Web Toolbar by Wibiya Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων


  • Υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων?


Κάθε    χρόνο,    εκατομμύρια    αδέσποτα    σκυλιά    και    γατιά, συμπεριλαμβανομένων κουταβιών και μικρών ψιψίνων, τραυματίζονται, σκοτώνονται ή οδηγούνται προς την ευθανασία.
Τα καλά νέα είναι ότι ο ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με το να στειρώσετε το σκύλο ή τη γάτα σας, θα πάρετε κι εσείς μέρος στον αγώνα για την αποτροπή γεννήσεων ανεπιθύμητων κουταβιών και μικρών γατιών καθώς και στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του κατοικίδιου ζώου σας.
Τι γίνεται με τη συμπεριφορά και την αναπαραγωγή των κατοικίδιων ζώων?

Αντίθετα σε αυτό που μερικοί άνθρωποι πιστεύουν, η εγκυμοσύνη - ακόμη κι αν είναι για μία φορά - δεν βελτιώνει ούτε την υγεία ούτε τη συμπεριφορά των θηλυκών σκυλιών και γατιών. Στην πραγματικότητα, το ένστικτο του ζευγαρώματος μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές του ζώου.
Αν και μερικοί ιδιοκτήτες έχουν καλές προθέσεις, λίγοι είναι αυτοί που προετοιμάζονται για την εγκυμοσύνη του κατοικίδιου ζώου τους και για τη φροντίδα των κουταβιών και των μικρών γατιών καθώς και την εντόπιση καλών οικογενειών για την υιοθέτησή τους.


  • Τι είναι η χειρουργική στείρωση?
Κατά τη χειρουργική στείρωση, ο κτηνίατρος αφαιρεί τα αναπαραγωγικά όργανα. Εάν η γάτα ή το σκυλί σας είναι θηλυκό, ο κτηνίατρος θα αφαιρέσει τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και τη μήτρα της.

Το ιατρικό όνομα για αυτή τη χειρουργική επέμβαση είναι «ωοθηκυστερεκτομή». Εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι αρσενικό, αφαιρούνται οι όρχεις και η επέμβαση καλείται «ορχεκτομή».
Ενώ η στείρωση και ο ευνουχισμός είναι σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις, είναι επίσης από τις πιο κοινές που εκτελούνται από τους κτηνιάτρους στις γάτες και τα σκυλιά. Πριν από τη διαδικασία της στείρωσης, γίνεται στο κατοικίδιο ζώο σας μία λεπτομερής ιατρική εξέταση ώστε να βεβαιωθεί η καλή του υγεία. Η επέμβαση γίνεται με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας και δίνονται φάρμακα για να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο. Θα σας ζητηθεί να κρατήσετε σε ηρεμία και ησυχία το ζώο σας για μερικές ημέρες μετά από τη χειρουργική επέμβαση μέχρι να θεραπευτεί η τομή. Επίσης θα χρειαστεί να του χορηγήσετε φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση).


  • Ποια είναι τα οφέλη από τη στείρωση των κατοικίδιων ζώων?
Οι στειρώσεις αποτρέπουν τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις γέννες κουταβιών και γατιών και αποβάλλουν πολλά από τα προβλήματα συμπεριφοράς που συνδέονται με το ένστικτο ζευγαρώματος.
Ποια είναι τα οφέλη της στείρωσης του θηλυκού μου ζώου?
Τα θηλυκά σκυλιά έχουν την «περίοδο» τους περίπου κάθε έξι μήνες. Ο κύκλος ενός θηλυκού σκυλιού μπορεί να διαρκέσει περίπου 21 ημέρες και στη διάρκεια τους το σκυλί σας μπορεί να αφήνει λεκέδες αίματος στο σπίτι, μπορεί να γίνει ανήσυχο και να επιδιώκει επιμόνως έναν σύντροφο.
Οι θηλυκές γάτες μπορεί να «σέρνουν» κάθε δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια της εποχής αναπαραγωγής, έως ότου μείνουν έγκυες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υιοθετούν συμπεριφορές όπως νευρικότητα, επίμονο νιαούρισμα και ούρηση σε απαράδεκτες θέσεις.

Η στείρωση αποτρέπει αυτούς τους κύκλους αναπαραγωγής και μειώνει γενικά τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές που μπορούν να οδηγήσουν στην απογοήτευση των ιδιοκτητών τους και τελικά σε μία απόφαση όπως να αφήσουν το κατοικίδιο ζώο σε ένα καταφύγιο ή χειρότερα στο δρόμο (αδέσποτο). Επιπλέον, η στείρωση στη σωστή (νεαρή) ηλικία των θηλυκών σκυλιών και γατιών θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως νεοπλάσματα μαστών, γεννητικού, πυομήτρα, ψευδοκύηση κλπ.


  • Ποια είναι τα οφέλη του ευνουχισμού του αρσενικού μου ζώου?
Γύρω στους 6 με 9 μήνες της ηλικίας, τα αρσενικά σκυλιά και οι γάτοι είναι ικανά για αναπαραγωγή. Τόσο τα αρσενικά σκυλιά όσο και οι γάτοι είναι πιθανό να αρχίσουν να «μαρκάρουν» με έντονα σε μυρωδιά ούρα επάνω στα έπιπλά σας, στις κουρτίνες και σε άλλες θέσεις, μη επιτρεπτές στο σπίτι σας. Κάποια από αυτά, εφόσον βρουν ευκαιρία θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν από το σπίτι και να περιπλανηθούν στους δρόμους προκειμένου να βρουν ένα σύντροφο. Μπορεί να γίνουν επιθετικά, να τραυματιστούν ή να τραυματίσουν άλλα ζώα ή ακόμα και ανθρώπους με τη συμμετοχή τους σε καυγάδες. Είναι επίσης συχνό φαινόμενο να χτυπηθούν από διερχόμενα αυτοκίνητα.
Η στείρωση στα αρσενικά σκυλιά και γατιά μειώνει το ένστικτο της αναπαραγωγής και γι’ αυτό έχει μια ήρεμη επίδραση σε αυτά, αυξάνοντας την επιθυμία τους να μένουν στο σπίτι. Η στείρωση του αρσενικού κατοικίδιου ζώου σας μπορεί επίσης να ελαττώσει τον κίνδυνό για ασθένειες του προστάτη και του καρκίνου των όρχεων.
Υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση?
Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, η στείρωση συνδέεται με αναισθητικούς και χειρουργικούς κινδύνους, αλλά το ποσοστό των επιπλοκών είναι πολύ χαμηλό. Ο κτηνίατρός σας, θα σας ενημερώσει τόσο για τα οφέλη όσο και για τους κινδύνους της διαδικασίας στείρωσης.


  • Ποια είναι η καλύτερη ηλικία στείρωσης του κατοικίδιου ζώου μου?
Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τον πιο κατάλληλο χρόνο για τη στείρωση του κατοικίδιου ζώου σας, λαμβάνοντας υπόψη τη φυλή, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του. ΔΕΝ είναι αλήθεια, πως θα πρέπει να ζευγαρώσει το θηλυκό, έστω για την πρώτη του φορά και μετά να ακολουθήσει η στείρωσή του.
Η χειρουργική επέμβαση έχει επιπτώσεις στη ψυχική διάθεση ή το μεταβολισμό του κατοικίδιου ζώου μου?
Η διαδικασία δεν έχει καμία επίδραση στη νοημοσύνη ή τη δυνατότητα ενός κατοικίδιου ζώου να μάθει, να παίζει, να εργαστεί ή να κυνηγήσει. Τα περισσότερα κατοικίδια ζώα τείνουν να συμπεριφέρονται καλύτερα μετά από τη στείρωση, κάνοντάς τα περισσότερο επιθυμητά ως κατοικίδια.
Η στείρωση έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τον μεταβολισμό των περισσότερων ζώων. Γι’ αυτό και θα πρέπει να το ταΐζετε με κατάλληλη και ισορροπημένη τροφή και να του παρέχετε συστηματική άσκηση. Έτσι θα βοηθήσετε να κρατήσει το κατοικίδιο ζώο σας ένα φυσιολογικό βάρος και να αποτρέψετε τους κινδύνους υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας συμβουλέψει για το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για κάθε στάδιο της ζωής του.


  • Η δαπάνη για τη χειρουργική επέμβαση αξίζει πραγματικά τον κόπο?
Ναι! Είναι μία εφάπαξ δαπάνη που μπορεί να βελτιώσει εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου ζώου σας και να αποτρέψει μερικές απογοητευτικές για σας συμπεριφορές του.

Εάν δεν είστε ακόμη σίγουροι να προχωρήσετε στη χειρουργική επέμβαση, σκεφτείτε το κόστος της περισυλλογής και της φροντίδας όλων αυτών των ανεπιθύμητων, κακοποιημένων και εγκαταλειμμένων ζώων που υποφέρουν στο δρόμο ή στεγάζονται στα φιλοζωικά καταφύγια.

  • Συγκεντρώνοντας τα οφέλη της στείρωσης – τι αποφεύγουμε:
Αρσενικά Σκύλος:
-    παθήσεις προστάτη - όρχεων
-    επιθετικότητα έξω από το σπίτι -    ανεπιθύμητη σεξουαλική συμπεριφορά
-    ανώμαλη συμπεριφορά ούρησης
-    τάση περιπλάνησης
-    μετάδοση ασθενειών
Γάτος:
-    μείωση ψεκασμού, μυρωδιάς ούρων
-    επίμονα και έντονα νιαουρίσματα
-    επιθετικότητα και τάση περιπλάνησης
-    τραυματισμός και θάνατος κατά τη διεκδίκηση θηλυκών
-    μετάδοση ασθενειών

Θηλυκά
-    αλλαγή συμπεριφοράς
-    συγκέντρωση αρσενικών
-    τάση περιπλάνησης
-    μετάδοση ασθενειών
-    ανεπιθύμητη κύηση
-    διευθέτηση κουταβιών

Θηλυκά (κίνδυνοι υγείας)
-   νεοπλάσματα μαστών
-   πυομήτρα
-   νεοπλάσματα γεννητικού
-   ψευδοκύηση
-   πρόπτωση κόλπου

Η στείρωση του κατοικίδιου ζώου είναι μέρος ενός υπεύθυνου ιδιοκτήτη!

Πηγή:
Hug4Dogs - Θετική Εκπαίδευση Σκύλων
www.hug4dogs.com