Web Toolbar by Wibiya Η κώφωση στα ζώα ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η κώφωση στα ζώα

Η κώφωση μπορεί να εμφανιστεί είτε εκ γενετής στους σκύλους είτε αργότερα στη ζωή, ως αποτέλεσμα ενός τραυματισμού ή αρρώστιας ή ως επακόλουθο των αλλαγών που επέρχονται στις αισθήσεις λόγω γηρατειών. Ωστόσο, οι σκύλοι τα καταφέρνουν ιδιαιτέρως καλά με την απώλεια ακοής αλλάζοντας μερικώς τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουν τον εαυτό τους.

Σε μερικές φυλές, οι γονείς ή τα νεαρά κουτάβια μπορεί να εξεταστούν για κληρονομικές αιτίες κώφωσης  π.χ. κώφωση στα σκυλιά Δαλματίας. Εάν λοιπόν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα καθαρόαιμο κουτάβι, ρωτήστε τον κτηνίατρο σας σχετικά με πιθανά κληρονομικά προβλήματα που σχετίζονται με ορισμένες φυλές. Εάν έχετε την υποψία ότι ο σκύλος σας χάνει την ακοή του οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας, καθώς ορισμένες παθήσεις με τέτοια συμπτώματα ενδέχεται να είναι ιάσιμες π.χ. μολύνσεις στην περιοχή των αφτιών.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι ο σκύλος μου είναι κωφός;

Οι σκύλοι που δεν ακούνε χρησιμοποιούν τις υπόλοιπες αισθήσεις τους τόσο καλά, που δεν είναι σπάνιο να μην μπορέσετε να αναγνωρίσετε άμεσα το πρόβλημα.  Οι κωφοί σκύλοι μπορεί να μην σας ακούσουν να προσεγγίζετε, να μην κουνήσουν τα αφτιά τους ή να μη γυρίσουν να κοιτάξουν από πού προέρχεται ο ήχος που ακούγεται. Εάν έχετε αμφιβολία , ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να αξιολογήσει την ακοή του σκύλου σας.

Πώς να διευκολύνετε τον σκύλο σας με κώφωση;

 Εάν έχετε ένα κωφό σκύλο, το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια του. Αποφύγετε τις βόλτες χωρίς λουρί σε περιοχές με αυξημένη κίνηση.
 Να θυμάστε ότι οι κωφοί σκύλοι δεν ακούν ήχους που εμείς θεωρούμε δεδομένους. Πάρτε ως παράδειγμα τα γρυλίσματα, τις απειλές και τις προσεγγίσεις των άλλων ζώων. Εάν δε μπορούν να ακουστούν, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για διαμάχες και συγκρούσεις, παρότι με μερικό σχεδιασμό και έλεγχο, τέτοιοι κίνδυνοι μπορεί να αποφευχθούν.
Βεβαιωθείτε ότι όλη η οικογένεια γνωρίζει ότι δε πρέπει να αφήνει τις πόρτες ανοιχτές προκειμένου ο σκύλος σας να μην περιπλανιέται.
 Να θυμάστε ότι τα κωφά ζώα  μπορεί εύκολα να ξαφνιαστούν. Βεβαιωθείτε ότι πάντα  προσεγγίζετε τον σκύλο σας από ένα σημείο από το οποίο μπορεί να σας δει να έρχεστε.

Επικοινωνώντας με σκύλους με κώφωση

 Γενικότερα, ο έλεγχος με το λουρί είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αποσπάσετε την προσοχή του σκύλου σας όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Οι φωνητικές εντολές μπορούν να αντικατασταθούν από χειρονομίες δηλαδή οτιδήποτε είναι διακριτό και εύκολα αντιληπτό- με την προϋπόθεση να είναι συγκεκριμένες και πάντοτε ίδιες. Οι χειρονομίες είναι επίσης πολύ χρήσιμες για σκύλους με καλή ακοή αλλά με σταδιακή απώλεια των αισθήσεων τους λόγω ηλικίας, Δονήσεις, όπως το χτύπημα ενός ποδιού στο πάτωμα, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες.

Εκπαιδεύοντας σκύλους με κώφωση

Το να εκπαιδεύει κανείς σκύλους με κώφωση απαιτεί μία μοναδική προσέγγιση γι’ αυτό συμβουλευτείτε έναν έμπειρο εκπαιδευτή σκύλων για βοήθεια. Μόλις ο σκύλος σας μάθει ότι η απόκριση επιβραβεύεται, η υπακοή και οι διάφορες χειρονομίες μπορούν να διδαχθούν και να λειτουργήσουν όπως ακριβώς και οι φωνητικές εντολές για σκύλους που ακούν. Όταν η εκπαίδευση αφορά σε σκύλους που δεν ακούν, η οπτική επαφή πρέπει να ενθαρρύνεται και να ενισχύεται περιοδικά, ακόμη και αφού έχει καθιερωθεί για τα καλά. Ωστόσο, αποφύγετε να κοιτάζετε έντονα τον σκύλο σας - μπορεί να το εκλάβει ως απειλή.

purina.gr