Web Toolbar by Wibiya Σκύλοι με μετατραυματικό στρες ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Σκύλοι με μετατραυματικό στρες

Σκύλοι με μετατραυματικό στρεςAπό μετατραυματικές αγχώδεις διαταραχές πάσχει το 5% των περίπου 650 σκύλων που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις Αμερικανών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως υποστηρίζει ο δρ. Walter F. Burghardt Jr., ειδικός στον τομέα συμπεριφορικής ιατρικής στο νοσοκομείο σκύλων της αεροπορικής βάσης Lackland στην Ολλανδία, τα τετράποδα που συμμετέχουν στον πόλεμο εμφανίζουν ψυχολογικά τραύματα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους στρατιώτες.

Αν και οι κτηνίατροι έχουν εντοπίσει προβλήματα συμπεριφοράς στα ζώα εδώ και πολλά χρόνια, η πάθηση της μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής στα σκυλιά διαγνώστηκε πριν 18 μήνες και αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα.

Ωστόσο, οι κτηνίατροι που έρχονται σε επαφή με σκυλιά «στρατιώτες», τα οποία εκτίθενται σε εκρήξεις, πυρά και άλλους κινδύνους στο πεδίο της μάχης, υποστηρίζουν ότι πολλά από αυτά όντως πάσχουν από μετατραυματικό στρες. Μάλιστα επισημαίνουν ότι κάθε σκυλί παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.
Κάποια βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, άλλα αποφεύγουν κτίρια ή περιοχές όπου προηγουμένως ένιωθαν άνετα, ενώ πολλά παρουσιάζουν συχνή εναλλαγή διάθεσης και γίνονται επιθετικά ή δειλά.

Τα σκυλιά αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος του αμερικανικού στρατού, καθώς μπορούν να εντοπίσουν ναρκοπέδια, στρατιώτες των αντίπαλων δυνάμεων και εκρηκτικά θαμμένα στο έδαφος, τα οποία φτιάχνονται από χημικά και δεν περιέχουν μέταλλα, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν με άλλο τρόπο.

Σημειώνεται ότι σήμερα τα σκυλιά στρατιώτες που συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις αυξήθηκαν στα 2.700 από 1.800 το 2001. Μόνο στην αεροπορική βάση Lackland εκπαιδεύονται 500 ετησίως.

Από το 5% των σκύλων που αντιμετωπίζουν μετατραυματικές αγχώδεις διαταραχές, οι μισοί σταματούν να «υπηρετούν» τον αμερικανικό στρατό.

ΠΗΓΗ: econews.gr