Web Toolbar by Wibiya Κίνδυνος για τα σκυλιά μας οι ξαφνικές αλλαγές του καιρού ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Κίνδυνος για τα σκυλιά μας οι ξαφνικές αλλαγές του καιρού

Οι γρήγορες αλλαγές της θερμοκρασίας που παρατηρούνται αυτές τις μέρες, από ηλιόλουστες σε ξαφνικούς μίνι-καύσωνες, μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα σκυλιά μας, γι αυτό πρέπει να προσέχετε όταν τα πάτε βόλτα. Όσοι τρέχετε μάζι με το σκύλο σας θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 2 διαλείμματα των 10 λεπτών και να έχετε απαραιτήτως νερό μαζί σας για το ζώο.

Τα ζώα δεν προσαρμόζονται εύκολα στη ζέστη. Χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν, λέει κτηνίατρος από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα.

Τα μακριά τριχώματα κάποιον σκύλων γίνονται πιο λεπτά το καλοκαίρι με τη ζέστη. Αν τα βουρτσίζετε καθημερινά μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτό αλλά δεν είναι και πολύ αποτελεσματικό όταν η θερμοκρασία φτάνει τους 40 βαθμούς!

Τώρα που η ζέστη είναι υποφερτή για τους ανθρώπους και θα βγαίνετε προφανώς περισσότερες βόλτες, πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη μέριμνα για τα σκυλιά. Τα σκυλιά δροσίζονται μέσω του λαχανιάσματος τους αλλά αυτό δεν αρκεί πάντα σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες. Γι αυτό η καλύτερη ώρα για βόλτα το καλοκαίρι είναι νωρίς το πρωϊ ή αργά το απόγευμα, όταν δεν καίει ο ήλιος.

Παρατηρείτε πάντα το σκύλο σας. Αν το λαχάνιασμα γίνει ιδιαίτερα έντονο και αναπνέι με δυσκολία, μπορεί να είναι σημάδι ότι έπαθε θερμοπληξία.

Τα ζώα με ''πλακουτσωτή'' μύτη (πχ παγκ, μπουλντογκ, μπόξερ κ.α.) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και δεν θα πρέπει να ασκούνται σε υψηλές θερμοκρασίες ή να τα πηγαίνετε για γρήγορο περπάτημα.

Τα σκυλιά που ζουν σε κήπο θα πρέπει να έχουν επαρκή σκιά στη διάθεση τους, να μην είναι δεμένα ώστε να μην πνιγούν και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να έχουν προστασία από τη βροχή και τον ήλιο με κάποια στέγη. Δεν αρκεί μόνο το σκυλόσπιτο, όταν πέφτει επάνω του ήλιος. Γίνεται φούρνος..

adespoto.gr