Web Toolbar by Wibiya Ρέθυμνο: Κτηνιατρείο για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ρέθυμνο: Κτηνιατρείο για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων

20.000 ευρώ ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου
για τη διαμόρφωση του χώρου και τον εξοπλισμό.
Βασίζεται στην εθελοντική πρωτοβουλία ιατρών και φιλόζωων.

Τη δημιουργία κτηνιατρείου και την έγκριση 20.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του δήμου αποφάσισε στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου προσπαθώντας να δώσει μια λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί την πόλη και...

δεν είναι άλλο από τα αδέσποτα ζώα.

Με πρωτοβουλία των επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Νίνου που έφερε το θέμα προς συζήτηση αλλά και του επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία για το Ρέθυμνο» Κ. Μαθιουδάκη που είχε ζητήσει από τον περασμένο Ιανουάριο τη δημιουργία κέντρου προστασίας αδέσποτων ζώων, το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου, μετά από σειρά προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι, αποφάσισε να αξιοποιήσει τον χώρο πρώην σχολείου στην περιοχή Κάτω Πόρος της δημοτικής ενότητας του Ν. Φωκά, προκειμένου εκεί να δημιουργηθεί ένα κτηνιατρείο, την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό του οποίου θα αναλάβει με το κονδύλι που εγκρίθηκε.

Το κτηνιατρείο αυτό θα βασίζεται στην εθελοντική πρωτοβουλία Γερμανών γιατρών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται το Ρέθυμνο και φρόντιζαν όπως μπορούσαν οι ίδιοι τα αδέσποτα της πόλης. Σε συνεργασία με τα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Ρεθύμνου στόχος είναι η προσπάθεια αυτή να γίνει πιο οργανωμένα και να δοθεί λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη.

Σκοπός είναι στο συγκεκριμένο χώρο που θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές να γίνονται οι στειρώσεις των ζώων και οι εμβολιασμοί. Επιπλέον συστήθηκε μια τριμελής επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί το θέμα καταθέτοντας σχετικές προτάσεις για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Νίνος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» σημείωσε πως αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, χρειάζονται όμως ακόμα πολλά να γίνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τονίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης ακόμα και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων: «Οι άνθρωποι των φιλοζωικών συλλόγων έχουν πραγματικά ένα τεράστιο πρόβλημα και αναγκάζονται να κάνουν στειρώσεις σε συνθήκες ακατάλληλες και σε χώρους που δεν είναι ιατρικοί. Οι άνθρωποι ζητούσαν διακαώς το να υπάρχει ένας τέτοιος χώρος, τουλάχιστον να μπορούν να κάνουν τις στειρώσεις μέσα από την προσφορά κάτι Γερμανών κτηνιάτρων, που έρχονται κατά καιρούς εδώ. Αυτό όμως λύνει μια παράμετρο του προβλήματος, γιατί όταν γίνει το κυνοκομείο δεν θα είναι πάλι ένας χώρος που θα είναι σαν «στρατόπεδο συγκέντρωσης» σκύλων.


Το κυνοκομείο έχει τη λειτουργία του να στειρώνεις τα ζώα, να τα εμβολιάζεις και τα ξαναβγάζεις στη κοινωνία. Είναι χώρος περίθαλψης σκυλιών κατά κάποιο τρόπο και αν κάποια από αυτά δεν έχουν περιθώριο επιβίωσης τους κάνεις ευθανασία αλλά αυτό είναι μια ακραία περίπτωση για ένα ελάχιστο αριθμό, τα περισσότερα τα αφήνεις ελεύθερα. Επομένως το θέμα του κυνοκομείου δεν είναι και κανένα τεράστιο θέμα, που να χρειάζεται εγκαταστάσεις για να μπουν χιλιάδες σκυλιά για να τρέφονται. Το πρώτο βήμα θα είναι κτηνιατρείο αλλά μένει ανοιχτό το θέμα του κυνοκομείου. Η απόφαση του συμβουλίου λέει να κάνουμε μια επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν τρία άτομα και ειδικότερα ο κ. Κονταξάκης, εγώ και η κ. Ζησιμοπούλου από πλευράς των φιλοζωικών συλλόγων, προκειμένου να καταθέσουμε προτάσεις και να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε.

Σημειωτέον ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει και το ελληνικό κράτος πληρώνει για όσους δήμους έχουν μπει σε προγράμματα για τα αδέσποτα. Το υπουργείο βγάζει κάθε χρόνο ένα κονδύλι και το μοιράζει σε αυτούς τους Δήμους για να αντιμετωπίζουν τα έξοδά τους Δεν είναι ένα αντικείμενο που το παλεύει ο δήμος μόνος του. Απλά επειδή είναι ένα πάρεργο και δεν «πουλάει» δεν ασχολούνται καθόλου».

Σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», από την πλευρά του ο Κώστας Μαθιουδάκης ανέφερε: «Εγώ είχα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα τον περασμένο Γενάρη και ο κ. Νίνος πριν ένα μήνα περίπου. Είπαμε να γίνει ένα κτηνιατρείο σε ένα χώρο, στο κάτω Πόρο και αποφασίσαμε να εγκρίνουμε ένα πρώτο κονδύλι 20 χιλιάδων ευρώ, με το σκεπτικό να κάνουμε ένα κτηνιατρείο και όχι κυνοτροφείο.

Έρχονται στο Ρέθυμνο κάποιοι γιατροί από την Γερμανία, οι οποίοι στειρώνουν τα ζώα δωρεάν και θα συνεργαστούμε μαζί τους πιο οργανωμένα. Με τα χρήματα που εγκρίναμε θα αγοράσουμε τον εξοπλισμό και ότι χρειάζεται και σε συνεργασία με εθελοντές, όχι μόνο τους Γερμανούς αλλά και ντόπιους κτηνιάτρους αν θέλουν να κάνουμε στειρώσεις. Τώρα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν και οι δικοί μας κτηνίατροι. Έχουμε 10-20 κτηνιάτρους μια φορά το μήνα, θα μπορούσαν να κάνουν καμιά δυο στειρώσεις αλλά και εμβολιασμούς».


rethnea.gr