Web Toolbar by Wibiya Πως να προστατέψουμε τα αδέσποτα από το κρύο ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Πως να προστατέψουμε τα αδέσποτα από το κρύο

Κι αν χιονιζει και αν βρεχει...

Οι μετεωρολογοι μιλησαν... "Κατακορυφη πτωση της θερμοκρασιας", "χιονια σε χαμηλοτερα υψομετρα", "θυελλωδεις ανεμοι". Ο κακος μας ο καιρος αγριεψε και ο ηλιος... εβγαλε δοντια. Τι σημαινει αυτο πρακτικα για τα κατοικιδια μας, αλλα και για τα αδεσποτα που φροντιζουμε στη γειτονια μας?

ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ


Δυστυχως η γουνα των ζωων δεν μπορει να τα προστατευσει απο τις ασχημες καιρικες συνθηκες. Ετσι κουταβια, ηλικιωμενα ζωα, ζωα με αρθριτικα προβληματα και πεσμενη αμυνα του οργανισμου, αλλα και με κοντο τριχωμα, ειναι πιο ευαλωτα στο κρυο. Το ιδιο συμβαινει και με τις κοντοτριχες γατες, οι οποιες-σε αντιθεση με τους σκυλους-βρισκουν πιο ευκολα ζεστα καταφυγια για να προστατευθουν. Και επειδη συνηθως αυτα ειναι στις μηχανες των αυτοκινητων, φροντιστε πριν βαλετε μπροστα τη μηχανη να βεβαιωθειτε πως αυτο δεν εχει συμβει και στο δικο σας Ι.Χ. : χτυπηστε δυνατα το θολο του οχηματος σας.

Για τους σκυλους τωρα τα πραγματα δεν ειναι τοσο ευκολα. Οχι τοσο για τα δικα μας κατοικιδια, που επιβαλλεται να τα βαζουμε μεσα, αλλα για τα αδεσποτακια της γειτονιας. Σε περιπτωση που καποια απο αυτα κανουν θεραπεια και η αμυνα του οργανισμου τους ειναι πεσμενη, αναζητηστε ενα χωρο να τα φιλοξενησετε προσωρινα, ακομη και σε καποιο γκαραζ η αποθηκη. Στα υπολοιπα, που ειναι υγιη, προσφερετε τους μια ζεστη γωνια για να περνουν τα κρυα βραδια. Τα ξυλινα σπιτια, που πατουν πανω σε μια παλετα για να μην ακουμπουν στο κρυο εδαφος, τοποθετημενα σε μια προφυλαγμενη γωνια, που τη μερα θα μπορει να τη βλεπει ο ηλιος, θα τα βοηθησουν πολυ να περασουν ζεστα αυτες τις δυσκολες μερες.

Μη βαζετε μεσα σε αυτα χαλακια η κουβερτες, γιατι στην πραγματικοτητα δεν κανουν τιποτα περισσοτερο απο το να διατηρουν την υγρασια και να παγωνουν. Προτιμοτερο θα ηταν να βαλετε ενα κομματι πλαστικου στην πορτα του σκυλοσπιτου, προκειμενου να κοβει τον αερα και να διατηρει τη ζεστη του σωματος, επιτρεποντας στους τετραποδους να μπαινοβγαινουν.

Το χειμωνα, κυριως τις κρυες μερες, αυξηστε το φαγητο που δινετε σε σκυλους και γατες, που χρειαζονται περισσοτερες θερμιδες για να μπορουν να διατηρουνται σωστα. Φροντιστε να εχουν καθαρο νερο και βεβαιωθειτε πως δεν μετατρεπεται σε παγο μολις πεφτουν οι θερμοκρασιες. Μη χρησιμοποιειτε μεταλλικα μπολ για το νερο. Παγωνουν και μπορει να κολλησει πανω σε αυτα η γλωσσα τους.

Αν συνηθιζετε να βγαζετε βολτα το σκυλο σας, χωρις λουρι, πραγμα ουτως η αλλως κακο, μην το επιχειρησετε αν το στρωσει. Το χιονι αποπροσανατολιζει τους περισσοτερους σκυλους και μπορει να χαθει. Καθαριστε με επιμελεια τα ποδια τους και το στομαχι των κατοικιδιων σας απο το αλατι που ριχνουν για να λιωσει το χιονι κι αλλα χημικα υλικα, πριν μπουν στο σπιτι και αρχιζουν να γλειφουν για να καθαρισοτυν, γιατι κινδυνευουν απο δηλητηριαση. Ελεγξτε τα πατουσακια τους για τυχον τραυματισμους και φροντιστε να τα σκουπισετε με μια πετσετα για να τα βοηθησετε να ανακτησουν τη σωστη θερμοκρασια.

Μη βγαζετε τα κατοικιδια σας για την αναγκη τους πολυ νωρις το πρωι και αργα το βραδυ. Περιμενετε να λιωσει ο παγος για να μην καταληξετε και οι δυο στο γιατρο με καταγματα.

Τα ματια σας δεκατεσσερα με το αντιψυκτικο αυτοκινητων. Κρατηστε τα μακρια απο τα ζωα και φροντιστε, αν σας παραπεσει, να το καθαρισετε σχολαστικα γιατι ειναι δηλητηριωδες.

Μην αφηνετε για ωρα τους σκυλους σας μεσα στο αυτοκινητο, γιατι οπως το καλοκαιρι μετατρεπεται αε ψυγειο, το οποιο δεν επιτρεπει-λογω ελλειψης χωρου-στο κατοικιδιο σας να κινηθει για να ζεσταθει.

Μη βγαζετε καναρινια και παπαγαλακια στο μπαλκονι. Κρατηστε τα μεσα στο σπιτι, τοποθετωντας τα κλουβακια διπλα σε ενα φωτεινο παραθυρο, που θα τους δινει την αισθηση πως βρισκονται εξω, ενω παραλληλα θα ειναι προστατευμενα απο τις καιρικες συνθηκες. Προσοχη και με αλλα κουνελακια και τα χαμστερ. Ειναι εξισου ευαισθητα στην κακοκαιρια, τις χαμηλες θερμοκρασιες και το χιονια.

Και επειδη στην Ελλαδα ζουμε και δεν ξερουμε αν χιονισει ποτε θα μπορεσουμε να απεγκλωβιστουμε, φροντιστε τις προμηθειες του φαγητου και των φαρμακων, που ενδεχομενως παιρνετε, να συμπεριλαμβανετε και εκεινες του κατοικιδιου σας.


ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΨΙΛΟΝ 15.12.13 ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


katoikidiolover.blogspot.gr