Web Toolbar by Wibiya Απαγορευτικές συμπεριφορές ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Απαγορευτικές συμπεριφορές

Τι να αποφύγουμε όσο προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε το σκυλάκι μας ώστε να επιτύχουμε μια καλή συμβίωση.
 
Η μεγάλη ώρα έφθασε! Το κουτάβι ή ο ενήλικος σκύλος που αποφασίσαμε τα υιοθετήσουμε περνά την πόρτα του σπιτιού μας και γίνεται επίσημα πια το νέο μέλος της οικογένειας. Όμως, πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα κατάσταση; Έχουμε κατά νου πως επιβάλλεται να τον εκπαιδεύσουμε ή νομίζουμε πως εκπαιδευμένος είναι ο σκύλος που, παραδείγματος χάριν, όταν τον προστάζουμε σηκώνεται στα πίσω πόδια;

Η σωστή εκπαίδευση απέχει πολύ από κάτι τέτοιο. Αντίθετα αφορά, σε κάποιους κανόνες που με υπομονή και επιμονή πρέπει να αγωνιστούμε να μάθουμε στο κατοικίδιό μας προκειμένου να είμαστε και οι δύο χαρούμενοι κάτω από την ίδια στέγη. Ωστόσο, πριν το ρίξουμε στη δουλειά, πρέπει να γνωρίζουμε όχι μόνο τι πρέπει να κάνουμε αλλά και σε ποια... ολέθρια λάθη δεν πρέπει να πέσουμε. Οι παρακάτω «χρυσοί» κανόνες δίνουν ένα γενικότερο πλαίσιο σε σχέση με το τι να αποφύγουμε:

  1. Καταρχήν δεν πρέπει να φοβόμαστε τη διαδικασία της εκπαίδευσης και να είμαστε ηττοπαθείς γιατί έτσι δεν θα καταφέρουμε τίποτε.
  2. Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε με την πρώτη αναποδιά. Είναι βέβαιο πως ο σκύλος μας δεν πρόκειται να πειθαρχήσει απόλυτα μέσα σε 2 - 3 ημέρες. Χρειάζεται χρόνο για να κατανοήσει τις εντολές μας και να «χωνέψει» αυτά που προσπαθούμε να του μάθουμε.
  3. Συχνά – πυκνά θα χάσουμε την υπομονή μας και θα αγανακτήσουμε μαζί του. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να καταφύγουμε στη χρήση βίας όταν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης έρθουμε αντιμέτωποι με... «ατυχήματα» και αντιδραστικές συμπεριφορές. Επίσης απαγορεύεται να τρίβουμε τη μουσούδα του στο σημείο όπου προκλήθηκε το όποιο «ατύχημα», γιατί ο σκύλος μας αδυνατεί να καταλάβει το λόγο της συμπεριφοράς μας. Απλά νιώθει πως του φερόμαστε βάναυσα.
  4. Η απομόνωση έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα ως μέσο τιμωρίας, γιατί δεν του διδάσκει απολύτως τίποτε.
  5. Είναι σημαντικό να μην διαταράσσουμε τη δίαιτα του σκύλου μας κατά την εκπαίδευση (εκτός κι αν συντρέχει λόγος υγείας), γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει διαταραχές στη συμπεριφορά του. Γενικότερα επιβάλλεται να τον ταΐζουμε με σταθερό πρόγραμμα, ενώ είναι απαγορευτικό να παρατάμε το φαγητό του στο μπολ για χρονικό διάστημα που ξεπερνά τα 20 λεπτά.
  6. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να τον αφήνουμε να τριγυρίζει ανεξέλεγκτος μες στο σπίτι, δηλαδή χωρίς επιτήρηση, γιατί θα καταλήξει να... «μαρκάρει» όλες τις γωνίες και για μια ακόμα φορά θα μας κάνει έξαλλους.
  7. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάζουμε διαρκώς το πρόγραμμα της εκπαίδευσης και να έχουμε ασταθή συμπεριφορά απέναντί του. Η ρουτίνα είναι πολύ βασική για άμεσα αποτελέσματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση μάλλον θα τον μπερδέψουμε χειρότερα.
Τέλος, όσο και αν μας βγάζει από τα... ρούχα μας πρέπει να καταλαβαίνουμε πως αυτός είναι ο σκύλος και εμείς το αφεντικό του. Άρα μάλλον εμείς θα πρέπει να είμαστε πιο ήρεμοι, σταθεροί, να συγκρατούμε τα νεύρα μας, να λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε ράτσας και φυσικά να μην ξεχνάμε να τον επιβραβεύουμε με χάδια και τρυφερότητα!

katoikidio.com