Web Toolbar by Wibiya Τα χρυσά χρόνια: Συμβουλές φροντίδας για τα ζώα που γερνάνε ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Τα χρυσά χρόνια: Συμβουλές φροντίδας για τα ζώα που γερνάνε

Τα αγαπημένα μας ζώα ζουν μαζί μας αλλά και έρχεται η ώρα που γερνάνε. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους και να τα βοηθάμε να ξεπερνούν τα προβλήματα τους, για να ζήσουν καλύτερα και πιο πολύ. Τα ηλικιωμένα ζώα δεν είναι καταδικασμένα και δεν πρέπει να σταματάμε την φροντίδα τους αλλά αντίθετα να την ενισχύουμε.

Μία διατροφή υψηλή σε πρωτεϊνη, με συμπληρώματα όπως βιταμίνες για το τρίχωμα ή για τα πόδια είναι σημαντική. Τα εμβόλια περιορίζονται μετά την ηλικία των 10 ετών και η άσκηση πρέπει να μειώνεται αλλά να μην διακόπτεται ώστε τα πόδια να γυμνάζοναι και να μην ατροφούν.

Κτηνίατρος από το Σικάγο (με πελάτισσα την Oprah Winfrey) συμβουλεύει:

1) ΜΥΤΗ

Αν το ζωάκι μας χάσει την όρεξη του, αδυνατίσει και δεν δείχνει να πεινά αυτό ίσως σημαίνει ότι δεν μπορεί πια να μυρίσει. Έτσι δεν μυρίζει το φαγητό του και δεν έχει όρεξη να φάει. Είναι φυσιολογικό τα υπερήλικα ζώα να τρώνε λιγότερο και να αδυνατίσουν λίγο όμως θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί για πιθανές ασθένειες που οδηγούν σε απώλεια όρεξης όπως: ο καρκίνος, προβλήματα στα δόντια κ.α.

Αν ο κτηνίατρος δεν βρει κάποιο ιατρικό λόγο για την μείωση της όρεξης, πρέπει να κάνετε το φαγητό του ζώου πιο ...ευωδιαστό.
Η όσφρηση των ηλικιωμένων ζώων μειώνεται, ειδικά αν είχαν περάσει στο παρελθόν ασθένειες του αναπνευστικού ή λόγω φαρμάκων που έχουν παρενέργειες στην όσφρηση. Οι κονσέρβες και τα μαγειρεμένα στο σπίτι φαγητά έχουν περισσότερη μυρωδιά αλλά θα πρέπει να τα δίνετε
ως βοηθητικά και να μην αποτελούν πλήρη γεύματα. Πάντα ανακατέψτε τα με ξηρά τροφή ή το φαγητό που συνήθιζε να τρώει ο σκύλος ως τώρα.

*Μπορεί το ηλικιωμένο ζώο να θέλει να τρώει περισσότερες φορές από ότι πριν. Μοιράστε τα γεύματα του σε δύο ή τρία την ημέρα.
*Μπορεί το ζώο επίσης να θέλει μία αλλαγή στο μπωλ του (περιέργειες της ηλικίας). Αλλάξτε το πλαστικό με ένα σιδερένιο ή γυάλινο.

2) ΜΑΤΙΑ

Το ζωάκι μας δεν βλέπει τόσο καλά όσο στο παρελθόν όσο μεγαλώνει. Βάλτε χαλάκι στα σημεία που γλυστράει, βοηθήστε τον όταν ανεβαίνει σκάλες και μην τον αφήνετε χωρίς επίβλεψη στον κήπο, αν υπάρχει επικίνδυνο σημείο. Η εξέταση από τον κτηνίατρο επιβάλλεται για τυχόν ασθένειες των οφθαλμών, όπως ο καταρράκτης.

Αν ο κτηνίατρος δεν βρει κάτι όμως, είναι φυσικό η όραση του ζώου να είναι μειωμένη λόγω ηλικίας και τα μάτια του να είναι πιο θολά.
Μην τρομάζετε το ζώο και πλησιάζετε το πάντα από μπροστά ενώ τα βράδια είναι χρήσιμο να έχετε το ζώο περιορισμένο σε κάποιο ειδικό περιφραγμένο χώρο ή σε δωμάτιο.


adespoto