Web Toolbar by Wibiya Απαραίτητες εξετάσεις στο αδέσποτο που βρίσκουμε ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Απαραίτητες εξετάσεις στο αδέσποτο που βρίσκουμε

Η εξέταση του αδέσποτου ζώου που θέλουμε να υιοθετήσουμε από το δρόμο, για να το βοηθήσουμε να σωθεί, είναι το άλφα και το ωμέγα.Η υιοθεσία ενός σκύλου ή μιας γάτας που γίνεται συνειδητά προχωρεί ύστερα από εκτίμηση του χώρου που διαθέτουμε, ανάλογα με το αν είναι το ζώο μεγαλόσωμο ή μικρόσωμο, ανάλογα με το φύλο του ζώου και φυσικά με εκτίμηση των οικονομικών θυσιών που θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε για τη συντήρησή του. Τέλος, βασικό κριτήριο είναι ο χρόνος που μπορεί να διαθέσει κανείς, για τη φροντίδα του.
Ο σκύλος μένει για όλη του τη ζωή ένα παιδί που θέλει βόλτα, παιχνίδι, φροντίδα ενώ η γάτα έχει λιγότερες απαιτήσεις και είναι κατάλληλη για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο.

Κατά την υιοθεσία ενός ζώου προκύπτουν διάφορα ζητήματα υγειονομικής υφής, τα οποία συχνά αποτελούν και βασικούς κατά την κοινή αντίληψη δυστυχώς, λόγους αποφυγής της φροντίδας, της υιοθεσίας και τελικά της ευθύνης ενός (αδέσποτου) ζώου.

Θα πρέπει λοιπόν πάντα να πάτε το ζώο σε κτηνίατρο και ειδικότερα αν είναι ανήλικο ζώο, ημερών ή μηνών, πρέπει να ελεγχθεί αμέσως για την παρουσία ενδο και εξω παρασίτων, όπως ψύλλοι, τσιμπούρια κ.α.

Στις γάτες (αλλά και σε κουτάβια( σημασία έχουν οι μυκητιάσεις του δέρματος που μπορεί να υπάρχουν, χωρίς να φαίνονται αλλοιώσεις στο δέρμα.

Επίσης, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο ασθένειας από λεϊσμανίωση (καλαζάρ), ο εχινόκοκκος σε ζώα από την ύπαιθρο, η ερλιχίωση και η τοξοπλάσμωση στις γάτες.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε αδέσποτα είναι άρρωστο και επικίνδυνο. Ο σκοπός της εξέτασης και της θεραπείας του είναι να το σώσουμε και όχι να φοβόμαστε για τον ευαυτό μας.

Τέλος, σχετικά με τη λύσσα, θεωρούμαστε χώρα απηλλαγμένη αυτής όμως ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων πρέπει να τηρείται πιστά σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Η λύσσα υπάρχει στην Κεντρική Ευρώπη και σε όλες τις βαλκανικές χώρες, από τις οποίες δυστυχώς εισάγονται παράνομα κυνηγετικά ζώα και όμως οι κυνηγοί επιμένουν πολλές φορές να μην τα εμβολιάζουν κατά της λύσσας θεωρώντας ότι το εμβόλιο καταστρέφει την καλή...όσφρησή τους! Αν και η αντίληψη αυτή έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, τα κυνηγόσκυλα βρίσκνται συχνά αδέσποτα αφού αν δεν αποδώσουν στο κυνήγι, εγκαταλείπονται...

Ακόμα και αν ένα ζώο βρεθεί θετικό σε μία ασθένεια, η υιοθεσία δεν είναι αδύνατη αφού συνήθως τα ζώα θεραπεύονται και έχουν μια καλή ζωή. Ο κτηνίατρος είναι κατάλληος να σας εξηγήσει την κάθε ασθένεια και την θεραπεία της.

Αν επιλέξετε να υιοθετήσετε ένα ζώο από φιλοζωϊκό σωματείο, είναι πάντα εμβολιασμένο και ελεγμένο,όμως θυμηθείτε ότι τα σωματεία δεν χρηματοδούνται από το κράτος και έχουν πόρους μόνο από τα μέλη τους. Καλό είναι να κάνετε μία δωρεά για κάθε ζώο που υιοθετείτε ενώ αν δεν έχει κάνει όλες τις εξετάσεις του, είναι παραπάνω από χρήσιμο να αναλάβετε εσείς το κόστος γι αυτές.

adespoto.gr