Web Toolbar by Wibiya Τα αδέσποτα στην ζωή μας ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Τα αδέσποτα στην ζωή μας

 «Ένας πολιτισμός κρίνεται από το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα»
Μαχάτμα Γκάντι

Τα βλέπουμε καθημερινά όπου κι αν κοιτάξουμε..
Για άλλους πρόβλημα και για άλλους ένας διαρκής αγώνας για την καλυτέρευση των συνθηκών της διαβίωσης τους.
Κυρίες και Κύριοι….. Τα αδέσποτα ζώα..!!

Ζουν στους δρόμους, στα πάρκα, στις πλατείες..
Τρέφονται από σκουπίδια, από απομεινάρια φαγητών, από ότι βρουν..
Δεν ξέρουν τι θα πει παιχνίδι, τι θα πει χαρά και ζεστασιά..
Το μόνο που έχουν γνωρίσει στην ζωή τους είναι ο αγώνας.. ένας διαρκής αγώνας επιβίωσης στους δρόμους της ζούγκλας που ζούμε και ζούνε..
Γιατί δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε μαζί τους?
Γιατί τα βλέπουμε και αποστρέφουμε αλλού το βλέμμα?
Γιατί τα παρατάμε στους δρόμους?
Γιατί? Γιατί?

Τα αδέσποτα ζώα μας χρειάζονται όλους..

Γνωρίζετε ότι:
1.      Ο μέσος όρος ζωής των αδέσποτων είναι 3 χρόνια. Δυστυχήματα, ασθένειες, επιπλοκές γέννας, ασιτία δεν επιτρέπουν σε αυτά να ζήσουν περισσότερο.
2.      Στο σκύλο, η διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής του είναι περίπου 8 χρόνια. Ο σκύλος κάνει δυο τοκετούς ανά έτος. Σε κάθε τοκετό γεννιούνται 8 έως 10 κουτάβια, άρα μιλούμε για 16 έως 20 κουτάβια, ανά έτος, για τα αδέσποτα σκυλιά που ζευγαρώνουν ελεύθερα. Έτσι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής τους, αν αυτά ζήσουν 6-8 χρόνια, γεννιούνται 96-120 κουτάβια από κάθε αδέσποτο θηλυκό. Από αυτά τα κουτάβια τα μισά είναι θηλυκά, με αποτέλεσμα η ιστορία να επαναλαμβάνεται και η κατάσταση, διαρκώς, να επιδεινώνεται.
3.      Στη γάτα, η διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής της είναι 7-8 χρόνια. Η γάτα κάνει 3 τοκετούς, ανά έτος και σε κάθε τοκετό γεννά 4-6 γατάκια, άρα γεννά περίπου 12-18 γατάκια το έτος. Επομένως σε 7-8 χρόνια αν ζήσει η γάτα, γεννά 96-144 γατάκια, από τα οποία τα μισά περίπου είναι θηλυκά. Τα νούμερα είναι τραγικά και μιλούν από μόνα τους.

Το κακό με τους ανθρώπους είναι ότι μεγαλώνουν τον αριθμό των αδέσποτων, γιατί ιδιοκτήτες κατοικιδίων παρατάνε τα δικά τους ζώα, είτε επειδή τα βαρέθηκαν, είτε γιατί ήθελαν να φύγουν διακοπές (και δεν ήξεραν τι να το κάνουν), είτε γιατί γεννάνε τα δικά τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν τα κουταβάκια, με αποτέλεσμα να τα πετάνε στους δρόμους. Σήμερα στην Ελλάδα ζουν 400.000 περίπου αδέσποτα και τα 90.οοο είναι στην Αττική.
Η ενημέρωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων..
Πρέπει να ξέρουμε ότι :
Πηγή: kathimerini.gr

1.      Οι σκύλοι  δεν γεννιούνται με επιθετική συμπεριφορά. Την αποκτούν για να μπορούν να αμυνθούν από τους ανθρώπους.
2.      Τα αδέσποτα σκυλιά τα βλέπουμε φοβισμένα γιατί έχουν περάσει πολλά. Αν θέλουμε να τα πλησιάσουμε θα πρέπει να κινηθούμε αργά προς αυτά για να μην θεωρήσουν ότι θα τους επιτεθούμε.
3.      Αν θέλουμε να γίνουμε φιλαράκια μαζί τους, ο ασφαλέστερος τρόπος είναι επαναλαμβανόμενη καλή συμπεριφορά εκ μέρους μας. Μην ξεχνάμε ότι έναν αδέσποτο σκύλο, τον έχουν προδώσει τόσες φορές που γίνεται δύσπιστος.
4.      Αν δούμε έναν αδέσποτο σκύλο να κουνάει νευρικά την ουρά του ή να δείχνει τα δόντια του,  σημαίνει ότι είναι έτοιμος για επίθεση. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε ήσυχα χωρίς να κάνουμε βίαιες κινήσεις.
5.      Το αυτοκίνητο ή η μηχανή είναι κάτι ακατανόητο για αυτά και γι αυτό επιτίθενται. Δεν έχει νόημα να σταματήσουμε γιατί πιθανότατα ο σκύλος να επιτεθεί. Πρέπει λοιπόν να απομακρυνθούμε γρήγορα χωρίς όμως να τραυματίσουμε το ζώο.
Η ενημέρωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε να συμβιώνουμε καλύτερα μαζί τους και να μην τυράννιονται και τα ίδια τα αδέσποτα από εμάς.
Βοηθήστε τους φιλοζωικούς συλλόγους της περιοχής σας, στο πρόγραμμα των αδέσποτων που έχουν. Ενημερωθείτε και στηρίξτε την προσπάθεια που κάνουν για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων ζώων.
Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά.

Πηγή: himaira.blogspot.com