Web Toolbar by Wibiya Δέκα συμβουλές για ένα υγιές κατοικίδιο ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Δέκα συμβουλές για ένα υγιές κατοικίδιο

Τα δέκα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να φροντίσετε για να είναι πάντα υγιές το ζώο σας!

1) ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΤΟ ΖΩΟ ΣΑΣ
Αρσενικό ή θηλυκό δεν έχει σημασία. Για να είναι πιο υγιές, ειδικά όταν περάσουν τα χρόνια, στειρώστε το ζωάκι σας. Εκτός απ το ότι μειώνεται η επιθυμία τους να το σκάσουν, αποφεύγετε σημαντικούς κινδύνους εμφάνισης καρκίνου.

2) ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΖΩΟ ΣΑΣ
Μην παραμελείτε τα εμβόλια! Τα εμβόλια δεν γίνονται μόνο όταν το ζώο είναι μωρό. Πρέπει να φροντίζετε για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου σας, ώστε να έχει πάντα αντισώματα. Ο κτηνίατρος σας είναι κατάλληλος να σας ενημερώσει για τα εμβόλια που γίνονται στην χώρα μας ενώ από τον Ιανουάριο αναμένεται και το σημαντικό εμβόλιο για το Καλαζάρ, την ασθένεια των σκύλων που μπορεί να είναι θανατηφόρα.

3) ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ
Μην παραμελείτε τις εξετάσεις αίματος! Ο κτηνίατρος μπορεί να εντοπίσει ασθένειες που είναι σημαντικό να αντιμετωπισθούν έγκαιρα για να μην γίνουν θανατηφόρες. Κάθε 6 ή 12 μήνες είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα για τις εξετάσεις αίματος.

4) ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΨΥΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ
Μην νομίζετε ότι αυτά τα μικρά παράσιτα είναι ασήμαντα! Αντιθέτως, οι ψύλλοι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα ενώ τα τσιμπούρια ερλιχίωση! Φροντίστε για την αποπαρασίτωση του ζώου σας είτε ζει μέσα στο σπίτι είτε στον κήπο με σπρεϊ, κολλάρο ή αμπούλα, κάθε 1 ή 3 μήνες! Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας για περισσότερες πληροφορίες.

5) ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΑ ΕΝΔΟΠΑΡΑΣΙΤΑ
Επίσης καθόλου ασήμαντη η αποπαρασίτωση του ζώου. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ το χάπι αποπαρασίτωσης κάθε 3 μήνες. Μην περιμένετε να δείτε σκουλήκια στις ακαθαρσίες του για να λάβετε...δράση.

6) ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ!
Η βόλτα του σκύλου είναι αναγκαία καθημερινά και κάνει καλό τόσο σ εσάς όσο και στο ζώο! Ασκείστε, βλέπετε νέες εικόνες και το περιβάλλον γύρω σας και περνάτε σημαντικό χρόνο μαζί. Μην παραμελείτε το θέμα βόλτα!

7) ΜΗΝ ΤΑΪΖΕΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ
Το παραπάνω βάρος δεν κάνει καλό σε κανένα ζώο. Ρωτήστε τον κτηνίατρο και ζυγίστε το ζώο σας για να δείτε αν είναι υπέρβαρο, πράγμα που σημαίνει επιβάρυνση των οστών και της υγείας του. Φροντίστε να μην δίνετε στο ζώο ανθρώπινες τροφές και να τηρείτε αυστηρά την ποσότητα του γεύματος του.

8) ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟ ΖΩΟ ΣΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
Ως έμπειρος...''γονιός'' θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε οποιαδήποτε αλλαγή στο ζώο. Παρατηρήστε το, δείτε αν άλλαξε κάτι στα μάτια του, στο σώμα του, στα πόδια του, στην διάθεσή του. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να σας προειδοποιήσει. Παρακολουθείστε την για 1-2 μέρες και αν δεν επανέρχεται στα φυσιολογικά, απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.

9) ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΖΩΟ ΣΑΣ
Μάθετε απέξω τη λίστα με τις τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στο κατοικίδιο σας. Αλκόολ, σοκολάτα, καφές, λιπαρά φαγητά, ξηροί καρποί, κρεμμύδια, σταφύλια, αλάτι μπορεί να είναι τοξικά για τα ζώα!

10) ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΛΕΙΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ
Μπορεί να το θεωρείτε υπερβολή ή δύσκολο να το εφαρμόσετε καθημερινά, όμως είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε τα δόντια του σκύλου σας για να μην μαζεύουν πέτρα και πλάκα. Αν δεν μπορείτε να τα βουρτσίσετε, πάρτε του ειδικά sticks που καθαρίζουν τα δόντια του, ως λιχουδιά. Τα σκυλιά που δεν λαμβάνουν φροντίδα για τα δόντια τους μπορεί να τα χάσουν ενώ μπορεί να επηρεαστούν και άλλα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά!!!

adespoto