Web Toolbar by Wibiya Ποια τριχώματα απαγορεύεται να κουρεύονται, έστω και αν έπιασαν οι ζέστες; ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ποια τριχώματα απαγορεύεται να κουρεύονται, έστω και αν έπιασαν οι ζέστες;

 Φαίνεται, πως την άνοιξη μαζί με τον πανικό μας για δραστικές δίαιτες, ταχύρρυθμα τμήματα γυμναστικής και βελτιωτικές επεμβάσεις, όλα κομμάτι ενός προσωπικού ρεκτιφιέ προκειμένου να βγούμε στις παραλίες, μας έρχεται φυσικό να «περιποιηθούμε» με μανία και τον τριχωτό μας φίλο.
Πώς άλλωστε θα σταθεί επάξια δίπλα μας στις πλαζ, με αυτήν τη μαλλούρα; Ας δούμε τι μας είπε η pet groomer Φλώρα Σαρτζετάκη, πολλά από αυτά πολύ σοβαρά!
Αυτή η περίοδος είναι η πιο ανθισμένη για το επάγγελμα του Pet Groomer - λανθασμένα κατά τη γνώμη μου. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να μάθουν να ασχολούνται με την περιποίηση των ζώων τους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ακόμα πιο λανθασμένη είναι η άποψη, ότι όλα τα σκυλιά πρέπει να κουρεύονται το καλοκαίρι γιατί «ζεσταίνονται». Τα σκυλιά όντας ζώα που βρίσκονταν κάποτε ελεύθερα στο περιβάλλον έχουν κάποιο λόγο που κουβαλούν τη γούνα τους. Οι πιο απαγορευτικές φυλές για κούρεμα είναι, καταρχήν αυτές που «κουβαλάνε» διπλό μανδύα τριχώματος (double coated) όπως τα Χασκι, Τσόου-Τσόου, Ακίτα, Σπίτς και πολλές άλλες. Σε ημίαιμους σκύλους αναγνωρίζουμε εύκολα αυτόν τον τύπο τριχώματος την άνοιξη και όποτε άλλοτε αλλάζουν τρίχωμα, γιατί πέφτει σε τούφες.
Κουρεύοντας έναν τέτοιο μανδύα ρισκάρεις για το αν θα ξαναβγεί στην ίδια κατάσταση ή αν καν θα ξαναβγεί.
 
Καταλαβαίνω πως κάποιοι πιστεύουν, ότι το ζώο τους πραγματικά ζεσταίνεται, ειδικά αυτά τα σκυλιά που έρχονται από κρύες χώρες. Αν όμως καταστρέψεις αυτόν το διπλό μανδύα τριχώματος καταστρέφεις την προστασία του και το χειμώνα. Επίσης, τα ζώα δεν έχουν προστασία από τον ήλιο και τελικά ούτε και από τη ζέστη, αφού το τρίχωμά τους λειτουργούσε και μονωτικά. Το δέρμα τους μένει απροστάτευτο με κίνδυνο για δερματικά και αλλεργικά προβλήματα, καθώς και για εγκαύματα. Επίσης, στην Ελλάδα, δε θα πρέπει να αγνοούμε το καλααζάρ και να υποτιμούμε την κακιά φλεβοτόμο σκνίπα. Όσο πιο εκτεθειμένο είναι το δέρμα του στο περιβάλλον τόσο ευκολότερο γίνεται το έργο του τσιμπήματος και, αντίθετα, όσο πυκνότερη η γούνα, τόσο δυσκολότερο. Αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων με αυτό το τρίχωμα είναι να τα χτενίζουν καθημερινά και, μια φορά κάθε μήνα να τα πηγαίνουν σε ένα καλό κομμωτήριο προκειμένου να τα περιποιηθούν, διώχνοντας όλη τη νεκρή τρίχα.



 

Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις, περιπτώσεις ζώων τρομερά παραμελημένων με πολλούς κόμπους στο τρίχωμα ή και δερματικά, τα οποία ίσως χρειαστεί να κουρευτούν για να μην υποφέρουν, πάντα με τη συμβουλή του κομμωτή.
Η άλλη ομάδα είναι τα σκυλιά με πολύ ροζ δέρμα. Συνήθως πρόκειται για λευκά ή ανοιχτόχρωμα σκυλιά, όπως τα Μαλτέζ και ο Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός. Αυτά τα ζώα αν κουρευτούν χρειάζονται αντηλιακό γιατί κινδυνεύουν από εγκαύματα και όπως είπαμε και από τη σκνίπα. Και στα ζώα αυτά συνιστάται καθημερινό χτένισμα και μηνιαίος καλλωπισμός από τον groomer. Φυσικά και εδώ ισχύει ότι αν η κατάσταση του τριχώματος (πάντα σύμφωνα με τον groomer και όχι με τον πελάτη ) είναι τόσο άσχημη, τότε απαιτείται να κουρευτεί. Όλα τα σκυλιά, αν μάθουμε να τα περιποιούμαστε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, δε θα είχαμε τόσο άσκοπα κουρέματα το καλοκαίρι.


Διπλό μανδύα τριχώματος έχουν…
  • Samoyed
  • American Εskimo Dog
  • Keeshond
  • Schipperke
  • Shiba Inu
  • Finnish Spitz
  • Pekingese
  • Pomeranian
  • Husky
  • Alaskan Malamute
  • Akita
  • Chow Chow
  • Tibetan Mastiff
  • Όλα τα Spitz.
…και δεν επιδέχονται κανενός είδους κούρεμα.

puppy-doggy.blogspot.com