Web Toolbar by Wibiya Ο σκύλος μου έχει Στρες ; ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ο σκύλος μου έχει Στρες ;

Έχετε επιστρέψει στο σπίτι σας και τα βρήκατε όλα άνω κάτω;  Σας είπαν οι γείτονες ότι το σκυλάκι σας ούρλιαζε ατελείωτα; Βρήκατε μασημένα έπιπλα και τον σκύλο σας να τα έχει «κάνει» εκεί που δεν πρέπει;
Το πιθανότερο είναι ο φιλαράκος σας να διακατέχεται από  «στρές αποχωρισμού».

Τα σκυλιά είναι ζώα «ομάδος»- pack animals - γενετικά προγραμματισμένα να ζούνε σε μια ιεραρχική κοινωνία και να αναπτύσσουν δεσμούς και σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της, όπως ακριβώς και εμείς.
Αυτός είναι και ο κύριως λόγος που τα αγαπάμε τόσο πολύ και είναι οι καλύτεροί μας φίλοι.Μας εξυπηρετούν στο κυνήγι, στην φύλαξη των κοπαδιών, στην προστασία της οικογένειας και συμμετέχουν μαζί μας σε ποικίλες δραστηριότητες εδώ και αιώνες.

Τις τελευταίες όμως δεκαετίες τα πράγματα έχουν σιγά σιγά αλλάξει.
Ο άνθρωπος μπήκε στις πόλεις και στα διαμερίσματα και οι μέριμνες της ζωής οδήγησαν όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας να εργάζονται.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο σκύλος να μένει μόνος του στο σπίτι και εκεί κάπου να ξεκινά το πρόβλημα...
Η απομάκρυνση από την αγέλη είναι η συνηθέστερη αιτία εκδήλωσης στρες στους σκύλους.
Το κουταβάκι που σε ηλικία 2 μηνών αποκτήσαμε, μόλις έχει απομακρυνθεί από την μητέρα και τα αδέλφια του και προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια νέα κατάσταση, σε ένα νέο περιβάλλον με καινούρια άτομα που έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και συνήθειες. Αυτή από μόνη της είναι μια δύσκολη κατάσταση για το μικρό σκυλάκι που τελικά θα προσπαθήσει να αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης με την καινούρια αγέλη και ένα ρόλο που θα του ταιριάζει στην ιεραρχία της.
 
Κάπου εκεί έρχεται για δεύτερη φορά στην ζωή του μια δραματική αλλαγή.Μένει ξάφνου και πάλι μόνο του.
Η οικογένεια έφυγε για την δουλειά και εκείνο είναι μόνο του στο σπίτι μη γνωρίζοντας τι έχει συμβεί. Που έχουν πάει όλοι;  θα επιστρέψουν;  Πότε;  το εγκατέλειψαν;  Δυστυχώς δεν μπορεί να ξέρει ότι πήγαμε στην δουλειά και ότι θα επιστρέψουμε.
Μην μπορώντας λοιπόν να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, πανικοβάλλεται που δεν μπορεί να τους ακολουθήσει και φωνάζει μήπως τους φέρει πίσω.
Αρχίζει να δαγκώνει ότι βρει προσπαθώντας να ηρεμήσει την αγωνία του και σε πολλές περιπτώσεις κάνει την ανάγκη του όπου βρει ακόμη και εκεί που κοιμάται από υπερβολικό στρες.
Το σίριαλ όμως έχει και συνέχεια η οποία δυστυχώς εξελίσσεται σε δράμα.
Κάπου προς το απόγευμα η οικογένεια επιστρέφει και αντικρίζει ένα καθόλου ευχάριστο θέαμα.Το σκυλάκι τα έχει κάνει χάλια και οι γείτονες διαμαρτύρονται για τα κλάματα του κουταβιού.
Η αντίδραση του μικρού μας τετράποδου φίλου μόλις μας αντικρίσει είναι να τρέξει αμέσως κοντά μας από χαρά και ανακούφιση που γυρίσαμε να το βρούμε.
Εμείς από την άλλη θυμωμένοι από όλο αυτό το χάλι, τον αρχίζουμε στα «καλούδια» και τον τιμωρούμε που δημιούργησε όλη αυτήν την κατάσταση.
Ο σκυλάκος μας βέβαια τώρα είναι που έχει μπερδευτεί τελείως και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί αυτό το έμπιστο μέχρι πρότινος μέλος της αγέλης τώρα γίνεται επιθετικό μαζί του.
 
Κάπως έτσι λοιπόν έχει η κατάσταση και όσο τιμωρούμε τον σκύλο για κάτι που δεν καταλαβαίνει (ότι ζημιά έκανε, συνέβη πριν ώρες) τόσο τον μπερδεύουμε με αποτέλεσμα να ανεβάζουμε το στρες του και να δημιουργούμε μια κατάσταση ατέλειωτης αγωνίας για τον φιλαράκο μας.
Κάπου εκεί μπορεί να μας πιάσουν και οι ενοχές που τον μαλώσαμε και να αρχίζουμε να τον παραχαιδεύουμε και να δημιουργούμε ακόμη δυσκολότερες καταστάσεις και ένα φαύλο κύκλο.
Δραματικές αναχωρήσεις και επιστροφές δυσκολεύουν την κατάσταση γιατί ουσιαστικά «φτιάχνουμε» τον σκύλο για την φυγή μας, που εξακολουθεί να μην μπορεί να την εξηγήσει  παρ’ όλο που αυτή συμβαίνει καθημερινά.
 
Μάθετε από μικρό το σκυλάκι σας να μένει σταδιακά όλο και περισσότερο μόνο του και να διαχειρίζεται την κατάσταση.
«Στήνετε»  πολλές πολύ σύντομες και ανώδυνες αποχωρίσεις και επιστροφές, αρκετές φορές την ημέρα χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον σκύλο.
 
Αλλάζετε το πρόγραμμα που έχετε κάθε πρωί πριν φύγετε, ώστε να μπερδεύετε ο σκύλος σας και να μην ξέρει πότε τελικά θα αποχωρίσετε.
Κάνετε κινήσεις και πράγματα που κάνετε όταν φεύγετε (παίρνω τα κλειδιά, την τσάντα, βάζω τα παπούτσια, χτενίζομαι, κ.λ.π) και μείνετε στο σπίτι.
 
Πριν φύγετε «κουράστε» τον σκύλο σας με κάποια έντονη δραστηριότητα και αφήστε τον να μασουλίσει κάποιο γκονγκ η κόκκαλο για να ξεχαστεί και να χαλαρώσει.
Μην τον παραχαϊδεύεται και του κάνετε όλα τα χατίρια από τύψεις που τον αφήσατε μόνο, κρατάτε μια πιο ουδέτερη και ποιοτική στάση απέναντι στον σκύλο σας με εκπαίδευση και δραστηριότητες που ταιριάζουν στην φυλή του.
 
Το στρες αποχωρισμού είναι μια δύσκολη κατάσταση που χρειάζεται πολύ υπομονή και συνέπεια από μέρους του ιδιοκτήτη και μπορεί να χρειαστούν και μήνες για να μπορέσει να ισορροπήσει ένας σκύλος που διακατέχεται απ΄ αυτό.
Πολλά σκυλιά έχουν εγκαταλειφθεί λόγο αδυναμίας των ιδιοκτητών να  διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση.
 
Σε περίπτωση που ο σκύλος σας αντιμετωπίζει έντονο στρες αποχωρισμού η βοήθεια από κάποιον ειδικό στις συμπεριφορές εκπαιδευτή σκύλων είναι επιβεβλημένη και μπορεί να βοηθήσει προς την σωστή κατεύθυνση.
Η γνώση και η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις, ξεκινώντας από την ώρα που θα αποκτήσουμε τον τετράποδο φίλο μας.


Πηγή: himaira.blogspot.com