Web Toolbar by Wibiya Διαβήτης και Ζώα: Η επιστήμη μας κάνει να χαμογελάμε! ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Διαβήτης και Ζώα: Η επιστήμη μας κάνει να χαμογελάμε!

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με αφορμή λοιπόν αυτή την παγκόσμια ημέρα, ενημερώνουμε όσους δεν γνωρίζουν ότι ο διαβήτης επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα. Η ουσιαστική διαφορά μας όμως έγκειται κυρίως στο ότι οι άνθρωποι δείχνουν προθυμία να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους και τις διατροφικές τους συνήθειες  για να βοηθήσουν τη θεραπεία τους, ενώ τα ζώα δεν μπορούν να αντιληφθούν λόγω της φύσης τους μια τέτοια ανάγκη.
 
Αυτόν τον ρόλο τον έχουν οι ιδιοκτήτες τους. Όπως καταλαβαίνετε είναι μια δύσκολη δουλειά καθώς θα πρέπει  να μπορούν να ελέγξουν τις διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, γεγονός αρκετά απροσδιόριστο στα ζώα.
 
Ένα χαρμόσυνο νέο, είναι πως η Nantia Affenzeller και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής της Βιέννης,  ενημέρωσαν πως υπάρχει πλέον και στο εμπόριο διαθέσιμο, ένα σύστημα για τη συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε σκύλους, χωρίς να απαιτείται να κρατηθούν τα ζώα σε κλινική.
 
Όλη η έρευνα για το συγκεκριμένο σύστημα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Veterinary Record και σαφώς οι πληροφορίες που προκύπτουν μπορούν να δώσουν πολύτιμη καθοδήγηση στους κτηνιάτρους για την βελτίωση της θεραπείας διαβητικών σκυλιών.
 
Πιο συγκεκριμένα, το GlucoDay  είναι ένα σύστημα το οποίο έχει αναπτύξει η Menarini Diagnostics και όπως προείπαμε βοηθάει στην συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε ανθρώπους ασθενείς. Αλλά εξαιτίας της μοναδικότητας του, το ότι μπορεί να μετρήσει τις συγκεντρώσεις της γλυκόζης σε ένα πολύ ευρύ φάσμα, το καθιστά κατάλληλο και για χρήση σε ζώα. Η Nantia Affenzeller και  η ομάδα της, το δοκίμασε σε δέκα διαβητικούς σκύλους οι οποίοι έπρεπε να λαμβάνουν θεραπεία ινσουλίνης. Το GlucoDay λειτούργησε καλά υπό τις συνθήκες δοκιμής, αν και ένα από τα σκυλιά έχασε τη συσκευή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ενώ σε άλλες 2 περιπτώσεις σταμάτησε να λειτουργεί πριν από το τέλος της περιόδου δοκιμής.
 
Παρά τα ελαφρά προβλήματα, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικά. Με βάση τις αναλυτικές καταστάσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ήταν σαφές ότι κανένα από τα δέκα σκυλιά δεν λάμβανε την ιδανική θεραπεία. Έτσι οι επιστήμονες ήταν σε θέση να προβούν σε συστάσεις, που σε άλλες περιπτώσεις μείωναν ή αύξαναν την δόσης της ινσουλίνης ή ακόμα και στην αλλαγή του τύπου της ινσουλίνης.
 
Όπως καταλαβαίνετε, ειδικά όσοι έχετε ένα σκυλί το οποίο πάσχει από διαβήτη, πλέον χάρη στην εφαρμογή συστημάτων όπως το GlucoDay , μπορούμε να παρέχουμε στα κατοικίδια μας την ποιότητα της θεραπείας που μέχρι σήμερα ήταν δυνατό να λαμβάνουν μόνο οι άνθρωποι.

Adespoto.gr