Web Toolbar by Wibiya Παιδιά και δάγκωμα σκύλου ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Παιδιά και δάγκωμα σκύλου

Πολλές φορές, έχουμε παιδιά που μεγαλώνουν παρέα με έναν σκύλο, ενώ ακόμα περισσότερες είναι οι φορές, που παιδιά που δεν είναι εξοικειωμένα με την συμπεριφορά των σκύλων, τυχαίνει να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με ένα σκύλο.

Καταρχήν όταν ένα παιδί μεγαλώνει παρέα με ένα σκύλο, είναι κάτι πάρα πολύ καλό, τόσο για το σκύλο που θα έχει μία καλή παρέα για να παίξει, όσο και για το παιδί που μαθαίνει τις αξίες της ζωής. Ενα παιδί βλέπετε έχει περισσότερη όρεξη από έναν ενήλικο που μόλις γύρισε σπίτι μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά του και σίγουρα περισσότερες πιθανότητες να ασχοληθεί με τον σκύλο.

Ο σκύλος είναι σίγουρα ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο και πόσο μάλλον για ένα παιδί. Μην ξεχνάτε πως ο σκύλος είναι και φύλακας και πολλές φορές υπερασπίζεται το αφεντικό του, με τον τρόπο που μπορεί να γίνει δυσάρεστος προς τρίτους. Ο τρόπος που ένας σκύλος υπερασπίζεται κάτι, ή ακόμα αμύνεται είτε γιατί νιώθει απειλή, ή φόβο, είναι το γάβγισμα αρχικά και στη συνέχεια το δάγκωμα.
Τι γίνεται όμως όταν στη θέση του τρίτου είναι ένα παιδάκι που απλά θέλει να παίξει με το σκυλάκι;

Σε μία ερεύνα που έγινε στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν πως 5.000.000 άνθρωποι το χρόνο δέχονται δαγκώματα από σκύλους, από τους οποίους τα 800.000 είναι παιδιά. Οπότε όπως καταλαβαίνετε το δάγκωμα του σκυλιού θεωρείται πρόβλημα υγείας, γιατί σε όλες τις περιπτώσεις χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη το θύμα. Αυτό το πρόβλημα όμως μπορεί να προβλεφθεί και να αποφευχθεί.
Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι να μην αφήνουμε ποτέ ένα ανήλικο παιδάκι μόνο του με έναν σκύλο, ακόμα και αν ο σκύλος αυτός, είναι δικός μας και μεγαλώνει μαζί μας. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξουμε τον σκύλο που θα μας κρατάει παρέα όταν έχουμε μικρό παιδί στην οικογένεια είναι οι παρακάτω:

  • Διαλέγουμε προσεκτικά την ράτσα του σκύλου μας. Προσέχουμε να διαλέξουμε ένα σκύλο που θα ταιριάζει με το περιβάλλον μας  και τον χώρο που ζούμε ως οικογένεια. Για παράδειγμα δεν θα επιλέξουμε ένα pit-bull, ή ένα rottweiler, όταν έχουμε ένα παιδί 4 χρονών.
  • Μαθαίνουμε τους βασικούς κανόνες για το πως το παιδί μας θα συμπεριφέρεται στον σκύλο μας.
  • Πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στις φοβίες προς τον σκύλο που θα έχει το παιδί μας και να του δείξουμε πως να τις αντιμετωπίσει.
  • Μην παίζετε επιθετικά παιχνίδια με τον σκύλο σας, όπως για παράδειγμα η πάλη.
  • Μαθαίνουμε στο παιδί μας να μην πλησιάζει άγνωστα σκυλιά, ή σκυλιά που έχουν περίεργη συμπεριφορά.

Σε περίπτωση που ένα παιδί βρεθεί αντιμέτωπο με ένα άγνωστο σκυλί, ισχύουν οι παρακάτω κανόνες. Αυτοί οι κανόνες βέβαια ισχύουν και για εμάς τους ενήλικες.

  • Ποτέ δεν τρέχουμε, ή δεν φωνάζουμε όταν δούμε ένα άγνωστο σκύλο να μας πλησιάζει, παραμένουμε ακίνητοι και ψύχραιμοι.
  • Δεν ενοχλούμε ποτέ έναν σκύλο που τρώει, κοιμάται, ή περιποιείται τα κουταβάκια του.
  • Αν κάνετε ποδήλατο και σας επιτεθεί σκύλος, κατεβείτε αμέσως, τοποθετήστε το ποδήλατο ανάμεσα σε εσάς και τον σκύλο και μην κοιτάξετε προς το μέρος του.
  • Αν σας πλησιάζει ένας άγνωστος σκύλος, αφήστε τον να σας μυρίσει και ποτέ μην χαϊδέψετε την κορυφή του κεφαλιού του. Χαϊδέψτε το μάγουλό του, το στήθος του και το πηγούνι του και πάντα από την πλευρά που βρισκόσαστε εσείς. Μην προβάλετε το χέρι σας μπροστά από το στόμα του.
  • Προσπαθήστε πάντα να αποφύγετε μία αγέλη σκύλων αν τυχών βρεθείτε ανάμεσά τους, μείνετε ψύχραιμοι, ακίνητοι και μην φωνάξετε.
  • Αν σας πλησιάσει ένας άγνωστος σκύλος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μείνετε εντελώς ακίνητοι.
  • Αν ο σκύλος συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του, ρωτήστε τον πρώτα αν κάνει να τον χαϊδέψετε και αφήστε του χρόνο να σας μυρίσει.
  • Ποτέ μην χαϊδέψετε έναν σκύλο μέσα από μία μάντρα σπιτιού, ή που να βρίσκεται μέσα σε αυτοκίνητο. Το πιθανότερο είναι να σας δει ως απειλή γιατί μπορεί να προστατεύει αυτό τον χώρο.
  • Ποτέ μην δοκιμάσετε να χωρίσετε σκυλιά που τσακώνονται.
  • Αν σας ρίξει κάτω ένας σκύλος, μείνετε εντελώς ακίνητοι και ψύχραιμοι.
  • Αν σας δαγκώσει ένας σκύλος, αναφέρετε αμέσως το γεγονός σε έναν γιατρό.
Ποια σκυλιά όμως δαγκώνουν;
Υπάρχουν ορισμένες ράτσες σκύλων που είναι πιο επιρρεπή στο να δαγκώσουν έναν άνθρωπο. Διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει πως ο Γερμανικός ποιμενικός και ο  Chow Chow, έχουν περισσότερες πιθανότητες να δαγκώσουν κάποιον, ειδικά όταν είναι αλυσοδεμένα σε έναν κήπο. Μερικές ράτσες επιθετικών σκυλιών είναι τα Bull Terrier, τα Cocker Spaniel, Collie,  Doberman Pinsher, Great Dane, Pit bull, Rottweiler και τα Siberian Husky.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μόνο αυτές οι ράτσες δαγκώνουν. Ολα τα σκυλιά θα δαγκώσουν όταν βρεθούν σε δύσκολη θέση και σύμφωνα με το American Veterinary Medical Association,  δεν υπάρχουν κακές ράτσες σκυλιών, όλα τα σκυλιά θα δαγκώσουν. Αρα αυτό που θα μας απασχολεί θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά του παιδιού μας προς τον σκύλο και η ασφάλειά τους.
Αν και τις περισσότερες φορές το δάγκωμα του σκυλιού δεν είναι τόσο τραγικό και σοβαρό, σίγουρα θα χρειαστεί να παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες, δηλαδή καλό καθάρισμα της πληγής, αλλά ίσως θα χρειαστεί και κάποιο αντιτετανικό εμβόλιο. Σίγουρα θα χρειαστεί άμεση διακομιδή σε νοσοκομείο όταν το τραύμα γίνει στο κεφάλι και στον λαιμό του παιδιού.

Πρώτες βοήθειες
Οπως σε όλες τις πληγές, θα χρειαστεί να σταματήσουμε την αιμορραγία πιέζοντας με αποστειρωμένη γάζα την πληγή και να καθαρίσουμε το αίμα που έχει τρέξει. Επειδή το στόμα του σκύλου έχει διάφορα βακτήρια θα ήταν σοφό να χορηγήσουμε κάποια αντιβίωση στο παιδί, αλλά αφού πρώτα θα συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. Οπως σας ανέφερα και παραπάνω, θα ήταν απαραίτητο ίσως και ένα αντιτετανικό εμβόλιο, ανάλογα με το πότε είχαμε εμβολιάσει το παιδί μας. Σε κάθε περίπτωση όμως μία επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο, ή σε γιατρό, θα ήταν ότι πιο συνετό θα μπορούσατε να κάνετε. Ειδικά αν ο σκύλος που επιτέθηκε στο παιδί σας είναι αδέσποτος.

Πότε θα δαγκώσει ένας σκύλος;
Οταν ένας σκύλος θα δαγκώσει έναν άνθρωπο, θα έχει αφήσει μερικά σαφή μηνύματα πριν από αυτό. Ενας επιθετικός σκύλος θα έχει την ουρά του όρθια, τις τρίχες στην πλάτη του σηκωμένες, τα χείλη του τραβηγμένα και τα αυτιά του όρθια, ενώ παράλληλα θα γρυλίζει απειλητικά. Ενας σκύλος που είναι τρομαγμένος θα έχει το σώμα του χαμηλωμένο, την ουρά στα σκέλια και τα αυτιά κολλημένα προς τα πίσω στο κεφάλι του.  Επίσης να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή αν έχει τραβηγμένα τα χείλη του, προκειμένου να αποκαλύψει τα δόντια του και όταν γαβγίζει. Οταν είναι τρομαγμένος ο σκύλος θα προσπαθήσει να μεγαλώσει την απόσταση μεταξύ εμάς και εκείνου. Σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα επιθετικό σκύλο, θα πρέπει να μείνουμε τελείως ακίνητοι και ιδιαίτερα ψύχραιμοι. Αν πάλι βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα φοβισμένο σκύλο, θα κινηθούμε πάρα πολύ αργά προς τα πίσω. Και στις δύο περιπτώσεις, ποτέ δεν γυρνάμε την πλάτη προς τον σκύλο.

Οταν λοιπόν αποφασίσετε πως θα αγοράσετε έναν σκύλο, θα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να τον σέβεται, αλλά και στον σκύλο σας να σέβεται το παιδί σας. Η συμβίωση μπορεί να γίνει πάρα πολύ αρμονική και ιδιαίτερα φιλική, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες που σας ανέφερα παραπάνω. Επίσης αν το παιδί σας είναι μικρό σε ηλικία, μην το αφήνετε μόνο του με τον σκύλο.

katoikidio.com