Web Toolbar by Wibiya Πώς να κρατήσετε ψύλλους και τσιμπούρια μακριά από τα ζώα ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Πώς να κρατήσετε ψύλλους και τσιμπούρια μακριά από τα ζώα

Έχουμε αναφερθεί στο adespoto.gr στα σημαντικά προβλήματα που προκαλούν τα εξωπαράσιτα στα ζώα μας, που εκτός από δερματικά και ενοχλητική φαγούρα μπορεί να μεταδώσουν και σημαντικές, θανατηφόρες ασθένειες για τα ζώα. Το κλείδι είναι η πρόληψη! Θυμηθείτε λοιπόν:

1) Να τηρείτε την προληπτική εξωτερική αποπαρασίτωση, με sprey ή αμπούλα κατά ψύλλων και τσιμπουριών κάθε μήνα (1 φορά). Ανάλογα με τα κιλά του ζώου, ο κτηνίατρος σας προτείνει την κατάλληλη αμπούλα. Τα sprey αν και πιο αποτελεσματικά σκοτώμουν τα υπάρχοντα στο ζώο παράσιτα και δεν έχουν τόσο καλή προληπτική δράση.

2) Να ελέγχετε συχνά το ζώο σας. Μην επαναπαύεστε ότι του έχετε βάλει φάρμακο. Ειδικά αν ζει στον κήπο ή αν κάνετε συχνά βόλτες σε βουνά/χωράφια κλπ, πρέπει να ελέγχετε αν έχει στο τρίχωμα του ψύλλους ή τσιμπούρι. Ανοίξτε τις τρίχες του ζώου και ελέγξτε για μικρά  μαύρα ζωϋφια (ψύλλοι). Τα τσιμπούρια είναι πιο ορατά και είναι μικρά κόκκινα, γατζωμένα στο ζώο ενώ όσο πίνουν αίμα γίνονται μεγαλύτερα και πράσινα.

3) Απολυμάνετε και το περιβάλλον όπου ζει το ζώο. Δεν αρκεί να βάλουμε φάρμακο στο σκύλο μας, αν για παράδειγμα η κουβέρτα στο σπιτάκι του δεν έχει πλυθεί για...3 χρόνια! Καθαρίζετε καθημερινά το χώρο του, πλύνετε το σππιτάκι του με το λάστιχο 2-3 φορές το μήνα και καθαρίστε τυχόν κρεβατάκι/κουβέρτα με πλύση στο πλυντήριο ρούχων.

4) Μην σταματάτε την αποπαρασίτωση. Παρότι το καλοκαίρι είναι που ''ξυπνάνε'' όλα αυτά τα ενοχλητικά ζωϋφια, το ζώο μας κινδυνεύει εξίσου και το χειμώνα, αφού τα χόρτα προσφέρουν κατάλληλο περιβάλλον ανάπτυξης γι αυτά. Τηρείστε λοιπόν κάθε μήνα την εξωτερική αποπαρασίτωση και μην την σταματάτε το χειμώνα.

Αν δείτε τσιμπούρι ή ψύλλους στο ζώο σας, πρέπει να αφαιρεθούν όλα και να γίνει κατάλληλη θεραπεία εξωτερική. Καλό θα είναι να γίνουν εξετάσεις αίματος στο ζώο για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει κολλήσει ερλιχίωση (από τα τσιμπούρια) ή άλλη σοβαρή ασθένεια. Η αλλεργική δερματίτιδα που προκαλούν οι ψύλλοι επίσης αντιμετωπίζεται, με συμβουλές από τον κτηνίατρο.

Adespoto.gr