Web Toolbar by Wibiya To εντρόπιο στα σκυλιά ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

To εντρόπιο στα σκυλιά

Το εντρόπιο (entropion) είναι μία κατάσταση όπου τα βλέφαρα του ζώου γυρίζουν υπερβολικά προς τα μέσα. Αυτό προκαλεί σκληρή επαφή των βλεφαρίδων επάνω στο μάτι που τελικά οδηγεί σε έντονο ερεθισμό. Όταν το ζώο μείνει σε αυτή τη κατάσταση για πολύ καιρό, η κατάσταση χειροτερεύει και δημιουργούνται νέα αγγεία αίματος για να συγκρατήσουν το νέο δέρμα πάνω στο μάτι. Αν και το μάτι προσπαθεί να αναπτύξει μηχανισμούς ώστε να αντέξει και δημιουργούνται έλκη του κερατοειδούς, το εντρόπιο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης στο μάτι που το παρουσιάζει.

Πολλές φυλές σκύλων, όπως τα Chow Chow, τα Μπολντόγκ, οι Μολοσσοί και πιο σπάνια τα Ντόμπερμαν έχουν μία τάση για εντρόπιο. Όμως κυρίως εντρόπιο εμφανίζουν τα Σαρ Πει και μάλιστα και στα δύο μάτια και τόσο στα κάτω όσο και στα πάνω βλέφαρα!!!! Το εντρόπιο μάλιστα είναι συχνά κληρονομικό, ειδικά στα καθαρόαιμα σκυλιά και όσα έχουν εντρόπιο δεν θα πρέπει να αναπαράγονται/εκτρέφονται! (Πόσοι άραγε εκτροφείς της πίσω αυλής και πετ σοπάδες το ακολουθούν αυτό...;Έτσι ανυποψίαστοι που αποκτούν ένα γλυκό Σαρ Πει καταλήγουν με ένα σκυλί με πολλά προβλήματα υγείας και δεν είναι λίγα όσα έχουν εγκαταληφθεί στο δρόμο, σχεδόν σε κατάσταση τύφλωσης!!!)

Μερικά σκυλιά με εντρόπιο μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα όμως άλλα μπορεί να δακρύζουν, να ξύνουν τα μάτια τους και να πονάνε. Για τη διάγνωση του εντρόπιου (πέραν του ορατού κόκκινου βλεβαρου στην άκρη του ματιού) χρειάζονται διάφορα τεστ στον κτηνίατρο, ο οποίος θα προκαλέσει δάκρια στο σκύλο και θα ελέγξει τα αντανακλαστικά για να δει αν το οπτικό νεύρο λειτουργεί κανονικά. Επίσης, εφαρμόζεται φθορίζουσα ουσία για να αποκαλυφθούν τυχόν πληγές/γδαρσίματα στον οφθαλμό. Ακόμα, μπορεί να μετρηθεί η πίεση μέσα στο μάτι του σκύλου για να αποκλεισθούν τυχόν άλλες ασθένειες.
Η θεραπεία εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης. Πιο συνηθισμένη είναι η εφαρμογή ενός ζελέ/ορού για να βοηθηθεί το μάτι να είναι υγρό και μαλακό. Αν όμως το ζώο πονάει και το εντρόπιο είναι σοβαρό δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, εκτός από το χειρουργείο. Σε ράτσες με βαριά βλέφαρα, όπως τα Σαρ Πει και τα Bloodhounds χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί η κατάσταση. Ο κτηνίατρος αφαιρεί μέρος του υπερβολικού δέρματος που έχουν στα πρόσωπα τα σκυλιά αυτά και μετά ενώνει το εναπομείνον δέρμα. Η διαδικασία της ''πλαστικής'' αυτής είναι αρκετά περίπλοκη και η μόλυνση πολύ σοβαρός κίνδυνος.

Στα περισσότερα σκυλιά με εντρόπιο η μέθοδος που ακολουθείται λέγεται Hotz-Celsus. Σε αυτό το χειρουργείο, αφαιρείται μικρή ποσότητα δέρματος από την άκρη του ματιού και ενώνεται ο υπόλοιπος ιστός. Συνήθως, το εντρόπιο διορθώνεταθ όμως μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο χειρουργείο, καθώς είναι μία εγχείρηση της λεπτομέρειας ενώ αν αφαιρεθεί εξαρχής πολύ δέρμα το ζώο μπορεί να καταλήξει με...εκτρόπιο, το αντίθετο δηλαδή πρόβλημα, όπου το βλέφαρο γυρνά προς τα έξω!!!

Γενικά, για το εντρόπιο ένα χειρουργείο είναι αρκετό και μόνο σε πιο σοβαρές περιπτώσεις γίνονται πάνω από ένα χειρουργεία. Σταγόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται 3 με 4 φορές τη μέρα, εφ όρου ζωής και το ζώο σας θα ζει κανονικά και υγιές.

© Αdespoto.gr