Είναι συνεσταλμένα,
τρομάζουν με το παραμικρό και δεν μας πλησιάζουν σε... ακτίνα αρκετών
μέτρων: Υπάρχουν σκυλιά πολύ ντροπαλά που πρέπει να αγωνιστούμε για να
κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους.
Όσο κι αν προκαλεί απογοήτευση αυτή η συμπεριφορά, πρώτον δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει και δεύτερον να μας ξενίζει αφού είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Κάθε σκύλος έχει το χαρακτήρα του και τις δικές του εμπειρίες, για αυτόν τον λόγο πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε διαφορετικά. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να τον προσεγγίσουμε, να τον κάνουμε να νιώσει ευπρόσδεκτος, ακόμα κι αν δείχνει μελαγχολικός και τρομαγμένος. Ας δούμε όμως τα αίτια που μπορεί να προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις από την πλευρά του, όπως και το τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να καταφέρουμε να κερδίσουμε την αγάπη του όσο το συντομότερο δυνατό:
Οι πρώτες ημέρες
Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, οι πρώτες μέρες στο νέο του σπιτικό είναι πολύ σημαντικές για να καταφέρουμε σταδιακά να «δεθούμε» μαζί του. Οπότε, δεν είναι ό,τι καλύτερο με το που θα πατήσει το πόδι του σπίτι μας, να τον φέρουμε σε επαφή με κάτι ή κάποιον που θα τον τρόμαζε. Άρα καλύτερα να μην κάνουμε απότομες κινήσεις, να μην προσπαθούμε να τον χαϊδέψουμε με το ζόρι αν αυτός απομακρύνεται, ούτε να του ετοιμάσουμε... πάρτι υποδοχής παρέα με τους κολλητούς μας που του είναι παντελώς άγνωστοι και άρα άκρως τρομακτικοί.
Καλό θα ήταν να τον αφήσουμε να εξερευνήσει μόνος του, ήρεμα και χαλαρά, όλο τον περιβάλλοντα χώρο και σε περίπτωση που θέλει να βρει κάποια κρυψώνα, να του επιτρέψουμε να παραμείνει εκεί. Αν δεν μας αφήνει να τον αγγίξουμε, η προσέγγιση πρέπει να γίνει σταδιακά, κερνώντας τον παράλληλα κάποια λιχουδιά, η οποία μπορεί σιγά σιγά να του δείξει πως έχουμε καλή πρόθεση απέναντί του. Επιβάλλεται να προτρέπουμε και τους άλλους να ακολουθούν ακριβώς τη ίδια μέθοδο και όχι να τον πανικοβάλλουν με βίαια χάδια.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο φόβος είναι έμφυτος σε όλα τα πλάσματα. Στην περίπτωση των σκυλιών, συνήθως οφείλεται σε έναν συνδυασμό προδιάθεσης και έλλειψης εμπειρίας – επαφής με συγκεκριμένα αντικείμενα και καταστάσεις, κυρίως όταν πρόκειται για κουτάβια. Φυσικά ιδιαίτερα φοβισμένα είναι τα σκυλάκια που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης.
Κάποιες από τις πιο κοινές φοβίες που έχουν οι σκύλοι είναι οι άγνωστοι άνθρωποι, οι ξαφνικοί και δυνατοί θόρυβοι, το αυτοκίνητο, ο κτηνίατρος, τα μικρά παιδιά κ.ά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να τα «εκθέτουμε» σταδιακά σε ό,τι τα φοβίζει, συνδέοντας την όλη διαδικασία με κάτι θετικό όπως παιχνίδι ή κάποια λιχουδιά. Είναι πολύ βασικό τις πρώτες ημέρες να πολεμήσουμε τη φοβία της εγκατάλειψης, δηλαδή την αίσθηση που έχουν τα σκυλιά πως κάθε φορά που φεύγουμε δεν θα ξαναγυρίσουμε. Αυτό θα το καταφέρουμε με πολλές και σύντομες εξόδους από το σπίτι ώστε να κατανοήσει πως, όταν βγαίνουμε έξω, δεν φεύγουμε δια παντός.
Τέλος, πρέπει να έχουμε υπ' όψιν πως αν εκνευριζόμαστε με το παραμικρό δεν θα πετύχουμε τίποτε, ίσα ίσα θα τον κάνουμε ακόμα πιο απόμακρο. Συνεπώς, όλη η διαδικασία απαιτεί υπομονή, χρόνο και συστηματική δουλειά, ώστε το σκυλάκι μας να αφήσει τις... αναστολές του στην άκρη και να γίνει ο καλύτερός μας φίλος.
katoikidio.com