Web Toolbar by Wibiya Φροντίδα του αυτιού και οι ασθένειές του ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Φροντίδα του αυτιού και οι ασθένειές του



Τα αυτιά του σκύλου μου μυρίζουν απαίσια! Tο κουτάβι μου ξύνει τα αυτιά του! Το σκυλί μου τρίβει το κεφάλι του στο πάτωμα!
Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα σε ένα σχετικά με τα αυτιά ενός κατοικιδίου.
Σημάδια ασθένειας των αυτιών
 


Μερικά από τα σημάδια που θα σας υποδείξουν πρόβλημα στα αυτιά είναι:
 
- Άσχημη μυρωδιά
- Κνησμός (φαγούρα) και ξύσιμο των αυτιών με τα πόδια
- Υγρό μέσα στα αυτιά και στις τριχούλες έξω από αυτά
- Κοκκινίλα και πρήξιμο στο πτερύγιο του αυτιού
-Χτυπάει το κεφάλι του κουνώντάς το δεξιά και αριστερά
- Κλίνει (γυρίζει) προς μία μεριά του σώματός του
- Πονάει όταν του χαϊδεύουμε τα αυτιά
- Κάθεται «μαζεμένο» ή γίνεται ευέξαπτο
- Πιθανά αίτια μιας ασθένειας των αυτιών

Τα προβλήματα στα αυτιά ενός κατοικίδιου μπορεί να έχουν πολλαπλές αιτίες.
Μερικές από αυτές είναι:
- Αλλεργίες όπως η ατοπία και η τροφική υπερευαισθησία
- Παράσιτα όπως η ωτοδεκτική ψώρα
- Μικροοργανισμοί όπως βακτήρια, μύκητες κλπ
- Ξένα σώματα όπως άγανα
- Τραυματισμοί
- Ορμονικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός
- Ανατομικές ιδιαιτερότητες του αυτιού: «πεσμένα» αυτιά ή στενός αυλός
- Κληρονομικά προβλήματα, προβλήματα ανοσοποιητικού ή όγκοι.


Αλλεργίες
Κατοικίδια με αλλεργίες είτε σε κάποιο εισπνεόμενο αντιγόνο είτε σε κάποια τροφή έχουν συχνά προβλήματα με τα αυτιά. Μπορεί μάλιστα η φαγούρα στα αυτιά να είναι και το πρώτο σημάδι κάποιας αλλεργίας.Ξύνοντας έντονα τα αυτιά του, συνήθως τα επιμολύνει με μικροοργανισμούς και ξεκινά η περίφημη ωτίτιδα. Όταν το υπόβαθρο είναι αλλεργικό τότε η δυσκολία είναι διπλή αφού και τη μόλυνση πρέπει να θεραπεύσουμε αλλά και την αλλεργία να τιθασεύσουμε.
Παράσιτα 
Η ψώρα των αυτιών (otodectes cynotis) είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στα αυτιά των γατών και λιγότερο συχνό στους σκύλους.Κάποιες φορές, ο κνησμός είναι τόσο έντονος που συχνά καταλήγει σε σοβαρό τραυματισμό του αυτιού.

Βακτήρια και μύκητες
Πολλοί τύποι βακτηρίων αλλά κυρίως η Malessezia pachydermitis μπορούν να προκαλέσουν ωτίτιδα. Αν κρατάμε τα αυτιά καθαρά (χώρο υγρό, κυψελίδα, τρίχες) τότε το περιβάλλον είναι εχθρικό σε βακτήρια και μύκητες.

Ξένα σώματα
Άγανα κυρίως από φυτά που κολλάνε και στα ρούχα μας συνήθως «τρυπώνουν» στα αυτιά προκαλώντας εξαιρετικούς ερεθισμούς. Έτσι όταν χτενίζετε το κατοικίδιό σας πάντα πρέπει να κοιτάτε στο εσωτερικό του πτερυγίου για άγανα.

Τραυματισμοί
Δαγκώματα από άλλα κατοικίδια αλλά και ο έντονος κνησμός καταλήγουν συνήθως σε βαρείς τραυματισμούς των πτερυγίων. Μια από τις πιο δυσάρεστες εξελίξεις είναι το ωταιμάτωμα (αίμα διάχυτο στον υποδόριο ιστό του πτερυγίου) που απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Ορμονικές ανωμαλίες
Η μειωμένη ή αυξημένη παραγωγή κάποιων ορμονών οδηγεί σε ωτίτιδα. Ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια και ορμόνες φύλου είναι οι συνηθέστερες.

Ανατομικές ιδιαιτερότητες

Πεσμένα αυτιά ή με υπερβολική τριχοφυϊα προδιαθέτουν σε φλεγμονή αυτιών.

Και τώρα τι κάνουμε;
Θα πρέπει αρχικά να προσεγγιστεί σχολαστικότερα η αιτία του προβλήματος. Μην ξεχνάτε ότι η ωτίτιδα είναι συνήθως αποκότα σημαντικότερων προβλημάτων υγείας. Ο γιατρός σας θα κάνει ωτοσκόπηση για να αφαιρέσει πιθανό ξένο σώμα και καθαρίζοντας να παρατηρήσει τη γενική κατάσταση αυτιού και κατοικίδιου.
Αν υποψιαστεί βακτήριο ή μύκητα θα σας ζητήσει καλλιέργεια και αυτιοβιογράφημα ώστε να βρεθεί το αίτιο και να δοθεί το ανάλογο αντιβιοτικό. Με την εξέταση, το καλό ιστορικό και τις διαγνωστικές εξετάσεις θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον «μπελά» της ωτίτιδας. Η θεραπεία πρέπει να είναι τοπική και συστηματική. Θα πρέπει λοιπόν και το κατοικίδιο να πάρει συστηματικά το κολλύριό του και τα αντιβιοτικά από το στόμα αλλά και ο καθαρισμός να γίνεται σχολαστικά.

Καθαρισμός και πρόληψη
Το κανάλι του αυτιού του σκύλου σας έχει σχήμα αγγλικού «L». Οι ακαθαρσίες τα ξένα σώματα και η κυψελίδα φυσικά μαζεύονται στον πυθμένα αυτού του «L». Η χρήση ενός καλού καθαρισμού βοηθά στο να ξεκολλήσουν αυτές οι ουσίες και εύκολα να απομακρυνθούν με μια μπατονέτα ή κομμάτι βαμβακιού.
Βάζετε το καθαριστικό «πλημμυρίζοντας» το αυτί και κάνετε απαλό μασάζ για 20-30 sec. Μετά προσεκτικά με την μπατονέτα απομακρύνετε τις «ακαθαρσίες». Ποτέ μην πιέζετε την μπατονέτα πέρα από το σημείο που βλέπετε το άκρο της ή αισθάνεστε την πρώτη αντίσταση.
Μετά από τον καλό καθαρισμό μπορείτε και τα φάρμακα να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικότερα αλλά και τα αυτιά να τα κρατήσετε υγιή. Η συχνότητά του, αν δεν υπάρχει άλλη σύσταση, πρέπει να είναι κάθε 2-3 εβδομάδες.