Στην έρευνα συμμετέχουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και από την Κτηνιατρική Σχολή του Τέξας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το φάρμακο δεν έχει σχεδιαστεί προκειμένου να βοηθά την αναγέννηση των τραμαυτισμένων περιοχών του νωτιαίου μυελού αλλά να προλαμβάνει και να σταματά τις μετέπειτα δευτερογενείς βλάβες που προκαλούνται στο νωτιαίο μυελό (μετά τον τραυματισμό). Αυτές συμβαίνουν μετά από διαδοχικές-αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις των κυττάρων και επιδεινώνουν σοβαρά την κατάσταση του τραυματισμένου ζώου.
Πιο συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκε πως η δράση της πρωτεΐνης metalloproteinase-9 που βρίσκεται στο νωτιαίο μυελό είναι αυτή που επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση (προκαλώντας τοπική φλεγμονή και κυτταρικό θάνατο) μετά από κάποιο τραυματισμό και που συχνά προκαλεί παράλυση των άκρων. Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν πως μπλοκάροντας τη δράση αυτής της πρωτεΐνης δίνεται η δυνατότητα στον οργανισμό να ανακάμψει σιγά σιγά από τον τραυματισμό.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα σε ποντίκια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ενώ το προσεχές διάστημα θα αναλάβει δράση η Κτηνιατρική Σχολή του Τέξας που θα προσπαθήσει να εξελίξει το σκεύασμα σε τραυματισμένα σκυλιά που προσκομίζονται στην κλινική της σχολής (περίπου 120 σκυλιά κάθε χρόνο προσκομίζονται στη σχολή με παράλυση των άκρων έπειτα από τραυματισμό).
Η χορήγηση του σκευάσματος θα χορηγείται στα σκυλιά ύστερα από έγγραφη κατάθεση του ιδιοκτήτη.
Τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερη ανυπομονησία τόσο από τους ερευνητές του προγράμματος αλλά και από ολόκληρη την κτηνιατρική επιστημονική κοινότητα και από τους ιδιοκτήτες των ζώων.
diagnovet.gr