Web Toolbar by Wibiya Πώς να μάθεις νέα κολπά στον παλιό...σκύλο ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Πώς να μάθεις νέα κολπά στον παλιό...σκύλο

Ποιός είπε ότι ένας ηλικιωμένος σκύλος δεν μαθαίνει; Οι διάφορες αλλαγές στην όραση του, η αρθρίτιδα, η λιγότερη αντοχή κ.α. είναι φυσιολογικές και προκαλούν αλλαγές στη ζωή του, επίσης φυσιολογικά. Μπορεί να γαυγίζουν ''χωρίς λόγο'' γιατί δεν μπορούν να δουν καλά τα αντικείμενα σε απόσταση. Η ακοή χειροτερεύει και έτσι δεν σας ακούνε πια, αλλά όχι επειδή δεν θέλουν: επειδή δεν μπορούν. Αυξάνεται και η υπνηλία και μπορεί να μην τους αρέσει πια το παλιό τους κρεβάτι και να θέλουν ένα πιο μαλακό στρώμα.

Εφόσον έχετε μεγαλώσει το σκυλάκι σας, θα πρέπει να σταθείτε δίπλα του και στα ''χρυσά'' του χρόνια. Είναι σημαντικό να κρατήσετε την επικοινωνία, αν όχι με λέξεις και εντολές, με σήματα και χειρονομίες.
Δεν θα πρέπει να εκνευρίζεστε και να χάνετε την υπομονή σας με ένα ηλικιωμένο ζώο, με κάποια ατυχήματα...τουαλέτας ή αν δεν έχει πια όρεξη για μεγάλες βόλτες. Δείξτε κατανόηση.

Η διανοητική πρόκληση είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να προσφέρετε στο σκυλάκο σας είτε ειδικά παιχνίδια μασουλήματος (ακόμα καλύτερα με γιαούρτι παγωμένο μέσα), ελαφριά άσκηση (πχ παιχνίδι στο κήπο) και πού και πού βόλτα σε κάποιο νέο μέρος (πχ στο βουνό) για να μυρίσει νέα πράγματα.

Επίσης, πρέπει να κάνετε τη ζωή του πιο εύκολη και άνετη. Μπορεί για παράδειγμα να χρειαστεί να ανυψώσετε τα μπωλ του σε ένα σκαλί ή με το ειδικό σταντ του εμπορίου, να θέλει πιο χοντρό κρεββατάκι γιατί πονάει στα σκληρά πατώματα, μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη με σαμαράκι αν δεν περπατά καλά κ.ο.κ.

Φυσικά, πολύ σημαντική είναι η επίσκεψη στο κτηνίατρο τουλάχιστον κάθε 6 μήνες και όταν παρουσιάζεται πρόβλημα. Τα ηλικιωμένα ζώα μπορεί να χρειαστούν βιταμίνες, χάπια για τα αρθριτικά τους, ενέσεις σε προχωρημένες περιπτώσεις κ.α. Είναι σημαντικό να γίνονται εξετάσεις αίματος για να ελέγχονται τα όργανα του και η κατάστασή τους αλλά και τυχόν ασθένειες, πχ καλαζάρ.

Επίσης, αν έχετε άλλα ζώα, νεότερα, μην τα αφήνετε να ενοχλούν το μεγαλύτερο.

Κι όμως όλα αυτά δεν φοβίζουν καθόλου τους φιλόζωους που έχουν ήδη φροντίσει ηλικιωμένα ζώα. Είναι γλυκό συναίσθημα να φροντίζεις το σκυλάκο που σε συνοδεύει τόσα χρόνια στη ζωή. Πέραν των μικρών αλλαγών που αναφέραμε παραπάνω και των ίσως λίγο αυξημένων ιατρικών εξόδων, δεν γίνονται τεράστιες αλλαγές στη ζωή σας, αρκεί να είστε πρόθυμοι να φροντίσετε το ζώο. Μην κάνετε το λάθος, όταν το βλέπετε να πονά ή να μην είναι καλά, να το θεωρείτε φυσιολογικό λόγω ηλικίας! Κάθε σύμπτωμα πρέπει να εξετάζεται και να παρακολουθείται! Και θα δείτε το σκυλάκι σας να είναι περδίκι, αν και ασπρισμένο.

Να θυμάστε ότι ευτυχία είναι ο σκύλος να ''φύγει'' στο αγαπημένο του κρεββάτι. Η ευθανασία είναι λύση μόνο για άρρωστα ζώα, για τα οποία δεν υπάρχει θεραπεία και τα οποία πονούν.

adespoto