Web Toolbar by Wibiya Έξι πράγματα που θέλει να σας πει ο κτηνίατρος ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Έξι πράγματα που θέλει να σας πει ο κτηνίατρος

Είστε ο καλύτερος στη φροντίδα του ζώου σας. Ναί, ίσως. Όμως για κάποια θέματα ο κτηνίατρος είναι κατάλληλος να κρίνει τι χρειάζεται το ζώο, πριν κάνετε κάποιο λάθος. Δείτε μερικές συμβουλές για συνηθισμένους...μύθους.

1) ΟΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ
Όλοι οι κτηνίατροι συμφωνόυν σε αυτό, παρότι διστάζουν πολλές φορές να το προτείνουν λόγω της αρνητικής αντίδρασης των ιδιοκτητών ζώων. Συνηθίζουμε να αποφεύγουμε ένα παραπάνω κόστος, αφού δεν βλέπουμε, με το μάτι να έχει κάτι το ζώο μας. Κι όμως, πολλές ασθένειες μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικότερα αν εντοπισθούν νωρίτερα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, μέσω εξετάσεων αίματος.

Θυμηθείτε: ο ένας χρόνος ηλικίας του ζώου ισοδυναμεί με περίπου εφτά ανθρώπινα. Σημαντικές αλλαγές μπορεί να γίνουν μέσα σε 1 χρόνο και το να πηγαίνετε το ζώο σας μόνο για εμβόλια στον κτηνίατρο, μία φορά το χρόνο, δεν είναι σωστό.

Απλό παράδειγμα: τα προβλήματα στα δόντια της γάτας μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από εσάς ενώ ο κτηνίατρος εντοπίζει αμέσως το πρόβλημα με την εξέταση του.
Ειδικά όταν το ζώο σας έχει περάσει τα 7 χρόνια ζωής, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

2) ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...ΥΠΟΑΛΛΕΡΓΙΚΟ
Μπορεί να νομίετε ότι τα κοντότριχα ζώα ή κάποιες ράτσες δεν θα...προκαλέσουν την αλλεργία που έχετε ήδη όμως στην πραγματικότητα
κανένα ζώο δεν είναι υποαλλεργικό. Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιείται μόνο και μόνο για να πουλήσουν συγκεκριμένες ράτσες οι επιτήδειοι. Ακόμα και άτριχα σκυλιά ή γάτες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας σε άτομα που έχουν ήδη κάποια αλλεργικά θέματα.

Κι αυτό γιατί αυτό που προκαλεί την αλλεργία είναι τα παλιά κύτταρα του δέρματος που πέφτουν και φεύγουν στον αέρα αλλά και μία πρωτεϊνη στο σάλιο του ζώου που προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας. Δεν είναι το τρίχωμα των ζώων παρότι έτσι θεωρούν πολλοί. Τα συχνά μπάνια στο σκύλο είναι μία καλή λύση για όσους έχουν αλλεργία αλλά θέλουν να έχουν σκυλί.

3) ΤΑ ΗΜΙΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ
Υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση ότι τα ζώα ράτσας είναι ''καλύτερα'', πιο υγιή. Κι όμως, ένα ημίαιμο, αδέσποτο μπορεί να είναι πολύ καλύτερο μακροχρόνια! Όλοι οι κτηνίατροι συμφωνούν ότι τα ημίαιμα ζώα έχουν το προβάδισμα στο θέμα της υγείας.

Όταν πληρώνεις για μία ράτσα, ουσιαστικά αγοράζεις κάποια φυσικά χαρακτηριστικά αλλά αυτά είναι που αυξάνουν και τις αδυναμίες της ράτσας. Δυσπλασία, δερματικά και πολλά ακόμα είναι συνηθισμένα και δύσκολα στην αντιμετώπιση τους προβλήματα, στα καθαρόαιμα ζώα. Γι αυτό προτιμήστε ένα ημίαιμο ζωάκι αφού έχουν περισσότερη...ποικιλία γονιδίων και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα υγείας που επηρεάζουν συνήθως τα ''ρατσάτα''.

4) ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΤΟ ΤΑΪΣΜΑ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ
Εκτός από το να ταϊζετε το ζώο σας με το κλασσικό μπωλ, υπάρχουν νέοι τρόποι, τα ''παζλ'' φαγητού. Το ζώο καλείται να ξετρυπώσει το φαγητό του από ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια με τρύπες και εσοχές! Αυτό του προσφέρει φυσική και διανοητική διέγερση που βοηθούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και της ανίας.

Μπορείτε να βρείτε τέτοια παζλ ή λαβύρινθους φαγητού σε pet shops.

*Tip: Tα απογεύματα του καλοκαιρού ένα δροσιστικό και ανακουφιστικό κέρασμα στο σκύλο σας είναι γιαούρτι μέσα στο παιχνίδι, που θα έχετε αφήσει στην κατάψυξη για 3-4 ώρες. Θα ασχοληθεί με αυτό...για ώρες!

5) ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ
Είναι αποδεδειγμένο ότι κάποιες ουσίες που χρησιμοποιούνται στα ανθρώπινα φάρμακα προκαλούν δηλητηρίαση των ζώων, με τα αντικαταθλιπτικά στην κορυφή της λίστας. Τα ζώα συχνά γλύφουν κάποιο φάρμακο που έχει πέσει κάτω γι αυτό φροντίστε να έχετε όλα τα χάπια και τις ουσίες αυτές καλά κλεισμένες σε κάποιο κουτί, σε ψηλό ράφι.

Μην δίνετε ανθρώπινα φάρμακα στα ζώα,πχ παυσίπονα, χωρίς να έχετε συμβουλευτεί κτηνίατρο.

6) Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΕΙ..
Θα πρέπει να εμπιστεύεστε τον κτηνίατρο σας και να έχετε καλές σχέσεις μαζί του. Βρείτε το άτομο που σας εμπνέει λοιπόν καλά συναισθήματα και ζητήστε του να σας μάθει πώς να δίνετε τις πρώτες βοήθειες στο ζώο σας, σε περίπτωση ατυχήματος, ρωτήστε τον τι χρειάζεται να έχετε πάντα στο σπίτι και άλλα χρήσιμα που πιστεύει εκείνος ότι θα πρέπει να ξέρετε, ανάλογα με την περιοχή που ζείτε.

adespoto.gr