Web Toolbar by Wibiya Σκύλοι για…«νταήδες»; ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Σκύλοι για…«νταήδες»;

Σκύλοι για…”νταήδες” ;Μπορούν οι σκύλοι, άθελά τους, να γίνουν μικροί συμμορίτες; Συμμορίες και ομάδες νέων συχνά υιοθετούν σκύλους για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για συντροφικότητα και κοινωνικότητα. Όσο όμορφη και αν φανταζόμαστε την εικόνα νέων ανθρώπων με σκύλους, κάποιες ομάδες νέων χρησιμοποιούν τα ζώα τους ως μέσο προστασίας και εκφοβισμού άλλων ομάδων, που ασκούν την παράνομη δράση τους στους δρόμους.

Έρευνα που διεξήχθη από τους Jennifer Maher και Harriet Pierpoint, του εγκληματολογικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Glamorgan στην Αγγλία, προσπαθεί να κατανοήσει και να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό. Στην Αγγλία συχνά γίνεται λόγος για ασυνειδησία ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ζώων, ειδικά όταν αυτά χρησιμοποιούνται ως μέσο επιβολής δύναμης από συμμορίες νέων. Έχουν καταγραφεί αρκετά τέτοια περιστατικά στις αστικές περιοχές της χώρας, κι έτσι δόθηκε η αφορμή στους ερευνητές να αναζητήσουν τη σχέση μεταξύ ιδιοκτησίας σκύλου και εγκληματικότητας και πώς επηρεάζει η σχέση αυτή τα εμπλεκόμενα μέλη, συμμορίτες και ζώα.

Ερωτήθηκαν 25 νέοι από τη Νότια Ουαλία, όλοι μέλη κάποιας ομάδας, με τη βοήθεια κοινωνικών λειτουργών. Πάνω από τους μισούς δήλωσαν πως ανήκουν σε συμμορία και η πλειοψηφία ήταν και ιδιοκτήτες σκύλου, κυρίως των φυλών bull terrier (pit bull, bulldog, bull mastiff, κ.α.). Κύριοι λόγοι ιδιοκτησίας των ζώων αυτών δηλώθηκαν από τους ερωτώμενους η συντροφικότητα που τους προσέφεραν, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται σε όλες τις περιπτώσεις από τους κοινωνικούς λειτουργούς. Τα μέλη των συμμοριών παραδέχτηκαν πως χρησιμοποιούσαν τα ζώα και για να ενισχύσουν το δυναμικό τους προφίλ και να φανούν στην αντίπαλη ομάδα ως πιο σκληροί και βίαιοι. Για κάποιους χρησίμευαν σαν όπλα, είτε για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, είτε σε κυνομαχίες.
Με τη βοήθεια κτηνιάτρων που κλήθηκαν να διερευνήσουν πώς επηρεάζονται τα ζώα μέσα από τη δράση αυτών των ομάδων, διαπιστώθηκε πως τους ασκούνται πάνω από 20 διαφορετικά είδη βίας από τους συμμορίτες ιδιοκτήτες τους.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν: «Οι σκύλοι ικανοποιούν την εγγενή ανάγκη του ανθρώπου να είναι μέρος ενός κοινωνικού συνόλου, αλλά και εξωγενείς ανάγκες του, που είναι να εκμεταλλεύονται και να κακοποιούν το ζώο, για δικό τους όφελος. Οι άνθρωποι και ειδικά οι νέοι έχουν αντικρουόμενα συναισθήματα και συμπεριφορές, που συχνά και οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνονται τι επίδραση έχουν στο περιβάλλον τους».

Ανατολή Παρασκευοπούλου, Κτηνίατρος
Email anatoli@diagnovet.gr


diagnovet