Web Toolbar by Wibiya Νέα μορφή ηπατίτιδας σε σκύλους ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Νέα μορφή ηπατίτιδας σε σκύλους

Γιατί δάγκωσε ο σκύλος ;ΣΣε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences οι επιστήμονες κατάφεραν με τη χρήση της τεχνολογίας αλληλουχίας να ανακαλύψουν ένα νέο ιό στους σκύλους και ποιο συγκεκριμένα έναν ιό ηπατίτιδας που μοιάζει πολύ με την ηπατίτιδα τύπου C. Ο νέος ιός, ονομάζεται canine hepacivirus (CHV).

Η μελέτη, έγινε με συνεργασία επιστημόνων από το Columbia University και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και ξεκίνησε αρχικά ως μια έρευνα για ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό των κατοικίδιων σκύλων. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αλληλουχίας υψηλής απόδοσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια άγνωστη μορφή hepacivirus που ήταν περισσότερο παρόμοια με HCV (ηπατίτιδα C στους ανθρώπους) από οποιαδήποτε άλλη είχε ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Περαιτέρω ανάλυση διαπίστωσε ότι, όπως ο HCV, έτσι και το γονιδίωμα του CHV έχει τέτοια δομή που οδηγεί σε χρόνια μόλυνση των φορέων. Επιπλέον, η αλληλουχία των γονιδίων που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη λοίμωξη από τον ιό καθώς και ο πολλαπλασιασμός ήταν παρόμοια μεταξύ HCV και CHV.

Τα ευρήματα της μελέτης τέλος, υποδεικνύουν ότι ο ιός HCV μπορεί να έχει εξαπλωθεί και σε ανθρώπινους πληθυσμούς μέσω της επαφής με τα σκυλιά, και ότι μπορεί να είναι πιο ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των θηλαστικών ειδών από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

diagnovet