Web Toolbar by Wibiya Έχουν τηλεπαθητικές ικανότητες τα σκυλιά; ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Έχουν τηλεπαθητικές ικανότητες τα σκυλιά;

Η ερώτηση αυτές έχει πολλές φορές περάσει από το μυαλό κάθε ιδιοκτήτη σκύλου, αφού πολλές φορές τα τετράποδά μας φαίνεται να ξέρουν ακριβώς τι σκεφτόμαστε! Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η απάντηση κρύβεται στην θέληση τους να μας αποδεχθούν ως κοινωνικούς συντρόφους. Τι σημαίνει αυτό;

Μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Florida μελέτησε σκυλιά που είχαν περισσότερη επικοινωνία με τους ανθρώπους όταν αυτή γινόταν με χειρονομίες ή τη στάση του σώματος. Ουσιαστικά, τα σκυλιά παρακολουθούν εμάς και μιμούνται τη συμπεριφορά μας.

Αυτό μπορεί πιθανώς να εξηγήσει γιατί τα σκυλιά μας μπορεί να κάνουν κάποια σκανταλιά όταν δεν είμαστε μαζί τους.

Έκαναν δύο πειράματα με κατοικίδια σκυλιά αλλά και αδέσποτα, από καταφύγιο. Τους έδωσαν την ..ευκαιρία να ζητιανέψουν για φαγητό βάζοντας κάποιον που έτρωγε στο δωμάτιο για να δουν αν έχει σχέση το περιβάλλον όπου μεγαλώνει το ζώο ή το είδος του.

Τα σκυλιά έχουν τη δυνατότα να συμπεριφέρονται όπως οι άνθρωποι, αν αυτοί τα προσέχουν και τους δίνουν σημασία. Μάλιστα βελτιώνουν την συμπεριφορά τους όσο περισσότερο ασχολούμαστε μαζί τους.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν έδιναν όλα τα σκυλιά την ίδια σημασία σε οπτικά σήματα από τον άνθρωπο. Τα σκυλιά από σπίτι ήταν πιο ''ευαίσθητα'' σε κάποιο σήμα σε αντίθεση με τα αδέσποτα, από καταφύγιο. Δηλαδή τα ζώα που εκτίθεται λιγότερο σε επαφή με ανθρώπους ήταν πιο...''ανυπάκουα'' στη ζήτηση του..φαγητού.

Η έρευνα που δημοσιεύται στο περιοδικό Learning & Behaviour αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την ικανότητα των σκύλων να ακολουθούν τις ανθρώπινες πράξεις και αυτό προέρχεται από τη θέληση τους να μας δεχτούν ως συντρόφους τους στη ζωή τους.

adespoto