Web Toolbar by Wibiya Πότε πρέπει να σταματήσει να θηλάζει το κουτάβι; ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Πότε πρέπει να σταματήσει να θηλάζει το κουτάβι;

Στο τέλος της 5ης εβδομάδας αρχίστε να χωρίζετε τη μητέρα από τα κουτάβια για όλο και μεγαλύτερες περιόδους και αντικαταστήστε σιγά- σιγά το θηλασμό με τεχνητά γάλατα που θα δίνετε στα κουτάβια σε κούπα ή μπιμπερό.
Στο τέλος της 6ης βδομάδας αρχίστε τα γεύματα με γαλακτώδη άλευρα, σούπες δημητριακά και κιμά ανακατεμένα με λιωμένα λαχανικά.

Γύρω στην 7η ή την 8η βδομάδα σταματήστε τελείως το θηλασμό και δώστε στη μητέρα ένα καθαρτικό (ρετσινόλαδο: μια κουταλιά του καφέ στις μικρές ράτσες, δυο ή τρεις κουταλιές της σούπας στις μεγάλες ράτσες). Τοποθετήστε στους μαστούς μια αλοιφή από κάμφορα ή και σκεπάστε τους με μια κομπρέσα. Μετά την 8η βδομάδα το σκυλάκι θα τρέφεται με πέντε γεύματα από τα τρία θα αποτελούνται από το γαλακτώδες μίγμα που περιγράψαμε παραπάνω και τα δυο από κρέας, ψάρι, λαχανικά και δημητριακά. Το κουτάβι έχει αποκοπεί.

Η περίοδος της αποκοπής είναι πολύ σημαντική, γιατί απ’ αυτήν εξαρτιούνται συχνά η καλή υγεία ή οι αρρώστιες της νεανικής ηλικίας του κουταβιού. Ένα άσχημα αποκομμένο κουτάβι, στο οποίο δώσαμε πολύ νωρίς τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και κρέας, θα παρουσιάσει σύντομα πεπτικές διαταραχές. Ένα κουτάβι που αποκόπηκε πολύ αργά μπορεί να παρουσιάσει αναιμία, γιατί το γάλα δεν περιέχει παρά ελάχιστο σίδηρο. Το κουτάβι έρχεται στον κόσμο έχοντας στο συκώτι του μια ποσότητα σιδήρου που αρκεί για 7- 8 βδομάδες αλλά όχι περισσότερο. Μόνο μετά την αποκοπή μπορείτε να δώσετε τα κουτάβια στους φίλους ή στους αγοραστές.

Γάλατα αντικατάστασης

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γάλα μιας άλλης σκύλας που είτε γέννησε νεκρά κουτάβια είτε ο ιδιοκτήτης τους δεν θέλησε να τα κρατήσει. Μπορεί ακόμα να βρούμε γάλα από μια σκύλα με υστερική έκκριση γάλατος.

Το γάλα της προβατίνας μπορεί να αποτελέσει μια σταθερή βάση διατροφής, γιατί περιέχει 7,2% λιπαρές ουσίες, 6,5% πρωτεΐνες, 4,3% λακτόζη και 0,8 % μεταλλικές ουσίες και πλησιάζει πολύ περισσότερο από το γάλα της αγελάδας σε σύνθεση, το γάλα των σαρκοφάγων.

Στο εμπόριο υπάρχουν παρασκευάσματα που ανασυνθέτουν το γάλα της σκύλας. Το γάλα αυτό δίνεται τις πρώτες μέρες με σταγονόμετρο. Οι ακριβείς ποσότητες εξαρτιούνται από τη ράτσα και το κάθε άτομο.

Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας για το θέμα αυτό. Χρησιμοποιήστε ένα μπιμπερό σαν αυτό των παιδιών, με την ίδια ρόγα. Ταΐζετε το κουτάβι στον κανονικό ρυθμό του θηλασμού, δηλαδή κάθε δυο ώρες και αφήνετε το να πιεί μέχρι να χορτάσει.
 
puppy-doggy.blogspot.com