Web Toolbar by Wibiya Γιατί ένας σκύλος είναι επιθετικός: ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Γιατί ένας σκύλος είναι επιθετικός:

Ένας σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός για διάφορους λόγους. Η επιθετικότητά του εκδηλώνεται είτε προς τους ανθρώπους, είτε προς άλλα ζώα και έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες.

  • Επίθεση σε ανθρώπους
Ο σκύλος αυτός επιτίθεται σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους, εκτός από το αφεντικό του. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ράτσα του σκύλου, αλλά και στην εκπαίδευση που έχει δεχθεί. Ενας Γερμανικός ποιμενικός, που έχει εκπαιδευτεί σαν φύλακας και αναγνωρίζει μόνο το αφεντικό του, είναι σίγουρο ότι θα είναι επιθετικός προς οποιονδήποτε άλλο. Πέρα από την εκπαίδευση όμως, υπάρχουν ράτσες που εμφανίζουν μεγάλες τάσεις επιθετικότητας προς τρίτους, όπως για παράδειγμα ένα Rottweiler, που είναι από την φύση του άγριο σκυλί.

  • Έμφυτη επιθετικότητα
Υπάρχουν ορισμένα κουτάβια ανεξαρτήτως ράτσας που έχουν επιθετικές τάσεις από τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Αντί να γλύψουν το χέρι όταν τα χαϊδεύουμε, προτιμούν να δαγκώσουν και είναι πολύ κτητικά με τα δικά τους αντικείμενα και δεν αφήνουν να τους τα πάρουμε. Αυτά τα κουτάβια θέλουν εδική μεταχείριση και θα ήταν καλό να τα αποκτήσει κάποιος έμπειρος ιδιοκτήτης και όχι ένας που δεν θα ξέρει πως να τους συμπεριφερθεί.

  • Επιθετικότητα λόγω καταστάσεων
Ένας σκύλος που ανήκει σε ράτσα που προορίζεται για φύλακας, μεγαλώσει μόνος του, είναι αυτονόητο ότι θα είναι πολύ επιθετικός προς όλους, ακόμα και για τον ιδιοκτήτη του. Ένα παράδειγμα είναι ο Γερμανικός ποιμενικός, τον οποίο ο ιδιοκτήτης του θα τον αφήσει να μεγαλώνει μόνο του στο εξοχικό προκειμένου να το φυλάει. Αυτό όμως είναι λάθος, γιατί ο σκύλος μας έχει ανάγκη από συντροφικότητα και κάποιον που θα ασχολείται μαζί του.

  • Επιθετικότητα προς οχήματα
Η επιθετικότητα ενός σκύλου μπορεί να εκδηλωθεί προς κινούμενα αυτοκίνητα και αυτό παρατηρείται από τα αδέσποτα κυρίως σκυλιά. Είτε γιατί κάποτε χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο, είτε γιατί τους ενοχλεί ο θόρυβος που κάνουν τα λάστιχα, τα σκυλιά αυτά ορμούν γαβγίζοντας προς τα κινούμενα αυτοκίνητα, ή ακόμα και προς μοτοσικλέτες.

  • Επιθετικότητα προς άλλα ζώα
Αυτού του είδους η επιθετικότητα εκδηλώνεται από κακή εκπαίδευση του σκύλου, όταν ο ιδιοκτήτης του το μαθαίνει να επιτίθεται σε γάτες, ή σε άλλα σκυλιά. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα εγκληματικό, γιατί ο σκύλος μαθαίνει από τον κακό ιδιοκτήτη να επιτίθεται χωρίς λόγο σε οποιοδήποτε σκύλο, απλά και μόνο για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του ιδιοκτήτη του.

  • Επιθετικότητα λόγω κακής εκπαίδευσης
Αν αργήσουμε να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας και χρησιμοποιήσουμε βίαιες μεθόδους, ο σκύλος μας θα γίνει ανεξέλεγκτα επιθετικός προς όλους, ακόμα και προς εμάς τους ίδιους. Το ότι ένας σκύλος προορίζεται για φύλακας, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι και επικίνδυνος προς τον ιδιοκτήτη του. Ο φύλακας σκύλος έχει και αυτός ανάγκη από συντροφικότητα και στοργή και πρέπει να είναι σωστά εκπαιδευμένος και πειθαρχημένος. Αν δείτε ότι ο σκύλος σας είναι επιθετικός χωρίς κάποιο προφανή λόγο και εσείς αδυνατείτε να τον ηρεμήσετε, απευθυνθείτε σε κάποιον έμπειρο εκπαιδευτή, προκειμένου να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.

Σκυλιά που μεγαλώνουν μόνα τους στην ταράτσα ενός σπιτιού, απομονωμένα από το οικογενειακό περιβάλλον, που τιμωρούνται με ξύλο για το παραμικρό, έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να γίνουν επιθετικά και επικίνδυνα ακόμα και για τους ιδιοκτήτες τους.

Προκειμένου να ζήσουμε αρμονικά με τον σκύλο μας, πρέπει να τον εκπαιδεύσουμε από νωρίς, να επιλέξουμε με σωστά κριτήρια την ράτσα του και να τον εντάξουμε στην οικογένειά μας με στοργή και αγάπη.

katoikidio.com