Web Toolbar by Wibiya Μετασχηματισμοί κατά την κύηση στο σώμα της σκύλας ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Μετασχηματισμοί κατά την κύηση στο σώμα της σκύλας

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου κύησης θα δούμε να αυξάνεται προοδευτικά ο μεταβολισμός τη σκύλας. Το κυκλοφοριακό της σύστημα θα υποστεί κάποια υπερφόρτωση και στη διάρκεια του δεύτερου μισού της κύησης ο μεταβολισμός του φώσφορου και του ασβεστίου θα είναι ιδιαίτερα έντονος. Έλλειψη φώσφορου ή ασβεστίου στην περίοδο αυτή θα προκαλέσει διαταραχές στην κατασκευή των οστών του εμβρύου ή κρίσεις εκλαμψίας (σπαστική μορφή ουραιμίας…) στη μητέρα μετά τον τοκετό. Η μήτρα μετακινείται κάτω από το βάρος του εμβρύου και καταλαμβάνει το μπροστινό τμήμα της κοιλιακής χώρας. Τα κύτταρα των μαστοειδών αδένων ετοιμάζονται για την έκκριση του γάλατος. Εξωτερικά όλα αυτά γίνονται φανερά με μια προοδευτική αύξηση του όγκου της κοιλιάς, μια ελαφριά κόπωση, ένα προοδευτικό φούσκωμα των μαστών και προς το τέλος μια αληθινή λειτουργική αδυναμία.

φροντίδα έγκυος σκύλοςΦροντίδες στη μέλλουσα μητέρα
Φροντίζετε την υγιεινή της αλλά να της κάνετε σύντομα μπάνια και να προσέχετε μην κρυώσει. Για δέκα περίπου μέρες θα μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε με τη σκύλα σας σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, αλλά μετά την περίοδο αυτή θα πρέπει να προσέξετε την διατροφή της.
Δεν πρέπει να την εξαντλείτε με μακρινούς περιπάτους, ούτε με έντονα παιχνίδια. Όχι βέβαια να φτάσετε στο άλλο άκρο της απόλυτης ανάπαυσης που θα έχει αποτέλεσμα τη χαλάρωση των μυών και την παχυσαρκία του σκύλου. Αν και κατά τον πρώτο μήνα δεν επιβάλλεται καμιά δίαιτα, ωστόσο το δεύτερο μήνα θα πρέπει να προσθέσετε στην καθημερινή διατροφή της διάφορα στοιχεία: ασβέστιο, φώσφορο. Συμβουλευτείτε για το θέμα αυτό τον κτηνίατρο σας.
Μη χρησιμοποιείται πολύ τοξικά φάρμακα εκτός από ελαφρό παρασιτοκτόνο με βάση την πιπεραζίνη, που θα δώσετε στη σκύλα σας 3 βδομάδες πριν τον τοκετό για να προλάβετε την εμφάνιση παρασίτων στα κουτάβια.
Τις τελευταίες μέρες της κύησης, αν δεν θέλει η μέλλουσα μητέρα να κινείται μην την πιέζετε, αν επίσης ουρεί όπου βρει μην τη μαλώσετε. Το κάνει άθελα της επειδή ο όγκος της μήτρας πιέζει υπερβολικά την κύστη της. Όταν φτάσει η περίοδος της γέννας, φτιάξτε ένα κουτί ανοικτό από πάνω, χαμηλό για να μπορεί να βγαίνει η σκύλα, όχι όμως τα κουτάβια. Πρέπει να είναι περιορισμένα να μπορεί να τα θηλάζει χωρίς να τα χάνει.

 petzoo.gr