Web Toolbar by Wibiya Οφέλη για τους ηλικιωμένους από τα κατοικίδια ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Οφέλη για τους ηλικιωμένους από τα κατοικίδια

Η συγκατοίκηση με τα ζώα προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα για όλους τους ανθρώπους, κάθε ηλικίας. Αυτή τη φορά θα αναφερθούμε στους ηλικιωμένους, με το νούμερο 1 πλεονέκτημα που τους προσφέρουν τα ζώα να είναι η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ.
Πολλοί ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους, ακόμα και αν είναι κοντά στο σπίτι των παιδιών τους ή συγγενών τους. Η απομόνωση και η ...εκκωφαντική σιωπή στο σπίτι τους, ειδικά αν δεν έχουν πια τον/την σύζυγό τους είναι συχνή αιτία κατάθλιψης. Η συγκατοίκηση όμως με ένα ζώο διορθώνει με πολύ απλό τρόπο το παραπάνω πρόβλημα. Η ρουτίνα της φροντίδας του, η ''επικοινωνία'' με το ζώο, τα χάδια και η παρέα προσφέρει σκοπό στη ζωή των αγαπημένων μας προσώπων.

Όμως χρειάζεται προσοχή. Μην αναγκάζετε έναν άνθρωπο να αποκτήσει ζώο και μην του το πηγαίνετε ως δώρο.Θα πρέπει να θέλουν αλλά και να μπορούν να φροντίσουν ένα ζώο, ώστε να μην τους γίνει βάρος αλλά και να μην παραμεληθεί.

Εσείς μπορείτε να βοηθήσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα με τις επισκέψεις του ζώου στον κτηνίατρο ή με την αγορά τροφής ενώ ο παππούς ή η γιαγιά θα αναλάβουν το καθημερινό ταϊσμα, τη φροντίδα και το ελάχιστο παιχνίδι του ζώου.

Τα πουλιά φαίνονται ιδιαίτερα κατάλληλα αφού απαιτούν ελάχιστη φροντίδα και φτιάχνουν το κέφι των ανθρώπων που τα έχουν με το κελαϊδισμά τους. Αμέσως μετά, μία γάτα είναι κατάλληλη για ηλικιωμένα άτομα αφού είναι ιδιαίτερα στοργικές και τους αρέσει ο ύπνος σε κρεβάτια και καναπέδες, μαζί με τους ανθρώπους.
Τέλος,ένα σκυλάκι θα πρέπει να είναι μικρόσωμο και όχι νεαρό σε ηλικία ώστε να μην έχει μεγάλες απαιτήσεις για βόλτα, εκπαίδευση και δύναμη από τον ιδιοκτήτη. Μικρά και μεσαία σκυλάκια (δεκάδες περιμένουν σε αγγελίες υιοθεσίας από φιλοζωϊκά σωματεία) ηλικίας άνω των 2 ετών, στειρωμένα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμα και χωρίς ορμές ή ακόμα και ζώα που δεν τα ζητάνε εύκολα, όπως 5 ή 7 ετών είναι τα καταλληλότερα για τους ηλικιωμένους.

Η φυσική επαφή με το ζώο προσφέρει χαλάρωση και μείωση της πίεσης για τους ηλικιωμένους. Η τελική όμως απόφαση είναι καθαρά ατομική και πρέπει ένα ζώο να αποκτάται με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που έχει η ανατροφή του.

adespoto