Web Toolbar by Wibiya Αλήθειες και μύθοι για τη στείρωση ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Αλήθειες και μύθοι για τη στείρωση

Εξετάζουμε τις αλήθειες και τους μύθους που έχουν κατα καιρούς δημιουργηθεί γύρω απο το θέμα της στείρωσης

Μύθος: Η αναισθησία και η επέμβαση κρύβουν πολλά ρίσκα.
Αλήθεια: Σε κάθε επέμβαση υπάρχει ένα κάποιο ρίσκο, ειδικά όταν προϋποθέτει αναισθησία. Η συγκεκριμένη επέμβαση όμως είναι πλέον μια επέμβαση ρουτίνας, με μειωμένο ρίσκο και σημαντικά πλεονεκτήματα.

Μύθος: Η στείρωση είναι μια ακριβή επέμβαση.
Αλήθεια: Η στείρωση δεν είναι πια τόσο ακριβή όσο στο παρελθόν. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές κτηνιατρικές κλινικές αλλά και φιλοζωικά σωματεία που προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις προκειμένου να δώσουν επιπλέον κίνητρο στους ιδιοκτήτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, η στείρωση προσφέρεται «δώρο» σε όποιον υιοθετήσει το σκυλάκι του από καταφύγια αδέσποτων ζώων.

Μύθος: Τα στειρωμένα σκυλιά δεν προστατεύουν το σπίτι και την οικογένειά τους εξίσου αποτελεσματικά.
Αλήθεια: Η προστατευτικότητα και η κτητικότητα που επιδεικνύει ένας σκύλος για το άμεσο περιβάλλον του καθορίζονται πρωτίστως από τη ράτσα του και δευτερεύοντων από την εκπαίδευσή του. Οι ορμόνες είναι μάλλον ο τελευταίος παράγοντας που θα επηρρεάσει τη συμπεριφορά του σε αυτό το επίπεδο.

Μύθος: Η στείρωση συνοδεύεται πάντα από πρόσληψη βάρους.
Αλήθεια: Η στείρωση οδηγεί στη μείωση της δραστηριότητας του σκύλου, η οποία, σε συνδυασμό με την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, πράγματι μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία. Εάν δεν ταϊζετε όμως παραπάνω το σκυλάκι σας και φροντίζετε ώστε να ασκείται καθημερινά, τα κιλά του θα παραμείνουν σταθερά.

Μύθος: Η στείρωση δημιουργεί ορμονικές αλλαγές που αλλάζουν την προσωπικότητα του ζώου.
Αλήθεια: Οι ορμονικές αλλαγές είναι ένα γεγονός, αλλά αυτό συνήθως είναι προς το καλύτερο. Ένα αρσενικό σκυλί για παράδειγμα, θα γίνει λιγότερο επιθετικό απέναντι στα άλλα σκυλιά (ειδικά απέναντι στα άλλα αρσενικά, με τα οποία συχνά ανταγωνίζονται για τα θηλυκά) αλλά και θα περιφέρεται λιγότερο στη γειτονιά, συμπεριφορά που υιοθετείται όταν θέλει να ζευγαρώσει.

Μύθος: Η στείρωση δημιουργεί προβλήματα αυτοπεποίθησης, ιδιαίτερα στα αρσενικά σκυλιά.
Αλήθεια: Είναι πιο πιθανό να επηρρεάζεται η αυτοπεποίθηση των αρσενικών ιδιοκτητών, παρά αυτή των σκύλων! Αυτή η πεποίθηση πηγάζει από την ανθρώπινη νοοτροπία που θέλει τους όρχεις να είναι σύμβολο ανδρισμού. Στον κόσμο των σκύλων, δεν υπάρχουν τέτοιοι προβληματισμοί.

Μύθος: Τα θηλυκά σκυλιά πρέπει να γεννήσουν τουλάχιστον μια φορά πριν στειρωθούν.
Αλήθεια: Πρόκειται για μια παλιά θεωρία, που έχει όμως διαψευστεί από τις έρευνες τα τελευταία χρόνια. Τα σύγχρονα ευρήματα λένε ότι όσο νωρίτερα στειρώνεται το θηλυκό (κάποιοι μιλάνε ακόμα και για τον 6ο μήνα, πριν ακόμα προλάβει να αποκτήσει σεξουαλική ωριμότητα), τόσο καλύτερη εξελίσσεται η υγεία του, καθώς η στείρωση λειτουργεί ανασταλτικά ακόμα και για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Μύθος: Είναι καλύτερο να ζευγαρώσουμε τον σκύλο μας και να πουλήσουμε τα κουτάβια για επιπλέον εισόδημα από να τον/την στειρώσουμε.
Αλήθεια: Το κέρδος από την εκτροφή σκύλων είναι μικρό ακόμα και για τους επαγγελματίες εκτροφείς, πόσο μάλλον για τους ιδιώτες. Αυτό γιατί συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα λειτουργικά έξοδα τα οποία δεν παρακάμπτονται, όπως η διατροφή των νεογέννητων κουταβιών μέχρι να πωληθούν, τα εμβόλιά τους, η στείρωση αλλά και οτιδήποτε άλλο έκτακτο μπορεί να προκύψει. Αν συνυπολογίσετε και τον χρόνο για το καθάρισμά τους ή το συμμάζεμα του χάους που αφήνουν πίσω τους, είναι πιθανό να ανακαλύψετε ότι το κέρδος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι και ζημία.

katoikidio.com