Web Toolbar by Wibiya Μετά την Υιοθεσία ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Μετά την Υιοθεσία

Ετοιμάζοντας το σπίτι για το νέο σας κατοικίδιο      
 
Η άφιξη του νέου σας κατοικίδιου στο σπίτι είναι αληθινά μια από τις χαρές της ζωής. Οι πρώτες 24 ώρες του νέου σας φίλου πρέπει να είναι προγραμματισμένες και είναι η αρχή για μια δυνατή μελλοντική φιλία με το ζώο σας.

Πριν την μεγάλη Μέρα
Αφού αποφασίσατε όλοι στην οικογένεια ότι θέλετε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο συγκεκριμένης ηλικίας και φυλής και αποφασίσατε από πού θα πάρετε το κουτάβι (από καταφύγιο ή από φιλόζωο – μην αγοράσετε ποτέ -), τώρα ήρθε η ώρα να καλύψετε και την καθημερινή του φροντίδα.
ü  Ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου; (στα χαρτιά, στην καταχώρηση microchip)
ü  Ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για να φροντίζει να του βάζει φαγητό και νερό τις ώρες που πρέπει;
ü  Ποιος θα είναι υπεύθυνος να το πηγαίνει στον κτηνίατρο για τους εμβολιασμούς και τους ελέγχους;

Επίσης πρέπει να φτιάξετε ένα λεξιλόγιο που θα το χρησιμοποιείτε όλοι.
Όλοι πρέπει να του μιλάτε με τις ίδιες λέξεις όταν θα του λέτε «Κάτω από ..» και να έχουν και την ίδια σημασία. Δεν μπορεί για την ίδια λέξη να εννοείτε διαφορετικές εντολές.
Κάθε εντολή που θα του δίνεται θα έχει και την δικιά της λέξη.
Με αυτό τον τρόπο και το ζώο δεν θα μπερδεύεται.
Ποτέ μην χτυπήσετε τον σκύλο σας με το χέρι.  Το χέρι είναι μόνο για χάϊδεμα.
Αν θέλετε να του τραβήξετε την προσοχή, πάρετε μια εφημερίδα και τυλίξτε την ρολό.  Με αυτήν κτυπήστε στο πλάι του γοφού σας.   Ο θόρυβος της εφημερίδας θα τραβήξει την προσοχή του και θα σας ακούσει.   Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στα μικρά του λάθη.   Το επιτακτικό ΟΧΙ μαζί με τον θόρυβο της εφημερίδας θα κάνει το κουτάβι σας να σας ακούσει.
Περισσότερα γι’ αυτό όμως καλύτερα να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή.

Το επόμενο βήμα σας είναι να φτιάξετε την λίστα με τα είδη που θα χρειαστείτε.
Κύπελλα φαγητού και νερού, παιχνίδια για μάσημα για την αποφυγή να καταστραφούν τα έπιπλα και τα παπούτσια σας, τα είδη καλλωπισμού του όπως σαμπουάν κλπ, περιλαίμια, αντιπαρασιτικό λουράκι, μεταλλική ταυτότητα που θα αναγράφεται το όνομα σας και το τηλέφωνο σας, το στρωματάκι για τον ύπνο του, κλουβί μεταφοράς κα.

Επίσης θα πρέπει να αναδιοργανώσετε τα ντουλάπια που έχετε απορρυπαντικά και φάρμακα. Όταν είναι μικρό σε ηλικία να ξέρετε ότι είναι σαν μικρό παιδί. Θέλει να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τα πάντα.
Για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων καλό θα είναι τα επικίνδυνα χημικά και φάρμακα να τα έχετε σε ψηλό μέρος που να μην μπορεί να τα φτάσει ή σε κλειστό ντουλάπι.

Μην ξεχάσετε να ξαναμιλήσετε στα παιδιά που υπάρχουν στο σπίτι, για τους κανόνες που πρέπει να υπάρχουν. Δεν ζουλάμε το κουτάβι ή το γατάκι, δεν το πλακώνουμε, δεν του τραβάμε τα αυτιά ή την ουρά, δεν το ταλαιπωρούμε τις πρώτες μέρες με χάδια.

Εάν κανονίσετε όλα τα παραπάνω.. τότε είστε έτοιμοι να υποδεχτείτε στο σπίτι το νέο σας κατοικίδιο.

Πριν παραλάβετε το κατοικίδιο
Όταν θα πάτε για να πάρετε το νέο σας κατοικίδιο, μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τι έτρωγε εκεί που ήταν, κάθε πότε έτρωγε κλπ. Τις πρώτες μέρες θα πρέπει να ακολουθήσετε τις ίδιες συνήθειες και σιγά σιγά να το προσαρμόσετε στο δικό σας πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε στομαχικές διαταραχές τις πρώτες μέρες μετά την αλλαγή περιβάλλοντος. Εάν θα του αλλάξετε μάρκα τροφής στην αρχή θα του το δίνεται εναλλάξ με αυτό που έτρωγε για μια εβδομάδα. Ένα μέρος από την νέα τροφή με τρία από την παλιά για λίγες μέρες και σταδιακά θα του μειώνετε την παλιά, αυξάνοντας την νέα τροφή, έως ότου τρώει μόνο την δική σας επιλεγμένη τροφή.

Η συνέπεια από την αρχή είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα πορεία σας μαζί. Πάντα θα βάζετε το μεγαλόσωμο σκύλο στο πίσω κάθισμα και αν είναι μικρόσωμο ή γάτα μέσα στο κλουβί μεταφοράς. Ειδικά τις γάτες δεν τις αφήνουμε ελεύθερες μέσα στο αυτοκίνητο. ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΚΑΘΙΣΜΑ.

Στο σπίτι είναι λογικό της πρώτες μέρες αν είναι κουτάβι, να κλαίει για να το πάρετε αγκαλιά και να το χαϊδεύετε ή να το πάρετε μαζί σας στο κρεβάτι που κοιμάστε. Αν το κάνετε μία φορά…. Θα γίνεται συνέχεια.
Μην το μάθετε έτσι. Πρέπει να μάθει να κοιμάται στον δικό του χώρο, στο δικό του στρωματάκι. Μπορείτε όμως να το έχετε δίπλα σας το βράδυ αν θέλετε και να κοιμάται στο στρωματάκι του.
Στην περίπτωση που κλαψουρίζει έντονα, δώστε του ένα παιχνιδάκι, μιλήστε του όμορφα για να καταλάβει ότι πρέπει να είναι ήσυχο ή ακόμα και ένα δικό σας ρούχο που έχει την μυρωδιά σας.

Πρέπει από την αρχή να γίνουν σωστά και προγραμματισμένα τα πράγματα έτσι ώστε στο μέλλον να έχετε το κατοικίδιο των ονείρων σας.
Πρέπει να καταλάβετε ότι για 15 χρόνια θα έχετε στο σπίτι σας και θα φροντίζετε  ένα κουτάβι που είναι ίδιο με ένα πεντάχρονο παιδί.


Πηγή: himaira.blogspot.com