Web Toolbar by Wibiya Τέσσερις λόγοι γιατί να εκπαιδεύσετε μόνοι σας το σκύλο σας! ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Τέσσερις λόγοι γιατί να εκπαιδεύσετε μόνοι σας το σκύλο σας!

Φαντάζει δύσκολο ή ακατόρθωτο; Κι όμως, υπάρχουν πολλά οφέλη αν εκπαιδεύσετε μόνοι σας το σκύλο σας! Ο πρώτος και καλύτερος λόγος είναι ότι αναπτύσσετε έναν σημαντικό δεσμό με το σκύλο σας, χωρίς να τον αποχωρίζεστε για να τον ''στείλετε για εκπαίδευση'', ούτε κινδυνεύετε από εκπαιδευτές που χρησιμοποιούν βία. Έτσι μαθαίνετε μαζί του, πώς ανταποκρίνεται καλύτερα ο σκύλος, τι του αρέσει και πότε κουράζεται!
Δεύτερος λόγος είναι η συνοχή και η επιμονή που πρέπει να δείχνετε στην εκπαίδευση του σκύλου. Δεν αρκεί να τον εκπαιδεύσετε σε κάποια σχολή όσο είναι κουτάβι και μετά να ξεχάσετε το θέμα εκπαίδευση! Πρέπει καθημερινά, σε όλη τη ζωή του, να του θυμίζετε τις εντολές που πρέπει να ακολουθεί, να μην ξεχνά ποτέ να σας ακούει και γενικώς να είναι ένα σκυλί συνεργάσιμο. Επειδή θα έχει μόνο εσάς να του λέτε διάφορες εντολές, δεν θα μπερδεύεται και θα ξέρει ότι εσάς πρέπει να ακούει.

Τρίτος λόγος είναι η διασκέδαση! Η εκπαίδευση αυτό πρέπει να είναι!!! Δεν είναι δουλειά, δεν είναι αγγαρία. Σκοπός της σωστής εκπαίδευσης είναι να μάθετε στο σκύλο σας απλά πράγματα που θα κάνουν τη ζωή σας καλύτερη όπως το να σας ακούει όταν λέτε Έλα ή να είναι ήρεμος όταν ακούει το Κάτσε κ.ο.κ.  Πράγματα τα οποία θα εφαρμόζετε στην καθημερινότητα σας, στη βόλτα, στο αυτοκίνητο, στο κτηνιατρείο ώστε να μην έχετε ένα ανεξέλεγκτο σκυλί. Δεν μιλάμε για εκπαίδευση...σωματοφυλακής, φύλαξης κλπ. Μιλάμε για θετική εκπαίδευση, μέσω επιβράβευσης, στον κήπο, στη βόλτα και στο βουνό! Θα εκπλαγείτε πόσα μπορεί να κάνει ένας σκύλος για μία...λιχουδιά!

Τέταρτος λόγος είναι πολλές φορές και το κόστος της εκπαίδευσης. Πολλοί εκπαιδευτές σας επικέπτονται κατ'οίκον, άλλοι έχουν σχολές. Υπάρχει όμως ένα κόστος, που αξίζει ως επένδυση όμως αν πραγματικά δεν μπορείτε να το αναλάβετε, η λύση είναι να μάθετε εσείς στο σκυλάκι σας τα βασικά! Προσοχή όμως, μην βασιστείτε στο τι σας λένε γνωστοί σας με ζώα. Άλλοι θα προτείνουν πνίχτες, άλλοι θα πουν ξύλο και άλλοι εφημερίδα! Καμία εκπαίδευση δεν πρέπει να συνδέετε με την τιμωρία αλλά μόνο την θετική επιβράβευση. Αν το ζώο μας κάνει κάτι που δεν μας αρέσει του το δείχνουμε μειώνοντας το παιχνίδι του, αλλάζοντας στάση κ.ο.κ. και όχι μαλώνοντας το ή χτυπώντας το. Σε κάθε περίπτωση θα βρείτε πολλά βιβλία, cd, ακόμα και DVD από έμπειρους εκπαιδευτές για την εκπαίδευση του ζώου σας.

Αν ψάχνετε κάποιον εκπαιδευτή για το σκύλο σας θυμηθείτε να ζητήσετε τα διάφορα πτυχία και ειδικότητες τους και ρωτήστε για την μέθοδο που ακολουθεί. Μόνο η ''θετική'' εκπαίδευση είναι χωρίς βία.

Η εκπαίδευση έχει σκοπό να κάνει το σκύλο ισορροπημένο και συνεργάσιμο και όχι ''φύλακα'', ''άγριο'' ή να ακούει σαν να ναι ρομπότ. Το σκυλί έχει συναισθήματα και μπορεί να μην υπακούσει και μία φορά. Δεν έγινε κάτι, σωστά;


adespoto.gr