Web Toolbar by Wibiya Επιτρέπεται τα σωματεία να δίνουν για υιοθεσία αδέσποτα που φιλοξενούνται στα κυνοκομεία ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Επιτρέπεται τα σωματεία να δίνουν για υιοθεσία αδέσποτα που φιλοξενούνται στα κυνοκομεία

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κρήτης, Σοφία Λαμπρινίδη, απαντώντας σε σχετικό αίτημα ξεκαθαρίζει, ότι η νομοθεσία προβλέπει τη μετακίνηση ασυνόδευτου ζώου - που φιλοξενείται στο Κυνοκομείο Ηρακλείου - προς υιοθεσία εντός Ελλάδας από εκπρόσωπο φιλοζωικού σωματείου.

Βασιζόμενοι και σε αυτό το έγγραφο αλλά και στους ήδη ισχύοντες νόμους τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν να δίνουν ζώα για υιοθεσία όπου κρίνεται κατάλληλο, προκειμένου αυτά να μην καταλήγουν στους δρόμους με την διαδικασία της επανένταξης. Η κα Λαμπρινίδη στο σχετικό έγγραφο τονίζει :«Η μετακίνηση εντός Ελλάδας ασυνόδευτου ζώου προς υιοθεσία μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον: […] 2. οριστεί υπεύθυνος για την τύχη του ζώου για το χρονικό διάστημα από την έξοδο του από το ενδιαίτημα έως την παραλαβή του από τον ιδιοκτήτη του (φυσικό πρόσωπο που υιοθέτησε το ζώο). Ο υπεύθυνος αυτός θα συμπληρώνει σχετική υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 την οποία και θα καταθέτει στο ενδιαίτημα (σ.σ. καταφύγιο - κυνοκομείο). Η υπεύθυνη δήλωση αυτή θα παραμένει στο αρχείο του ενδιαιτήματος μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα της υιοθεσίας.

Στην περίπτωση που η υιοθεσία προωθείται από ζωοφιλικό σωματείο υπεύθυνος κατά τη μεταφορά ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που αντιπροσωπεύει το εκάστοτε τοπικό παράρτημα του σωματείου. Η υπηρεσία μας προτίθεται στο μέλλον να πραγματοποιήσει ελέγχους για τα ασυνόδευτα - υιοθετημένα ζώων ώστε να επιβεβαιωθεί η καλή λειτουργία των παραπάνω. Σε περίπτωση αδικαιολόγητα χαμένων ζώων την ευθύνη θα έχει το ζωοφιλικό σωματείο και ο αντιπρόσωπος του».

http://www.zoosos.gr/article/985/epitrepetai-ta-somateia-na-dinoun-gia-uiothesia-adespota-pou-philoxenoudai-sta-kunokomei