Web Toolbar by Wibiya Προετοιμασίες για το νέο μέλος ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Προετοιμασίες για το νέο μέλος

πό την στιγμή που πλέον πήρατε την απόφαση για να φέρετε ένα κουτάβι στο σπίτι, οφείλετε να κάνετε πρώτα κάποιες προετοιμασίες.

Φροντίστε ώστε την ημέρα που θα έρθει το κουτάβι στο σπίτι να έχετε αρκετό χρόνο ώστε να ασχολειθείτε μαζί του.
Το Σάββατο αποτελεί ίσως την ιδανική μέρα για κάτι τέτοιο –αν και εφόσον βέβαια δεν εργάζεστε.

Αποφύγετε τους καλεσμένους που όλο περιέργεια θα εμφανιστούν για να δουν το νέο μέλος.

Εσείς και τα τυχόν μέλη της οικογένειας σας είναι υπεραρκετός αριθμός νέων προσώπων για να είναι το κουτάβι σας επιφυλακτικό. Όσο πιο πολλά πρόσωπα τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να τρομοκρατηθεί το κουτάβι.

Βρείτε μια μικρή περιοχή όπου θα περιοριστεί αρχικά το κουτάβι. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίσει από την πρώτη στιγμή όλα τα δωμάτια του σπιτιού και να τα συμαδέψει με την μυρωδιά του (= πιπί). Ένα δωμάτιο χωρίς χαλί (πχ. η κουζίνα) ή ένα πάρκο για μωρά, ή ένα ειδικό κλουβί του εμπορίου, αρχικά θα σας απαλλάξει από δύσκολα λερώματα και θα διευκολύνει το κουτάβι να νοιώσει πιο άνετα: Έχει επιτέλους τον δικό του χώρο! Εάν εκεί μέσα μπορείτε να του έχετε και ένα καλάθι, ή ένα σπιτάκι ακόμα καλύτερα για τον μικρό σας φίλο!

Τις πρώτες μέρες που το κουτάβι θα έρθει στο σπίτι, ίσως κλαίει. Ένα ρολόι κοντά του, ειδικά την νύχτα, μπορεί να το βοηθήσει στην προσαρμογή του στον νέο χώρο. Ο χτύπος του ρολογιού του θυμίζει τον χτύπο της καρδιάς της μαμάς του και το κάνει να νοιώθει ασφάλεια. Εάν λείπετε, για συντροφιά μπορείτε να ανοίξετε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

 
Προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε μέσα στο σπίτι

1. Ασφαλίστε όλες τις πρίζες που θα μπορούσε να έχει πρόσβαση. Στα κουτάβια αρέσει να γλύφουν το κάθε τι καινούριο!
2. Ασφαλίστε όλα τα καλώδια. Στα κουτάβια αρέσει να μασουλάνε τα πάντα!
3. Απομακρύνετε τα χαλάκια όπου έχει πρόσβαση. Το χαλί αποτελεί ιδανικό χώρο για να κουρνιάσει και να κοιμηθεί αλλά και για να λερώσει!
4. Κρύψτε τα διάφορα χημικά: Χλωρίνη, απορρυπαντικό, λοιπά καθαριστικά, μπορούν να αποβούν μοιραία για το κουτάβι σας.
5. Βεβαιωθείτε ότι ο κάδος με τα σκουπίδια στην κουζίνα δεν μπορεί να αναποδογυρίστει από το παιχνίδι του κουταβιού.
6. Εάν ζείτε σε διαμέρισμα, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χωρέσει να περάσει ανάμεσα από τα κάγγελα του μπαλκονιού και να πέσει.
7. Εάν ζείτε σε μονοκατοικία (τυχεροί!), βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει καμία τρύπα στον φράχτη από όπου θα μπορoύσε να αποδράσει.


Εξοπλισμός

1. Το καλάθι, ή το σπιτάκι.
Θα αποτελέσει τον χώρο όπου το κουτάβι θα θεωρήσει σπίτι, θα ξεκουράζεται, θα ηρεμεί, θα απομονώνεται όταν επιθυμεί. Φροντίστε να είναι κατάλληλο για το μέγεθος και την ιδιοσυγκρασία του κουταβιού (ένα πάνινο καλαθάκι θα χρειαστεί λιγότερο από 10 λεπτά για να γίνει κομμάτια από ένα μικρό αρσενικό Ροτβάιλερ).

2. Τα πιάτα του.
Κάθε σκυλί χρειάζεται να έχει στον χώρο του ένα μπωλ όπου θα υπάρχει μόνιμα νερό, ενώ θα πρέπει να κρατάτε εσείς άλλο ένα μπωλ όπου θα του προσφέρετε την τροφή του. Αποφύγεται τα «διπλά» μπωλ – η τροφή θα ανακατέβεται συχνά με το νερό, ενώ πλένονται δυσκολότερα.

3. Παιχνίδια.
Επειδή δεν θα σας άρεσε η εικόνα ένος κουταβιού να μασουλάει τις παντόφλες, τις καρέκλες και οτιδήποτε άλλο βρίσκεται στην εμβέλεια του και θα μπορούσε να του ανακουφίσει την οδοντοφυϊα του, προλάβετε το προσφέροντας του ειδικά, ασφαλή παιχνίδια που θα βρείτε στο εμπόριο.

4. Το Περιλαίμιο.
Αν και θα σας διευκολύνει στο να «τσακώσετε» το σκυλί εγκαίρως όταν το επιθυμείτε, δεν είναι υποχρεωτικό –αν δεν θέλετε- να του το φοράτε μέσα στο σπίτι παρά μόνο σε συνδυασμό με το λουρί είτε στην βόλτα, είτε για εκπαιδευτική χρήση. Προσοχή: Μην φοράτε ποτέ στο κουτάβι τον λεγόμενο «πνίχτη» και ειδικά μην του τον αφήνετε πάνω όταν δεν είναι υπό την επιτήρηση σας. Είναι πολύ επικίνδυνο να μαγκώσει κάπου και να πνίξει στην κυριολεξία το κουτάβι σας! Ο πνίχτης χρησιμοποιείται (χωρίς και αυτό να είναι απαραίτητο) ΜΟΝΟ κατά την εκπαίδευση και ΜΟΝΟ εφόσον επαγγελματίας εκπαιδευτής σας έχει δείξει την σωστή του χρήση.

5. Το λουρί.
Χρησιμοποιείται από νωρίς ώστε να το συνηθίσει. Για κάποια ώρα μπορείτε να του το φοράτε καθημερινά μέσα στο σπίτι: Αφήστε το να σέρνεται αλλά μην το αφήσετε να το μασουλήσει. Υπάρχουν διάφορα είδη λουριών, ανάλογα με την ράτσα, το μήκος και την χρησιμότητα. Ένα ανθεκτικό λουρί μήκους 2 μέτρων αρχικά σας καλύπτει για τις πρώτες του βόλτες.

6. Τα εργαλεία για τις ακαθαρσίες του σκύλου.
Τον πρώτο καιρό μέσα στο σπίτι και στη συνέχεια έξω στην βόλτα του, το κουτάβι σίγουρα θα λερώσει. Ένας συνειδητός ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει –όπως θα τα μαζέψει μέσα από το σπίτι του- να τα μαζέψει και από τον δρόμο. Γι’αυτό θα χρειαστείτε σακούλες, γάντια, φτυαράκι και χαρτί.
 
 
Υγεία
 
 Οι εμβολιασμοί του κουταβιού ξεκινάνε από την ηλικία των 8 εβδομάδων της ζωής του, όταν δηλαδή – επειδή έχει πλέον του κουτάβι σταματήσει να τρέφεται αποκλειστικά από το μητρικό γάλα – έχει παράλληλα σταματήσει να υπάρχει και η μητρική ανοσία.

Αναφέρονται στις εξής ασθένειες: μόρβα, ηπατίτιδα, τύφο, λεπτοσπείρωση, τραχειοβρογχίτιδα.
Τον πρώτο χρόνο της ζωής του γίνεται επανάληψη σε διάστημα από 15 έως 40 ημερών, ενώ κατά τον επαναληπτικό εμβολιασμό γίνεται και το εμβόλιο κατά της λύσσας. Ακολουθούν ετήσιοι αναμνηστικοί εμβολιασμοί.

Η αποπαρασίτωση του ζώου ξεκινάει από την ηλικία των 5 εβδομάδων και επαναλαμβάνεται σε 15 μέρες την πρώτη φορά, σε έναν μήνα την επόμενη και στη συνέχεια κάθε 3 μήνες.

Στο πρώτο κρίσιμο διάστημα
, και ειδικότερα πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εμβολιασμών, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις βόλτες με το κουτάβι μας σε εξωτερικούς χώρους ενώ δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλα ζώα του μη οικίου περιβάλλοντος μας.

Πέρα από τους εμβολιασμούς του όμως επειδή η υγεία των κουταβιών (όπως άλλωστε και των μωρών) είναι πολύ ευαίσθητη και θέλει έγκαιρη διάγνωση, πρέπει να κοιτάμε τα σημάδια. Ένα υγιές σκυλί έχει καθαρό και λαμπερό τρίχωμα, υγρή μύτη, σταθερή όρεξη, σταθερή κινητικότητα, λαμπερά μάτια. Δεν κάνει εμέτους και διάρροια. Δεν βήχει, δεν γέρνει το κεφάλι δεξιά η αριστερά και πατάει και στα τέσσερα πόδια. Η φυσιολογική θερμοκρασία του είναι 38-39 βαθμοί Κελσίου. Στα αυτιά δεν πρέπει να υπάρχει έκκριμα η κοκκινίλα. Τα αντίθετα από τα ανωτέρω, είναι λόγος επίσκεψης στον κτηνίατρο.
Η πρώτη περίοδος ζωής του κουταβιού είναι πολύ κρίσιμη για την υγεία του. Ακόμη λοιπόν κι αν είστε ο ίδιος, ή κάποιος φίλος σας, σε θέση να κάνετε το εμβόλιο στον σκύλο, ακόμη κι αν το κουτάβι σας δείχνει υγιέστατο πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο σας. Μόνο εκείνος είναι σε θέση να παρατηρήσει κάποιο πιθανό πρόβλημα πριν εκείνο εκδηλωθεί εντονότερα και πλέον είναι δύσκολο να διορθωθεί!

Επιτρέψτε στο κουτάβι σας μια περίοδο προσαρμογής όπου θα συμβούν διάφορα ατυχήματα. Αφιερώστε του όσο πιο πολύ χρόνο μπορείτε, εξοπλιστείτε με πολύ υπομονή και αγάπη. Μην ντραπείτε να του δείξετε τρυφερότητα και στοργή – θα σας ανταμοίψει σύντομα πλουσιοπάροχα.

Για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσετε, ζητήστε την βοήθεια κάποιου ειδικού.
Ο εκτροφέας, ο κτηνίατρος και ακόμα καλύτερα κάποιος εκπαιδευτής, θα σας βγάλουν γρήγορα από την δύσκολη για σας θέση.
 
puppy-doggy.blogspot.com 
 
Διαβάστε επίσης: