Web Toolbar by Wibiya Νομοθετική προστασία για αδέσποτα ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Νομοθετική προστασία για αδέσποτα

Ακρωτηριασμένα σκυλιά, παραμορφωμένα από την ασιτία, τραυματισμένα με πέτρες, ξύλα, ακόμα και σφαίρες, πανέμορφα ζώα που μετά από δική μας παραμέληση ή ακόμα και κακοποίηση περιφέρονται άρρωστα, μόνα και φοβισμένα στους δρόμους… Πόσο τραγική εικόνα μπορεί να είναι μια δηλητηριασμένη μανούλα να «θηλάζει» τα μικρά της, ενώ έχει ξεψυχήσει; Έχει κάποια διαφορά αν είναι σκύλος; Σύμφωνα με εθελοντικές ζωοφιλικές οργανώσεις, οι φρικιαστικές εικόνες σκύλων, γάτων αλλά και όλων των ειδών ζώων είναι σύνηθες φαινόμενο, με εννιά στα δέκα αδέσποτα ζώα να είναι κακοποιημένα, κάτι που δείχνει, εκτός από τη λανθασμένη νοοτροπία μας, και την αδιαφορία ή ανικανότητα κάποιων αρμόδιων οργανώσεων στο να βρουν λύσεις.
Το ότι η κυπριακή νομοθεσία δεν επιτρέπει αδέσποτα στους δρόμους και εμείς δεν τα βλέπουμε, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν… Η πρόεδρος της «Φωνής για τα ζώα της Κύπρου» Μαίρη Χρυσοχού - Αναστάση, παρουσιάζοντας τη διαδικτυακή της έρευνα, μίλησε στη «Σ», τονίζοντας ότι το πρόβλημα τώρα με την οικονομική κρίση «έχει μεγαλώσει κατακόρυφα και οι αρμόδιες Αρχές τα έχουν διπλώσει και δεν μπορούν να αντιδράσουν ή δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Η κάθε Αρχή λέει ότι δεν είναι δική της δουλειά τα αδέσποτα, αλλά, τελικά, δεν μας λένε ποιου δουλειά είναι».

Ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα, ο βασικός νόμος περί ευημερίας και προστασίας των ζώων, νόμος του 1994, ο οποίος έχει τροποποιηθεί το 2011, είναι αρμοδιότητα των κτηνιατρικών υπηρεσιών και της αστυνομίας. Σε αντίθεση με τον περί σκύλων νόμο και τα αδέσποτα σκυλιά, όπου αρμόδια Αρχή είναι η κατά τόπους τοπική αυτοδιοίκηση. «Αλλά ποια είναι αυτή η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει σωστό χώρο κράτησης αδέσποτων ζώων;», αναρωτιέται η κ. Μαίρη Χρυσοχού - Αναστάση, προσθέτοντας: «Στην Κύπρο υπάρχουν πέντε καταφύγια και όλα είναι υπερπλήρη. Τα δημαρχεία είναι ξεκάθαρα, 15 μέρες τα κρατάνε και μετά τα θανατώνουν. Άλλα πάλι μπορεί να τα λυπούνται και να μην τα σκοτώνουν, αλλά στο τέλος τα στοιβάζουν, δεν τα φροντίζουν σωστά και αντί τα ζώα να ευημερούν, ζουν χειρότερα. Δεν κάναμε ένα καταφύγιο για να είναι τα ζώα εκεί για πάντα, γιατί, αφού δεν τα σκοτώνεις, σημαίνει δεν μπορείς να πάρεις άλλα».

Λόγω κρίσης η κυβέρνηση ξέχασε τα ζώα
Σύμφωνα με την κ. Μαίρη Χρυσοχού - Αναστάση, το κράτος, λόγω οικονομικής κρίσης, έχει κόψει για το 2012 το κονδύλι που έδινε για τις στειρώσεις γάτων, δεν συζητά τη λύση αστυνομίας ζώων, αλλά ούτε ανοίγει τα υποστατικά της κυπριακής εταιρείας προστασίας ζώων.
«Γινόταν ένα ωραίο πρόγραμμα στείρωσης, που ευελπιστούσαμε να το κάνουμε και για σκύλους, αλλά, τελικά, φέτος το έκοψαν και αυτό. Οπότε, το χειρότερο που θα γίνει τώρα, είναι η αύξηση γάτων», ανέφερε η πρόεδρος της «Φωνής για τα ζώα της Κύπρου», υπενθυμίζοντας ότι εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια οι Δήμοι μείζονος Λευκωσίας αγόρασαν «τα υποστατικά της κυπριακής εταιρείας προστασίας ζώων (Τούλα Πογιατζή), αλλά τα έχουν κλειστά χωρίς να τα λειτουργούν».

«Τι φταίνε τα ζώα;»
Η περί σκύλων νομοθεσία απαιτεί όπως ένας ιδιοκτήτης σκύλου τού βάζει τσιπ, τον μεταφέρει στον κτηνίατρο και εγγράφει στο δημαρχείο του. Η κ. Μαίρη Χρυσοχού - Αναστάση αναρωτιέται «πώς γίνεται, αφού υπάρχει η νομοθεσία, τα χιλιάδες ζώα που περιμαζεύουμε να μην έχουν τσιπ;». Σύμφωνα με την κ. Αναστάση, βάσει αυτού, «όλοι όσοι έχουν σκύλο, ανά πάσα στιγμή θα τον βαρεθούν, θα τον αφήσουν και θα καταλήξει σε ένα δημαρχείο ή ένα καταφύγιο και στο τέλος θα θανατωθεί. Τι φταίει τελικά το ζώο;». Η πρόεδρος του ζωοφιλικού οργανισμού, ανάμεσα σε άλλα σχολίασε ότι ακόμα και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των ζωοφιλικών οργανώσεων είναι αδύνατον να σωθούν όλοι οι σκύλοι της Κύπρου, γιατί είναι πολύ περισσότεροι από όσους μπορούν να χωρέσουν τα καταφύγια.

Ρυθμιστικό πλαίσιο σωστής διαβίωσης
Συμφωνώντας οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ότι τα καταφύγια ζώων και γενικά όλοι οι χώροι διαμονής ζώων πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές, που μέχρι τώρα δεν είχαν, ετοίμασαν προσχέδιο κανονισμού, ο οποίος θα προωθηθεί στα μέσα του επόμενου μήνα στη Βουλή, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των εκτροφείων, ξενώνων, καταφυγίων και υποστατικών φύλαξης σκύλων και γάτων, ούτως ώστε οι συνθήκες διαβίωσης, οι χώροι παραμονής των ζώων και ο εξοπλισμός να εξασφαλίζουν την καλή διαβίωσή τους. Σύμφωνα με αρμόδιο λειτουργό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στους κανονισμούς περιλαμβάνονται η διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας για κάθε υποστατικό και η καταβολή των απαιτούμενων τελών, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για έκδοση άδειας λειτουργίας, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, οι όροι λειτουργίας των υποστατικών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται πρόνοιες σχετικά με τους χώρους παραμονής των ζώων, τις συνθήκες υγείας και διαβίωσης των ζώων, την παροχή τροφής και νερού, τη συλλογή πτωμάτων ζώων, την εκπαίδευση του προσωπικού, την τήρηση αρχείων κτλ., η διαδικασία μεταβίβασης άδειας λειτουργίας, η διαδικασία αναστολής ή ανάκλησης της άδειας λειτουργίας όπου κρίνεται αναγκαίο, και μεταβατικές διατάξεις.

Τηλεφωνική γραμμή προστασίας

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται, με τους νέους κυρίως να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τα ζώα. Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα, που διεξήχθη από τη Μαίρη Χρυσοχού - Αναστάση και τη Στέλλα Στυλιανού -ιδρύτρια του καταφυγίου «ΑΡΓΟΣ» στην Ορμήδεια και γραμματέα της «Φωνής για τα ζώα της Κύπρου»-, σε δείγμα 1072 ατόμων, το ενδιαφέρον για την ευημερία των ζώων και τα θέματα γύρω από αυτήν είναι ενεργό. Συγκεκριμένα, το 88% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η Κύπρος δεν διαθέτει καλό σύστημα για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία και ευημερία των ζώων, 60% θεωρεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα συντροφιάς - κατοικίδια δεν είναι ιδανική, 57% ότι η μη εφαρμογή νομοθεσίας έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από τις αρμόδιες Αρχές, αλλά και περιορισμένη γνώση για το θέμα, και 44% που δήλωσαν μη ικανοποιημένοι με την εφαρμογή των νόμων υποστηρίζουν ότι η Αστυνομία όχι μόνο δεν γνωρίζει τον νόμο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων, αλλά ούτε ενδιαφέρεται για τα ζώα.
Μη βλέποντας λύσεις από τους αρμόδιους φορείς, 97% των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα ζήτησαν δημιουργία Παγκύπριας Γραμμής Εξυπηρέτησης Πολιτών για θέματα σχετικά με τον έλεγχο και προστασία των ζώων και 84% είναι υπέρ μιας ετήσιας γενικής φορολογίας των 10 ευρώ, τα έσοδα της οποίας θα διοχετεύονται σ' ένα καλά οργανωμένο σύστημα ελέγχου και προστασίας των ζώων συντροφιάς.

sigmalive.com