Web Toolbar by Wibiya Ψυχές στη βιτρίνα...είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε! ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ψυχές στη βιτρίνα...είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε!

Πολλοί άνθρωποι ρωτούν: Γιατί είναι κακό να αγοράζω ζώο από pet shop? Από πού θα το αγοράσω αν όχι από pet shop?

Δυστυχώς στη χώρα μας, όπως σε πολλά άλλα θέματα, έτσι και για τα ζώα η έλλειψη ενημέρωσης και το εύκολο χρήμα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα.

Τα λεγόμενα puppy mills (φάρμες μαζικής αναπαραγωγής κουταβιών) ή ανεύθυνοι ιδιώτες (backyard breeders) που θέλουν να ονομάζονται εκτροφείς επειδή απλώς ζευγαρώνουν σκυλιά ράτσας θα μας απασχολήσουν σε αυτό το άρθρο, που σκοπό έχει να ενημερώσει για κάθε απορία κάθε φιλόζωου που είναι πρόθυμος να ανοίξει τα μάτια του.
 
 
  Τι είναι λοιπόν τα puppy mills?
 
 
 
Δεν είναι κάτι νέο παρά το γεγονός ότι όποιος βλέπει φωτογραφίες από ζώα παράνομων εκτροφείων / puppy mills μένει έκπληκτος.

Τα puppy mills είναι ουσιαστικά παράνομα εκτροφεία-κυνοτροφεία. Είναι παράνομα γιατί:
α) κρατούν τα ζώα δεμένα ή σε πολύ μικρά κλουβιά με συρμάτινα πατώματα, βρώμικα, σε άθλιες συνθήκες (λάσπες, βρωμιά, ακαθαρσίες)
β) δεν τα φροντίζουν σωστά (εμβόλια, τροφή, νερό, βόλτα, ανθρώπινη επαφή)
γ) ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα σκυλιά που απλώς μοιάζουν με ράτσες, χωρίς να είναι ζώα με πιστοποιητικά καθαροαιμίας  και εξετάσεις για κληρονομικές ασθένειες και δυσπλασίες των οστών, όπως συνηθίζουν οι επαγγελματίες εκτροφείς
δ) δεν έχουν κάποια άδεια και δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για τις διαστάσεις των κλουβιών κ.α.

Οι φωτογραφίες  ζώων που βρέθηκαν σε παράνομα εκτροφεία μιλούν από μόνα τους. . .


Κάθε σώφρων, φιλόζωος άνθρωπος δεν θα έβρισκε ποτέ αυτές τις συνθήκες λογικές. Μόνο κακοποίηση μπορεί να θεωρηθεί η εκμετάλλευση των ζώων. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι που κρατούν δεκάδες ζώα ράτσας στα παράνομα εκτροφεία τους, χρησιμοποιούν τα ζώα αυτά και συγκεκριμένα:

τα μωρά τους.

Ο σκοπός που έχουν αυτά τα παράνομα εκτροφεία είναι να προμηθεύουν με ''καθαρόαιμα'' ζώα όσους τα ζητούν...
Αυτοί μπορεί να είναι pet shops, μπορεί να είναι έμποροι ζώων με αγγελίες στις εφημερίδες κ στο Διαδίκτυο και άλλοι, με σκοπό να τα προωθήσουν στη συνέχεια σε ανυποψίαστους πελάτες που αναζητούν ένα ''Μαλτεζάκι'', ένα Λαμπραντόρ ή ένα ''Περσικό''!

Ένα καθαρόαιμο ζώο μπορεί να κοστίζει από 400 ευρώ ως και 1500 ευρώ (οι μεγαλόσωμες ράτσες).
 Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το κέρδος είναι το απόλυτο κίνητρο για αυτούς τους παράνομους εκτροφείς και ουδεμία φιλοζωϊα υπάρχει πίσω από αυτό. Στιβάζουν 5 σκυλιά σε ένα κλουβί και κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα καθώς 5 ή 8 κουτάβια επί την ανάλογη τιμή φέρνουν μεγάλο κέρδος ανά τακτά χρονικά διαστήματα!
Πού βρίσκονται τα puppy mills?
Δυστυχώς η απάντηση είναι: παντού! Πρόσφατα στη χώρα μας αποκαλύφθηκαν μέσα σε 1.5 χρόνο μόνο 3 παράνομα εκτροφεία σε Αλεποχώρι, Δερβενοχώρια και Σέρρες. Σίγουρα όμως για να υπήρχαν αυτά, υπάρχουν και άλλα.Πέρα από τα σύνορα μας, η μάστιγα των puppy mills χτυπά ιδιαιτέρως τις ΗΠΑ, τον Καναδά αλλά και κάθε χώρα του εξωτερικού.
Οργανώσεις και φιλοζωϊκά σωματεία που εντοπίζουν παράνομα εκτροφεία, κινούνται νομικά και με άδεια εισαγγελέα και με τη βοήθεια της αστυνομίας εισβάλλουν στα παράνομα κολαστήρια για να σώσουν τα άτυχα ζώα. Η διαφορά είναι ότι οι χώρες του εξωτερικόυ είναι πιο μπροστά στο θέμα της τιμωρίας και καταστολής των εγκληματιών αυτών ενώ στη χώρα μας μόλις πρόσφατα είχαμε καταδικαστική απόφαση για την παράνομη εκτροφέα που συνεχίζει να υποστηρίζει ότι είναι...φιλοζωη! 

Ο νόμος ξεκάθαρα ορίζει ότι τα ζώα μετά την αποκάλυψη παράνομου εκτροφείου κατάσχονται από τις οργανώσεις και ο...ιδιοκτήτης το πιθανότερο είναι να είναι παράνομος! Οταν βλέπεις βρώμα και δυσωδία παντού και άρρωστα, ταλαιπωρημένα, παραμελημένα ζώα, μόνο παρανομία και κακοποίηση είναι.
Βέβαια, οι παραπάνω καταστάσεις είναι η πιο ''βαριά''μορφή.

Μορφή παράνομης εκτροφής αποτελεί και ο ιδιώτης που έχει στο κήπο του 4-5-10 καθαρόαιμα ζώα και τα ζευγαρώνει με σκοπό το οικονομικό κέρδος. Οι λεγόμενοι εκτροφείς της πίσω αυλής (BYB) είναι άνθρωποι που μπορεί να έχουν τα ζώα τους σε καλή κατάσταση και καθαρά, όμως δεν παύει να εκμεταλλεύονται τα μωρά που πωλούν έναντι μεγάλων ποσών, χωρίς συνήθως αποδείξεις. 

BYB είναι και ο φίλος μας που έχει ένα καθαρόαιμο ζώο και το ζευγαρώνει για να πουλήσει τα μωρά.

Τι σχέση έχουν τα puppy mills με τα pet shops?

Και εδώ είναι το φλέγον θέμα. Λίγοι από μας φαντάζονται ότι το χνουδωτό χαριτωμένο κουτάβι της βιτρίνας του pet shop προέρχεται από κάποιο παράνομο εκτροφείο.

 Δυστυχώς όμως τα φαινόμενα (εμπειρία, καταγγελίες, συζητήσεις) φαίνεται να αποδεικνύουν ότι όλα αυτά τα ζώα των γυάλινων κλουβιών προέρχονται από φάρμες μαζικής αναπαραγωγής, της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Πιο συγκεκριμένα:

Όταν ρωτάς στο pet shop από πού είναι το σκυλάκι ή το γατάκι, η απάντηση σχεδόν πάντα είναι ''από εκτροφείο χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης'' , πράγμα που είναι πολύ γενικό ή ''από εκτροφείο της Ουγγαρίας / Βουλγαρίας κ.α.'', πράγμα που αφήνει μεγάλες αμφιβολίες για το αν πράγματι τα ζώα αυτά προέρχονται από εκτροφεία. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ουγγαρία η πώληση ζώων σε  pet shops απαγορεύεται! Για τις χώρες του Ανατολικού μπλοκ είναι πολλές οι καταγγελίες ότι έχουν παράνομα εκτροφεία ζώων αλλά υπάρχουν και συλλήψεις ατόμων δημοσιευμένες σε εφημερίδες και Διαδίκτυο, τα οποία μετέφεραν με αυτοκίνητα/φορτηγά κουτάβια μέσω πχ Ιταλίας με τελικό προορισμό την Ελλάδα και πιθανότατα pet shops.
 

Γιατί λοιπόν είναι κακό να είναι από κάποιο εκτροφείο του εξωτερικού?

Τα pet shops και ειδικά οι μεγάλες αλυσίδες έχουν πάρα πολλά κλουβιά και είναι σχεδόν πάντα γεμάτα.
Για να έχεις κάθε εβδομάδα νέα ζώα, σημαίνει ότι υπάρχουν συνεχείς γέννες. Ένας σοβαρός εκτροφέας μπορεί να κάνει μια γέννα το χρόνο ή όταν θεωρεί ότι έχει ένα καλό ζευγάρι ζώων -από άποψη υγείας και μορφολογίας- κι αυτό γιατί θέλει να είναι σίγουρος ότι όχι απλά θα ... βγάλει εμπόρευμα, αλλά ότι δημιουργεί σωστά ζώα της συγκεκριμένης ράτσας.

Όταν όμως υπάρχουν συνεχείς γέννες, αποκλείεται ένα pet shop να εντοπίζει τον εκτροφέα που έχει γέννα και να παίρνει τα κουτάβια. Σχεδόν κανείς σοβαρός εκτροφέας δεν δίνει ανεξέλεγκτα τα ζώα του για πώληση σε pet shop. Είναι παραπάνω από πιθανό λοιπόν τα ζώα των pet shop να προέρχονται από φάρμες μαζικής αναπραγωγής, όπου υπάρχουν πάντα πολλά μωρά και πολλές γέννες.

 Ακόμα κι αν πας σε ένα pet shop και δεν έχει τη ράτσα που θες, σου λένε ότι σε 1 εβδομάδα θα την έχεις! Μια γέννα θέλει προετοιμασία (ζευγάρωμα) και 2 μήνες κύηση! Άρα, πώς σε 1 εβδομάδα εντοπίζουν το ζώο που θες? Από φάρμα μαζικής αναπαραγωγής.Αυτό είναι κάτι που διαφημίζουν κιόλας. Αν δεν έχουν μια ράτσα, στην φέρνουν άμεσα.

Επίσης,το γεγονός ότι τα pet shops ή διαδικτυακές σελίδες/εκτροφεία διαφημίζουν την ικανότητα παραγγελίας/εισαγωγής  ΟΛΩΝ των ρατσών πρέπει να σας βάζει σε υποψίες. Η άμεση εξυπηρέτηση μπορεί να μας ικανοποιεί αλλά δεν αγοράζουμε αυτοκίνητο. Αγοράζουμε μια ζωντανή ψυχή και θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν προέρχεται από κάποιο κολαστήριο και η μανούλα του δεν έχει μείνει πίσω να γεννά μέσα στη βρώμα και στην έλλειψη ανθρώπινης επαφής.

Εκτός όμως από την μάνα που μένει πίσω, το ίδιο το ζώο που αγοράζουμε μπορεί να έχει άπειρα προβλήματα υγείας που θα δούμε παρακάτω.

Σοβαρές καταγγελίες υπάρχουν και από πρώην εργαζόμενους σε pet shops όπου καλούνταν να ξεφορτώσουν τα ζώα από τα κλουβιά μεταφοράς και να τα βάλουν στα γυάλινα κλουβιά. Σχεδόν τα μισά λένε, ήταν είτε άρρωστα, είτε φοβισμένα από το δύσκολο ταξίδι ή ακόμα και ναρκωμένα επίτηδες, άγνωστο το γιατί εφόσον τα pet shops ισχυρίζονται ότι έρχονται νόμιμα, με αεροπλάνα. Παρά το εμφανές της κακής κατάστασης της υγείας ορισμένων ζώων, τα αφεντικά διέταζαν τους εργαζομένους να βάλουν κανονικά τα ζώα στη βιτρίνα και ότι αν κάποιος πελάτης ρωτήσει τι έχει, να πουν ότι απλά είναι κουρασμένα. Καταγγελίες υπάρχουν και για εγκαταλείψεις ζώων από ιδιοκτήτες pet shop: για ένα σκυλί που φτάνει 6 μηνών και δεν το αγοράζει κανείς η πρώτη κίνηση είναι να ρίξουν την τιμή πολύ χαμηλά. Αν δεν πιάσει και αυτό, τότε ίσως να καταλήξει στο δρόμο άλλο ένα ζώο με...μη καταχωρημένο microchip.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ...
 

Μεγάλο ποσοστό των ζώων που αγοράζονται από pet shops σύμφωνα με καταγγελίες όσων αγόρασαν από pet shop αλλά και σύμφωνα με έρευνες, υποφέρουν από ασθένειες που είναι οι εξής:

  • Τύφος: είναι μια κοινή ασθένεια που χτυπά τα κουτάβια όταν δεν έχουν προλάβει να κάνουν το εμβόλιο. Όμως τα κουτάβια που γεννιούνται σε ιδιαίτερα βρώμικες συνθήκες και αποχωρίζονται από την μαμά τους πριν την ηλικία των 7 εβδομάδων όπως πρέπει, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από τύφο. Πώς ξέρουμε ότι τα κουτάβια αποχωρίζονται πριν τους 2 μήνες από την μάνα?
    Πηγαίνετε σε ένα pet shop και ρωτήστε την ηλικία του ζώου...Το 99% των απαντήσεων είναι
    1.5 μηνός και 2 μηνών και το λένε με καμάρι γιατί ως γνωστόν τα μικρά σε ηλικία ζώα ''φεύγουν'' πολύ πιο εύκολα απ ότι τα μεγαλύτερα και όλοι τα προτιμούν για τί θέλουν λέει να τα μεγαλώσουν από μικρά για να τους μάθουν. Για να έιναι όμως 2 μηνών ήδη στη βιτρίνα σημαίνει ότι έχει φύγει σίγουρα πάνω από 2 εβδομάδες νωρίτερα από την μάνα, άρα δεν έχει μείνει 7 εβδομάδες με την μητέρα του! Και γι αυτό υπάρχει και ένας ακόμη λόγος: επειδή είναι τόσο άθλιες οι συνθήκες στις οποίες γεννά μια θηλυκιά, που είναι πολύ σπάνιο να επιβιώσουν τα μωρά γι αυτό και τα παίρνουν αμέσως απο εκεί, πιθανώς.
  • Λευχαμία και Λοιμώδης Περιτονίτιδα: πολύ σοβαρές ασθένειες που χτυπούν τα γατάκια και κάνεις προσευχές να μην έχει κάποιο  αδέσποτο αυτές τις ασθένειες για να καταφέρεις να το σώσεις. Είναι και οι 2 θανατηφόρες αν και μπορείς με κάποια καλή φροντίδα στο ζώο να το κρατήσεις στη ζωή κάποια χρόνια παραπάνω. Αλλά αποφασίζει ο οργανισμός του πότε θα υποτροπιάσει. Οι ασθένειες αυτές κληρονομούνται από τη μάνα γάτα ή κολλάνε από γάτα σε γάτα με γρατζουνιές. Η ελλιπής φροντίδα των γατών σε μαζικά εκτροφεία και η λάθος διατήρησή τους, μπορεί να οδηγήσει το μικρό Περσικό χαριτωμένο γατάκι της βιτρίνας σε ένα καταδικασμένο από πριν μέλλον.
  • Δυσπλασία: μια ασθένεια που χτυπά μεγαλόσωμες ράτσες, όπως τα Ροτβάιλερ, τα Γερμανικά Ποιμενικά, οι Μολοσσοί κ.α.
    Η δυσπλασία είναι κάτι που προλαμβάνεται από τους σοβαρούς εκτροφείς με εξετάσεις και ελέγχους πριν το ζευγάρωμα. Ζώα με δυσπλασία αποκλείονται από το ζευγάρωμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει στα παράνομα εκτροφεία ή με τους εκτροφείς της πίσω αυλής. Δεν ελέγχουν τα ζώα των ρατσών αυτών με τέτοιου είδους εξετάσεις, με αποτέλεσμα πολλά Ροτβάιλερ ή λυκόσκυλα να εμφανίζουν δυσπλασία μετά από μερικούς μήνες. Η δυσπλασία προκαλεί πολύ πόνο στο ζώο και θέλει συνεχώς φάρμακα και έχει μεγάλο κόστος η θεραπεία και η ειδική τροφή που πρέπει να τρώνε ζώα με δυσπλασία ώστε να μην παίρνουν βάρος και επιβαρύνουν την κατάσταση των οστών τους. Μερικοί ιδιοκτήτες επιλέγουν μια άλλη λύση: να πετάξουν το ζώο που αγόρασαν στο δρόμο, ως κάτι ελαττωματικό καταδικάζοντας το σε θάνατο.

    Καταγγελίες υπάρχουν επίσης και για την καθαρότητα των ρατσών από pet shops. Πολλοί άνθρωποι κατάλαβαν από σύγκριση του ζώου τους με κάποιο άλλο, από εξέταση κτηνιάτρου ή ακόμα και με το μάτι σε κάποιες περιπτώσεις, ότι το ζώο που αγόρασαν δεν αντιπροσωπεύει πιστά την ράτσα αλλά αποτελεί απλώς αντίγραφο. Για μας όλα τα ζώα έχουν ψυχή και λατρεύουμε τα ημίαιμα. Όταν όμως κάποιοι πληρώνουν για μια συγκεκριμένη ράτσα, αναμένουν να είναι άρτια μορφολογικά. Αυτό είναι που κάνουν οι σωστοί εκτροφείς. Από αυτούς μπορείς να πάρεις ένα ζώο που θα είναι υγιές και θα αντιπροσωπεύει το πρότυπο της ράτσας.
Το pedigree (πιστοποιητικό καθαροαιμίας) που δίνουν επί πληρωμή τα pet shops μπορεί να είναι πλαστο, σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στα πράγματα.

Επίσης, το γεγονός ότι τα pet shops διαφημίζουν ότι τα ζώα έχουν microchip και διαβατήριο, παρουσιάζοντας τα σαν πλήρως εξοπλισμένα δεν είναι παρά μια κοροϊδία μες στα μούτρα μας!
  • Η ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip) είναι υποχρεωτική από το νόμο για κάθε ιδιοκτήτη ζώου αλλά και απαραίτητη για την εισαγωγή του ζώου. Δεν θα μπορούσαν να τα πωλούν χωρίς microchips. Και παρότι τα πωλούν με microchips δεν φροντίζουν να ενημερώσουν τους νέους ιδιοκτήτες ότι πρέπει να τα καταχωρήσουν στη βάση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ώστε αν χαθεί να μπορέσουν να το βρουν ίσως πάλι, αλλά και να βοηθήσουν ίσως σε περίπτωση εγκατάλειψης να βρεθεί ο ιδιοκτήτης!!! Μια μεγάλη ανευθυνότητα.
  • Το δε Eυρωπαϊκό Διαβατήριο (pet passport) είναι επίσης υποχρεωτικό για την εισαγωγή του ζώου και το βγάζεις με 10 ευρώ σε έναν κτηνίατρο αν θες να ταξιδέψεις στο εξωτερικό με το ζώο σου. Δεν είναι κάτι τρομερό λοιπόν! Και στο passport υπάρχουν μεγάλες απάτες, όπως παλιές ημερομηνίες εμβολίων ενώ στην πραγματικότητα τα ζώα δεν είναι 2 μηνών ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν. Δηλαδή φέρνουν τα ζώα χωρίς εμβόλια -γι αυτό και αρρωσταίνουν απ όσα είπαμε παραπάνω- και κάνουν τα εμβόλια αργότερα στο pet shop μετά την ηλικία των 2 μηνών!
  • Πολλές είναι οι καταγγελίες και για συνεργαζόμενους κτηνιάτρους μέσα στα pet shops που αποκρύπτουν το θέμα με τα εμβόλια ή που χρεώνουν υπέρογκα ποσά για κάθετι που χρειάζεται το ζώο!

    Επίσης, τραγικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει μια ''εγγύηση'' για το πρώτο 24ωρο σε ορισμένα μαγαζιά! Αν πάθει κάτι το ζώο, στο αντικαθιστούν!!! Δεν είναι κάτι άψυχο,φωνάζουμε.... Τι είναι να το αντικαταστήσεις? Πρόσφατα-και όχι μόνο φυσικά- όπως καταγγέλθηκε ένα γατάκι παρότι αντικαταστάθηκε...πέθανε και αυτό! Και τα δύο ήταν άρρωστα. Και το τρίτο άραγε μετά θα είναι? Ομως επειδή ξέρουν ότι  υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ζώο να είναι άρρωστο, προσπαθούν να βγουν από πριν...''λάδι''!

    Τέλος, υπάρχουν pet shops που ισχυρίζονται ότι συνεργάζονται με ελληνικά εκτροφεία. Αυτό μπορεί να είναι είτε τελείως ψέμματα για να καθησυχάσουν τον αγοραστή είτε όντως, να δίνουν κάποιοι παράνομοι εκτροφείς/εκτροφείς της πίσω αυλής κουτάβια τους σε pet shops. Τα ζώα από το Αλεποχώρι, από τα Δερβενοχώρια, από τις Σέρρες αποκλείεται να προοριζόταν για το εξωτερικό. Λογικό είναι να διοχετεύονται στα ελληνικά pet shops, όμως δεν είναι εκτροφεία! Είναι παράνομα εκτροφεία.

    Ολα τα παραπάνω μπορεί να μη συμβαίνουν μόνο σε pet shop αλλά να χει κάποια άλλη μορφή: έμπορος ζώων με κάποιο δήθεν εκτροφείο, ηλεκτρονικά μαγαζιά που εισάγουν και αποστέλλουν όλες τις ράτσες σε όλη την Ελλάδα, αγγελίες στις εφημερίδες κ.α.

    Εκτός από την ανευθυνότητα που αναφέρθηκε παραπάνω σχετικά με την ελλιπή ενημέρωση του νέου ιδιοκτήτη για το microchip  του ζώου, αρνητικά από τους φιλόζωους κρίνεται και το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να αγοράσει με μετρητά ή με την πιστωτική του ένα ζώο που μπορεί να μην έχει σκεφετεί από πριν αν έχει το χώρο, το χρόνο, τα χρήματα και την διάθεση/ικανότητα να φροντίσει!
Οι υπάλληλοι των pet shops δεν ενδιαφέρονται αν εσύ θα το ζευγαρώσεις, αν θα πετάξεις στο δρόμο τα μωρά, αν θα το έχεις στο μπαλκόνι ή δεμένο με αλυσίδα. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο...δικό σου είναι, ο,τι θες το κάνεις! Τραγική συνέπεια να βρίσκονται εκατοντάδες καθαρόαιμα ζώα, αγορασμένα από pet shops με μη καταχωρημένα microchips, εγκαταλελλειμένα στο δρόμο! Είτε επειδή τα βαρέθηκαν, είτε επειδή τους το πήραν δώρο αλλά δεν μπορούν να το φροντίσουν κλπ. Φυσικά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι. Υπάρχουν και άτομα που αγόρασαν ζώα από pet shops και ήταν υγιή και τα αγαπούν και τα φροντίζουν καθημερινά. Είναι όμως δυστυχώς μια πραγματικότητα η ανεξέλεγκτη αγοραπωλησία ζώων με συνέπειες που βαραίνουν τα αδέσποτα και το έργο των φιλοζωϊκών σωματείων που έχουν να περιθάλψουν και καθαρόαιμα ζώα που κάποιος βαρέθηκε ή έχει δυσπλασία και το πέταξε στο δρόμο.

Άρα, τι κάνουμε?

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, ένας άνθρωπος που ψάχνει να αγοράσει ζώο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπιστευθεί κάποιον (είτε pet shop, είτε αγγελία, είτε οτιδήποτε άλλο) αν δεν μπορεί να δει τους γονείς και τις εγκαταστάσεις του εκτροφείου με τα ίδια του τα μάτια. Γι αυτό μια λύση ώστε να μπει τέλος στο παράνομο κερδοφόρο εμπόριο των ζώων είναι να αγοράζετε
ζώα ,εφόσον θέλετε καθαρόαιμα, μόνο από ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ, νόμιμους.

Ακόμα και οι εκτροφείς θέλουν πολλή προσοχή καθώς ακόμα αν θεωρούνται καταξιωμένοι, υπάρχουν καταγγελίες για κακή μεταχείριση των ζώων ή πώληση μη υγιών ζώων. Αλλά είναι σαφώς λιγότερα τα κρούσματα. Ζητάτε να δείτε τους γονείς, pedigree, εμβόλια και όλες τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν τα κουτάβια. Και η κοινωνικοποίηση παίζει σημαντικό ρόλο.

Για να εντοπίσετε εκτροφέα της ράτσας που σας ενδιαφέρει μην μπείτε στο Internet και μην πάρετε εφημερίδα με αγγελίες! Τηλεφωνήστε στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας ή στον Κυνολογικό Όμιλο Αθηνών ή εντοπίστε τον Ομιλο της Φυλής που σας ενδιαφέρει και ζητήστε να σας πουν εκτροφείς της ράτσας ώστε να έρθετε σε επαφή και να δείτε από κοντα τα ζώα του.

Πολλές φορές είναι πιθανό να σας πουν ότι δεν έχουν εκείνη τη στιγμή διαθέσιμη γέννα. Κι αυτό είναι άκρως λογικό. Οι σοβαροί εκτροφείς δεν έχουν διαθέσιμα μονίμως μωρά! Κι αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για ένα ζώο, θα πρέπει να είστε σε θέση να περιμένετε και να δείτε την γέννα και να προβείτε στην αγορά μετά.

Επίσης, πολλοί παραπονούνται ότι τα ζώα των εκτροφείων είναι πολύ ακριβά. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που κάνει τα pet shops  να φαίνονται ελκυστικότερα. Για παράδειγμα ένα μαλτέζ μπορεί να κοστίζει 500 ευρώ από pet shop αλλά ένας εκτροφέας να ζητά 900 για ένα μαλτέζ. Αυτό όμως αν διαβάστε όλα τα παραπάνω είναι λογικό. Ενας εκτροφέας που έχει κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις υγείας, που φροντίζει την μητέρα και τα κουτάβια/γατάκια της και μεγαλώνει με κόπο τα ζώα έχει σίγουρα παραπάνω απαιτήσεις. Είναι κι αυτό κάτι που θα πρέπει να αποφαίσετε αν είστε σοβαρά αποφασισμένοι να αποκτήσετε ζώο συγκεκριμένης ράτσας και να ξέρετε ότι δεν θα παρουσιάσει κάτι.

Αν λοιπόν είστε αποφασισμένοι να πάρετε μια συγκεκριμένη ράτσα, θα πρέπει να κάνετε θυσίες οικονομικές και άλλες. Αν πάλι δεν έχετε τα χρήματα ή αηδιάζετε με το εμπόριο πίσω από τις ουρίτσες των τετράποδων, δεν έχετε παρά να υιοθετήσετε ένα από τα χιλιάδες ζώα που εγκαταλείπονται στη χώρα μας, καθαρόαιμα και ημίαιμα, κουτάβια, γατάκια και ενήλικα! Απλώς απευθυνθείτε στα τοπικά φιλοζωϊκά σωματεία!Τόσο απλό! Παίρνετε ζώο στειρωμένο, εμβολιασμένο, υγιές και με διάφορες συμβουλές από τους ανθρώπους που έχουν καταλάβει το χαρακτήρα του όσο το φιλοξενούν!





 

Και τι θα απογίνουν τα ζώα των pet shops?

Υπάρχει μια ευαίσθητη ερώτηση ανθρώπων που κατάλαβαν έστω και αργά το δράμα πίσω από τα pet shops.
Ρωτούν λοιπόν τι θα απογίνουν τα ζώα στις βιτρίνες και τα ζώα των παράνομων εκτροφείων αν δεν τα αγοράσουμε για να τα...σώσουμε.
Το να αγοράσεις ένα ζώο επειδή το λυπάσαι και για να το σώσεις είναι λάθος. Οχι ηθικά, αλλά γιατί συνεχίζεις να ενισχύεις το εμπόριο ψυχών.
Όσο αγοράζονται ζώα, τόσο θα αντικαθιστούνται. Όσο υπάρχει ζήτηση, θα υπάρχει και προσφορά!

Επομένως, ίσως στην αρχή υπάρξουν θύματα κάποια κουτάβια που θα μείνουν στο δρόμο (τα πρώτα θα είναι?) και κάποιες μάνες αν κλείσουν τα παράνομα εκτροφεία όμως δεν θα υπάρξουν άλλα! Θα σταματήσει το βασανιστήριο!

Είναι στο χέρι μας λοιπόν όχι απλά να μην αγοράζουμε ζώα από pet shops αλλά να μην επισκεπτόμαστε καν για τις άλλες αγορές μας (τροφές, αξεσουάρ κλπ) τα καταστήματα που εμπορεύονται ζώα! 
Υπάρχουν πολλά pet shops που ΔΕΝ εμπορεύονται καθόλου ζώα και  είναι της νοοτροπίας ότι το μόνο εμπόρευμα είναι τα λουράκια, οι τροφές και τα παιχνίδια που κάνουν τα τετράποδα χαρούμενα!

Σκεφτείτε αν όλοι μας, ο καθένας από μας βάζαμε veto σ' αυτά τα μαγαζιά και δεν αγοράζαμε μέχρι να σταματήσουν να εισάγουν ζώα!
Κάποια στιγμή θα εγκατέλειπαν το χόμπι τους! Έχουμε δύναμη και μπορούμε να σώσουμε αυτά τα πλάσματα.

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ.

Είναι μεγάλο το κύκλωμα...είναι μεγάλες οι αλυσίδες των pet shop...είναι μεγάλο το εμπόριο...έχουν πολλοί συμφέροντα από αυτό. Όσο όμως θα αγαπώ αυτά τα ζώα και θα τα υπερασπίζομαι από όσους τα κακοποιούν, δεν μπορώ να διακρίνω ανάμεσα στα ημίαιμα αδέσποτα κ τους απάνθρωπους κακοποιούς τους και στα καθαρόαιμα ζώα των pet shop με τους επιχειρηματίες κακοποιούς τους.

Κλειάννα Μαλαματίνα


lilanimals.blogspot.com


Διαβάστε επίσης: