Web Toolbar by Wibiya Πρώτες βοήθειες σε σκύλο αν δαγκωθεί από φίδι ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Πρώτες βοήθειες σε σκύλο αν δαγκωθεί από φίδι

Παίρνετε το σκυλί σας για βόλτα στην επαρχία το καλοκαίρι; Δαγκώθηκε ποτέ το σκυλί σας από ένα φίδι; Μπορείτε να σκεφτείτε ότι αυτό θα ήταν ένα σπάνιο περιστατικό αλλά σε διάφορα κτηνιατρεία φτάνει ένας αυξανόμενος αριθμός σκυλιών με δαγκώματα από φίδια.

Τα δηλητηριώδη φίδια στην Ελλάδα είναι 7 και από αυτά 5 μπορούν κάτω από ορισμένες συνθήκες  να γίνουν επικίνδυνα  για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Τα 5 αυτά είδη είναι οχιές και είναι οι εξής: η κερασφόρος οχιά, η οχιά της Μήλου, η οθωμανική οχιά, ο αστρίτης και η οχιά των λιβαδιών. Το δηλητήριο των άλλων δύο ειδών (ο σαπίτης και το αγιόφιδο) είναι ήπιας τοξικότητας.

Όταν το φίδι δαγκώνει εγχέει περίπου1ml του δηλητηρίου. Υπάρχουν συνήθως μια ή δύο μικρές πληγές σαν τρύπες που κάποιες φορές αιμορραγούν και άλλες φορές όχι. Μέσα σε 20 λεπτά  η δαγκωμένη περιοχή μπορεί να γίνει ζεστή , κόκκινη και διογκώνεται . Μερικές φορές αυτά είναι τα μόνα σημάδια. Πλήρης εικόνα έχουμε περίπου έξι ώρες μετά  το δάγκωμα.

Εάν υποψιάζεστε ότι ένα φίδι έχει δαγκώσει το σκυλί σας, ζητήστε άμεσα κτηνιατρική βοήθεια Ακόμα κι αν το σκυλί δεν παρουσιάζει οποιαδήποτε εμφανή σημάδια ενός δαγκώματος, ο κτηνίατρος θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή εξέταση και εάν  εντοπίζει κάποιο δάγκωμα φιδιού, θα εφαρμόσει αμέσως μια επιθετική θεραπεία αντιμετώπισης . Ένα δάγκωμα από φίδι που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα συμπεριλαμβανομένης του αυξανόμενου οιδήματος και του μωλωπισμού , εμετούς και μπορεί να έχει επιπτώσεις στη πήξη του αίματος. Σε βαριές περιπτώσεις, ένα δάγκωμα φιδιού μπορεί να είναι μοιραίο. Τα περισσότερα φίδια θεωρούνται σχετικά αβλαβή αλλά λαμβάνοντας υπόψη τι θα μπορούσε να συμβεί, εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι ένα φίδι έχει δαγκώσει το κατοικίδιο ζώο σας, πρέπει να ζητήσετε κτηνιατρικές συμβουλές αμέσως.

adespoto