Web Toolbar by Wibiya Σκυλιά καμικάζι των Σοβιετικών ανατινάσσονταν στα άρματα μάχης των Ναζί (photos) ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Σκυλιά καμικάζι των Σοβιετικών ανατινάσσονταν στα άρματα μάχης των Ναζί (photos)

Φωτογραφίες με σκυλιά καμικάζι που χρησιμοποιούσε ο Στάλιν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είδαν το φως της δημοσιότητας.
Τα σκυλιά εκπαιδεύονταν εντατικά για να διασφαλιστεί ότι θα ανατινάσσονταν μπροστά στα τανκς των εχθρών και σε άλλους στόχους.
Αρχικά ο στόχος ήταν τα σκυλιά να τοποθετήσουν τη βόμβα στη σωστή θέση κοντά στο στόχο, να την ενεργοποιήσουν και να απομακρυνθούν. Η ενεργοποίηση γινόταν ενίοτε και με τηλεχειριστήριο.
Ωστόσο, στο πεδίο της μάχης συχνά τα τρομαγμένα ζώα δεν κατάφερναν να απελευθερώσουν τη βόμβα και έτσι το σχέδιο άλλαξε.
Η βόμβα ενεργοποιούνταν αυτόματα όταν ο σκύλος ερχόταν σε επαφή με τον στόχο και το ζώο πέθαινε.
Για την εκπαίδευση των ζώων ο σοβιετικός στρατός χρησιμοποιούσε το βασικότερο ένστικτο: την πείνα.
Τα ζώα έμεναν κλεισμένα σε κλουβιά χωρίς φαγητό για ημέρες. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτές τους τοποθετούσαν ζεστό φαγητό κάτω από τα άρματα μάχης.
Η μυρωδιά προσέλκυε τα ζώα που έτρεχαν κάτω από τα τανκς για να βρουν την τροφή. Σύντομα έμαθαν πως αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να τραφούν.
Με προσομοιώσεις ήχων μάχης τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν να τρέχουν κάτω από τις μηχανές των αρμάτων μάχης, ενώ αυτά κινούνταν.
Αν και για τον στρατό τα σκυλιά είχαν κάποιες «επιτυχίες» στο πεδίο της μάχης, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο διαφορετικός ήχος της μηχανής των γερμανικών τανκς ή οι οσμές των στρατιωτών τους προκαλούσαν σύγχυση.
Τα σκυλιά έτρεχαν προς τον στόχο αλλά σταματούσαν στη μέση της διαδρομής γιατί τρόμαζαν από τους κρότους, ενώ άλλες φορές ανατινάσσονταν στα στρατόπεδα των Σοβιετικών.
Η χρήση των σκυλιών καμικάζι στη μάχη εγκρίθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1924 και συνεχίστηκε ως το1990.
Αρχικά ο Κόκκινος Στρατός επιστράτευσε εκπαιδευτές τσίρκων και κυνηγούς για να εκπαιδεύσουν τα ζώα.
Το 1935 τα σκυλιά εντάχθηκαν επίσημα στον Σοβιετικό Στρατό και φωτογραφίες που ελήφθησαν το 1938 τα δείχνει να παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία.
Το 1941 τα σκυλιά αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά με διαταγή του Στάλιν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η ομάδα αποτελούνταν από 30 σκυλιά και 40 εκπαιδευτές.
Οι ναζί χαρακτήρισαν τη χρήση σκύλων στη μάχη ως απελπισμένο μέτρο του Στάλιν και χρησιμοποίησαν την πρακτική για προπαγάνδα, υποστηρίζοντας πως οι Σοβιετικοί στέλνουν στον πόλεμο σκύλους αντί για ανθρώπους.
Υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των σκύλων.
Στη μάχη του Κουρσκ πάντως λέγεται ότι 16 σκυλιά κατέστρεψαν 12 γερμανικά άρματα μάχης.
econews