«Το ιστορικό είναι η μισή διάγνωση». Αυτό είναι μία από τις αρχές της ιατρικής. Όταν ο ασθενής είναι το ζώο σας, καλείστε εσείς να δώσετε πληροφορίες για το πρόβλημά του. Η επικοινωνία με τον κτηνίατρο είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εξέτασης.
Πολλές φορές δεν γίνεται κατανοητό τι ακριβώς ζητά να μάθει ο κτηνίατρος. Οι ερωτήσεις είναι πολλές και διάφορες, ανάλογα με την περίπτωση. Με τις παρακάτω απαντήσεις προσπαθώ να σας δείξω έναν τρόπο να είναι πιο σαφής η ενημέρωση του κτηνιάτρου σας για την κατάσταση του αγαπημένου σας φίλου. Αν δεν καταλάβετε τι σας ρωτά ο κτηνίατρος, ζητήστε του να σας εξηγήσει ώστε να μην δώσετε λάθος πληροφορίες.
Μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις είναι οι εξής:
1) «Τί τρώει το ζώο;»
Ο κτηνίατρος θέλει να μάθει αν το ζώο τρώει ξηρά τροφή, κονσέρβες ή μαγειρεμένο φαγητό. Η μάρκα της τροφής είναι επίσης μια χρήσιμη πληροφορία, γιατί υπάρχουν διάφορες ποιότητες σκυλοτροφών στο εμπόριο. Όσον αφορά το μαγειρεμένο φαγητό, η απάντηση πρέπει να απαριθμεί όλα τα συστατικά του γεύματος και τον τρόπο μαγειρέματος. Άλλο να ταΐζετε το ζώο βραστό κρέας με ρύζι και λαχανικά, άλλο τηγανιτές πατάτες και άλλο αποφάγια από το γεύμα σας, που δεν είναι τίποτα άλλο από πέτσες, λίπη, κόκαλα και σάλτσες, τηγανιτά λάδια και ψωμιά.
Επίσης, αν το μενού της ημέρας δεν περιορίζεται μονό στα κυρίως γεύματα, πρέπει να το αναφέρετε. Λιχουδιές, μπισκότα και μπουκιές από το σνακ σας είναι εξίσου σημαντική πληροφορία για να ολοκληρωθεί η εικόνα της διατροφής του ζώου σας.
2) «Πόσο καιρό έχετε το ζώο;»
Η ερώτηση δεν αναφέρεται στην ηλικία του ζώου. Ο κτηνίατρος πρέπει να ξέρει από πότε το ζώο είναι υπό την δική σας προστασία. Μπορεί το ζώο να είναι κάποιων ετών και εσείς να το έχετε μόνο μερικούς μήνες. Αυτό σημαίνει πως δε μπορείτε να δώσετε ακριβείς πληροφορίες για την υγεία του ζώου σας πριν από την ημέρα που το πήρατε.
3) «Είναι εμβολιασμένο;»
Η ερώτηση ουσιαστικά αναφέρεται στο αν το ζώο σας ολοκλήρωσε το εμβολιακό του πρόγραμμα ως κουτάβι και αν ήταν συνεπές στους επαναληπτικούς του εμβολιασμούς. Αν το ζώο εμβολιάστηκε κάποια στιγμή στην ζωή του, δεν σημαίνει ότι διατηρεί την ανοσία για πάντα. Πιο συγκεκριμένα ο κτηνίατρος πρέπει να γνωρίζει αν το τελευταίο εμβόλιο που έγινε ήταν μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, γιατί τότε μονό ο τίτλος αντισωμάτων είναι τέτοιος που να δίνει επαρκή ανοσία στο ζώο. Διαφορετικά θεωρείται ανεμβολιάστο. Όσον αφορά τα κουτάβια, τα εμβόλια τους απέχουν από 15-30 μέρες, μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Για να μην δίνονται λάθος πληροφορίες, φροντίστε να έχετε πάντα το βιβλιάριο του ζώου μαζί σας και ενημερωμένο, γιατί, άνθρωποι είμαστε, δε μπορούμε να τα θυμόμαστε όλα με ακρίβεια. Το ίδιο ισχύει και για τις αποπαρασιτώσεις του ζώου (κοινώς: χάπι).
4) «Πού ζει το ζώο;»
Η ερώτηση δεν αναφέρεται σε περιοχή π.χ. Χαλάνδρι, Καλαμαριά, αλλά στο περιβάλλον του ζώου. Αυτό μπορεί να είναι:
- Αποκλειστικά το σπίτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ζώο δεν βγαίνει ποτέ έξω, παρά μόνο για να μεταφερθεί κάπου και αυτό χωρίς να έρθει σε επαφή με το έδαφος.
- Το σπίτι και η περιοχή γύρω από αυτό. Το ζώο βγαίνει βόλτα μαζί σας, ποτέ χωρίς επίβλεψη.
- Το σπίτι και ο κήπος/η αυλή, χωρίς να μπορεί να δραπετεύσει έξω από αυτόν τον χώρο.
- Το σπίτι, ο κήπος/η αυλή και η περιοχή γύρω από αυτό. Σε αυτή την περίπτωση το ζώο μπορεί να βγει βόλτα μόνο του χωρίς την συνοδεία σας (ισχύει κυρίως για γάτες).
5) «Πότε παρατηρήσατε το πρόβλημα;»
Είναι λάθος να προσπαθείτε να μαντέψετε πότε ξεκίνησε το πρόβλημα στο ζώο. Πείτε ξεκάθαρα πότε παρατηρήσατε ότι κάτι δεν πάει καλά, χωρίς να μπερδεύετε τον κτηνίατρο με εκτιμήσεις.
6) «Έχει όρεξη;»
Η όρεξη για φαγητό εκτιμάται διαφορετικά από τον κάθε ιδιοκτήτη. Για να είστε πιο κατανοητός, μπορείτε να κατατάξετε την όρεξη/ανορεξία του ζώου σας σε μία από τις εξής κατηγορίες:
- Τρώει τα πάντα. Εκτός από φαγητό, τρώει και άλλα υλικά, όπως φυτά, χώμα, τα παιχνίδια του και άλλα αντικείμενα.
- Τρώει ό,τι του δώσετε.
- Δεν τρώει τίποτα άλλο παρά μία συγκεκριμένη τροφή.
- Δεν τρώει ή τρώει λίγο από το φαγητό που του σερβίρετε. Τρώει όμως με όρεξη διάφορα αλλά φαγητά.
- Τρώει το φαγητό που συνηθίζετε να του σερβίρετε, αλλά έχει περιορίσει την ποσότητα πολύ. Επίσης δεν δελεάζεται με άλλα φαγητά.
- Δεν τρώει τίποτα απολύτως.
Και ένα ακόμα πολύ σημαντικό: Να είστε ειλικρινείς. Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες αποκρύπτουν ή διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, για να κρύψουν την άγνοια ή την αδιαφορία τους, άλλοτε πάλι γιατί δεν θέλουν να δεχτούν ότι το ζώο τους έχει πρόβλημα.
Αφού λοιπόν τελειώσει η περιγραφή της κατάστασης, έχετε κάνει από τη μεριά σας ό,τι ήταν δυνατό για να βοηθήσετε να βρεθεί λύση. Από εκεί και πέρα, αφήστε τον κτηνίατρο να αποφασίσει πως θα προχωρήσει στη διερεύνηση του περιστατικού. Το μόνο που μένει από εσάς είναι να ακολουθήσετε την θεραπεία που θα ορίσει και να τον κρατάτε ενημερωμένο για την εξέλιξη.
ktiniatros.wordpress.com