογόκρινε ή παρέλειψε να αναφερθεί σε καταγγελίες φιλοζωικών ομάδων για κακοποιήσεις ζώων. Όσοι τον παρακολουθούν σε τακτική βάση μπορούν να το πιστοποιήσουν αυτό.
Ωστόσο, δεν μπορεί να μην επισημάνει προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, ειδικά όταν δέχεται σε τακτική βάση τηλεφωνήματα και επιστολές διαμαρτυρίας από Γιαννιώτες, που έχουν πέσει θύματα επίθεσης από αδέσποτα σκυλιά. Κάθε φορά ζητάμε ένα πράγμα: Να λειτουργήσει επιτέλους το Καταφύγιο Αδέσποτων της πόλης μας. Έτσι και ένας μεγάλος αριθμός σκυλιών που σήμερα ταλαιπωρείται θα βρει στέγη και τροφή και οι πολίτες θα νιώθουν πιο ασφαλείς περπατώντας στους δρόμους της πόλης, του Πανεπιστημίου ή όπου αλλού.
Όσον αφορά το θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων σκυλιών, εδώ η πρωτοβουλία ανήκει στις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις. Αν τα μέλη τους θεωρούν ότι μπορούν να διδάξουν στους συμπολίτες μας πώς να αντιδράσουν όταν μία ομάδα ή έστω ένα αδέσποτο σκυλί βρεθεί στον δρόμο τους, ας το κάνουν! Ας διοργανώσουν εκδηλώσεις, ας μοιράσουν φυλλάδια ή ας αποστείλουν ανακοινώσεις στον Τύπο για δημοσίευση. Ο «Π.Λ.» θα υποστηρίξει την προσπάθεια. Δεν θα σταματήσει όμως να αναδεικνύει το πρόβλημα με τα αδέσποτα, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή αυτό θα λυθεί.

Οι διαμαρτυρόμενοι
Το τελευταίο τριήμερο ο «Π.Λ.» έλαβε την ίδια επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με το πρόσφατο ρεπορτάζ του για τα αδέσποτα ζώα από τους εξής ζωόφιλους: Έλενα Παυλίδου, Ιλιάδα Σφήκα, Αγγέλη Τελούδη (από την Γερμανία), Τάνια Κόντη, Αναστασία Γιαγκοπούλου (από Χαλκίδα), Καλλιόπη Χατζημανώλη, Ερμή Απόστολο, Αικατερίνη Ευσταθίου, Τζωρτζίνα Δουζίνα, Κων/νο Κουσκούρη, Αλίκη Ρούσσου, Βιβή Δούμα (από Γλυφάδα), Ελεάνα Παππά, Αλεξία Παπαντωνίου, Θεοχαρούλα Καρυπίδου (από Θεσσαλονίκη), Θεοδώρα Γιαγτζίδου, Δήμητρα Ν. Σαββίδη, Νίκη Αρματά, Σωτηρία Γιωτάκη, Μαριγώ Μπίτσικα, Χαράλαμπο Καλογερόπουλο, Άννα Μαστοράκη, Ειρήνη Βαρτζώκα, Ελένη Νομικού, Χριστιάννα Παντελάτου, Μαρία Κοντού (επίκ. Καθηγήτρια Κλινικής Βιοχημείας Πανεπ. Θεσσαλίας), Τίνα Βάμβουρα, Μαρία Χάμη, Έμιλυ Γκρέκου, Μάρθα Τσαπακίδου, Αναστασία Σταμούλη, Ελένη Ψανουδάκη, Μαρία Παπαδάτου, Γιώτα Μάντζιου και Ευαγγελία Καραβία.

Η ζωοφιλική ομάδα
Στο μεταξύ, ανακοίνωση με αφορμή την δημοσίευση του περιστατικού που αφορά την επίθεση από αδέσποτα σκυλιά στο Πανεπιστήμιο εξέδωσε και η Ζωοφιλική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σ’ αυτήν γίνεται λόγος και για «καταγγελίες αδικαιολόγητης κακοποίησης ζώων με ξύλα και με πέτρες, καθημερινά, από ανθρώπους που κυκλοφορούν με ξύλα στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης», ενώ ο Σύλλογος τονίζει ότι έχει κάνει έκκληση και ενημέρωση προς όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα οι σκύλοι να αντιμετωπίζονται με ρίψη λίγου νερού.
«Λυπούμαστε πολύ, αλλά παρατηρούμε με μεγάλη μας θλίψη ότι στα Γιάννενα γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες εγκαταλείψεων ζώων, μαζικών δηλητηριάσεων (με πρόσφατο συμβάν τα γεγονότα στην περιοχή του Μάτσικα) και κακοποιήσεων, κάτι που δεν τιμά καθόλου την πόλη αυτή», τονίζει η Ομάδα σημειώνοντας παράλληλα για τα καταφύγια, ότι «πρέπει να λειτουργούν ως χώρος περισυλλογής, νοσηλείας και επανένταξης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον».

proinoslogos.gr