Web Toolbar by Wibiya Τι να κάνουμε για να μην.... γκρινιάζει ο σκύλος μας ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τι να κάνουμε για να μην.... γκρινιάζει ο σκύλος μας

Ο σκύλος γαβγίζει όταν θέλει να μας «πει» κάτι, δηλαδή να μας ενημερώσει για τις ανάγκες του, για κάτι που τον τρομάζει ή απλά επειδή θέλει να στρέψει την προσοχή μας σε αυτόν.  Σε κάθε  περίπτωση πρέπει να μάθουμε να ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά του και να δούμε αναλόγως.
Το γάβγισμα δεν είναι παρά ο βασικός τρόπος που έχει ένας σκύλος για να επικοινωνήσει μαζί μας. Όσο και αν μας ενοχλεί κάποιες φορές, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο έτσι έχει «φωνή» ο πιο πιστός μας φίλος. Ωστόσο όταν ο σκύλος μας είναι υπερβολικά... ομιλητικός με αποτέλεσμα να μας τρελαίνει, τότε κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να αναλάβουμε δράση επειγόντως.

Πρώτα από όλα, για να μην γίνει... φωνακλάς θα πρέπει να «δουλέψουμε» μαζί του από μικρή ηλικία. Επομένως είναι καλό να τον φέρνουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, άλλους σκύλους, να τον πηγαίνουμε επισκέψεις κ.ά. Εν ολίγοις να φροντίσουμε να γίνει κοινωνικός, ώστε να μην έχει «εκρήξεις» επιθετικότητας με το που πατά κάποιος ξένος το πόδι του στο σπίτι, ή με το που συναντά κάποιον άλλο σκύλο στη βόλτα του. Αν ξεκινήσουμε από αυτή τη βάση θα καταφέρουμε να ρυθμίσουμε πολύ ευκολότερα τη συμπεριφορά του.

Τα βασικά αίτια
Πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι λόγοι κάνουν τους σκύλους να γαβγίζουν, ώστε να τους αξιολογούμε και να τους αντιμετωπίζουμε αναλόγως. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι οι παρακάτω:
  • Γάβγισμα - προειδοποίηση για τον «εισβολέα»: Συχνά όταν χτυπά το κουδούνι, ή ακούγεται κάποιος περίεργος θόρυβος από τον κήπο, ο σκύλος μας ενημερώνει με το γάβγισμά του ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Όμως είναι σημαντικό να τον εκπαιδεύσουμε ώστε να μην... σηκώνει τον κόσμο με το παραμικρό. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μαθαίνοντάς του τις εντολές «γάβγισε» και «σιωπή» ώστε να ρυθμίσουμε τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πως θα γίνει αυτό; Αφιερώνοντάς του πολύ χρόνο και συνδέοντας τις εντολές με τις απαραίτητες... λιχουδιές, ώστε να καταφέρει να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει η κάθε μία. Φυσικά η διαδικασία αυτή χρόνο και υπομονή για να αποδώσει.

  • Γάβγισμα - απαίτηση: Όταν θέλει να πάει βόλτα, όταν θέλει να του δώσουμε κάτι ή όταν απλά θέλει να τραβήξει την προσοχή μας, ο σκύλος γαβγίζει. Σε αυτήν την περίπτωση έχει μεγάλη σημασία να μην ενδώσουμε στον εκβιασμό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρούμε ευλαβικά ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής, βόλτας κ.τ.λ. και φυσικά να μην ξεφεύγουμε ανάλογα με τις... ορέξεις του τετράποδου φίλου μας. Ωστόσο ακόμα και αν, για παράδειγμα, πλησιάζει η καθιερωμένη ώρα για τον περίπατο, δεν πρέπει ποτέ να τον βγάλουμε έξω μετά από έντονο γάβγισμα αλλά αφού περάσουν 30 δεύτερα απόλυτης ησυχίας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι σαν να επιβραβεύουμε τη λάθος συμπεριφορά.
  • Γάβγισμα από... βαρεμάρα: Είναι απαραίτητο να μάθουμε στον σκύλο μας πως δεν σκοπεύουμε να είμαστε διαρκώς παρόντες στο σπίτι. Αυτό γίνεται σταδιακά με σύντομες, επαναλαμβανόμενες εξόδους, κατά τις οποίες τον αφήνουμε μόνο του, έχοντας φροντίσει για την απασχόλησή του κατά την απουσία μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα σκυλιά είναι κοινωνικά και δραστήρια όντα οπότε έχουν ανάγκη από άσκηση και δημιουργικά παιχνίδια. Επομένως αν δεν είμαστε σίγουροι πως έχουμε τη δυνατότητα να τους αφιερώνουμε αρκετό χρόνο, καλό θα ήταν να μην  τα ταλαιπωρούμε εγκλωβίζοντάς τα παρατημένα σε ένα σπίτι όπου θα νιώθουν διαρκώς μοναξιά...

katoikidio.com