Web Toolbar by Wibiya Δωρεάν εξέταση για λεϊσμανίαση και σαρκοπτική ψώρα για τα αδέσποτα της Θεσσαλίας ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Δωρεάν εξέταση για λεϊσμανίαση και σαρκοπτική ψώρα για τα αδέσποτα της Θεσσαλίας

Στις 24 Φεβρουαρίου στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εδρεύει στην Καρδίτσα (Τρικάλων 224), πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση, που στόχευε στην ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σχετικά με το δωρεάν πρόγραμμα εξέτασης και φροντίδας των αδέσποτων, που πάσχουν από λεϊσμανίαση και ψώρα.

Αν και προσκεκλημένοι ήταν εκπρόσωποι δήμων και αναγνωρισμένων φιλοζωικών σωματείων απ’ όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ελάχιστοι έδωσαν το παρόν. Όμως αυτό σε καμιά περίπτωση, δε μειώνει την ουσία του προγράμματος και τις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα αδέσποτα, τις οποίες παρέχουν καταρτισμένοι επιστήμονες και καθηγητές Κτηνιατρικής και ειδικά τώρα, που διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη οικονομικά περίοδο.

Ο Μ. Σαριδομιχελάκης, DVM, DrMedVet, DipECVD, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Ζώων Συντροφιάς, στην Παθολογική Κλινική, του Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξήγησε στο www.zoosos.gr, ότι «στα πλαίσια προγράμματος, που χρηματοδοτεί η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου δίνεται η δυνατότητα να προσκομίζονται αδέσποτοι σκύλοι από την περιφέρεια της Θεσσαλίας για τη διάγνωση δύο ιδιαίτερα διαδεδομένων και μεταδοτικών στον άνθρωπο νοσημάτων: της λεϊσμανίωσης και της σαρκοπτικής ψώρας».

Πιο συγκεκριμέν, οι αδέσποτοι σκύλοι θα μπορούν να προσκομίζονται στην Παθολογική Κλινική του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου θα γίνεται κλινική εξέταση και γενική εκτίμηση της κατάστασης της υγείας τους.

Στη συνέχεια μετά από λήψη δειγμάτων αίματος και ούρων, ξεσμάτων από το δέρμα και παρακέντηση λεμφογαγγλίων θα μπορεί να τεθεί διάγνωση λεϊσμανίωσης ή σαρκοπτικής ψώρας, οπότε και θα δίνονται οδηγίες για τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.

Σε περίπτωση πάλι, που διαπιστωθούν ενδείξεις άλλων παθολογικών καταστάσεων, οι κτηνίατροι του πανεπιστημίου θα συνεργάζονται με τους παραπάνω φορείς για την περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπισή τους σε ατομική για κάθε σκύλο βάση.

Η προσπάθεια αυτή του Τμήματος Κτηνιατρικής και της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελεί μια κίνηση για άμεση και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας στους αδέσποτους σκύλους και μια προσφορά στην τοπική κοινωνία σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

http://www.zoosos.gr/article/1307/dorean-exetase-gia-leismaniase-kai-sarkoptike-psora-gia-ta-adespota-tes-thessalias