Web Toolbar by Wibiya Clicker Training ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Clicker Training

Η εκπαίδευση με “κλίκερ” έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας και όλο και περισσότεροι εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους, χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Δεν πρόκειται απλά για μια εκπαιδευτική τεχνική αλλά  για μια ολόκληρη εκπαιδευτική φιλοσοφία.
Είναι μια τεχνική εκπαίδευσης ζώων, που έχει της βάσεις της στις θεμελιώδης αρχές μάθησης(operant conditioning) του ψυχολόγου επιστήμονα  B.F Skinner, με τις οποίες “μαθαίνουν” όλα τα πλάσματα της Γης.
Πρόκειται για το γνωστό “βατραχάκι” που κάνει έναν χαρακτηριστικό ήχο με το μεταλλικό έλασμα που διαθέτει.
Έγινε ευρέως γνωστό από την Karen Pryor – εκπαιδεύτρια δελφινιών, που εκπαίδευε με αυτήν την τεχνική θαλάσσια θηλαστικά, όπως δελφίνια, φάλαινες, άγρια ζώα, άλογα, πτηνά  κ.λ.π.
 
Ένας ζώο, που θα ανταμειφθεί για μια συμπεριφορά του, είναι πιθανότερο να την επαναλάβει. Εκεί έρχεται και ο σημειωτής πράξης(κλίκερ) με τον ήχο του, να σημειώσει την ζητούμενη συμπεριφορά και αμέσως να παραλάβει ο σκύλος την επιβράβευση του(συνήθως λιχουδιές ή παιχνίδι).
Έχουμε ουσιαστικά μια “γέφυρα” μεταξύ της συμπεριφοράς και της ανταμοιβής, που δεν έχει καμιά συναισθηματική φόρτιση και είναι ένας ήχος ουδέτερος και σύντομος, που δεν ακούγετε στο φυσικό περιβάλλον.
 
Με λίγα λόγια δηλαδή, είναι σαν να του λες, μπράβο έκανες το σωστό, τώρα πάρε την ανταμοιβή σου. Έτσι το ζώο μαθαίνει γρηγορότερα, ευκολότερα, καλύτερα και είναι και περισσότερο διασκεδαστικό και για τους δύο.
 
Αργότερα αφού η συμπεριφορά επαναληφθεί αρκετές φορές τότε μπορεί να προστεθεί το σινιάλο αλλά και η φωνητική εντολή.
Ο εκπαιδευτής που γνωρίζει καλά να χειρίζεται την μέθοδο αυτή, μπορεί να μάθει απίστευτα πράγματα στον σκύλο του αλλά και να αλλάξει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές με επιθυμητές.
Όλα τα ζώα και όλες οι φυλές σκύλων εκπαιδεύονται με αυτήν την τεχνική και για οποιαδήποτε δραστηριότητα.
 
Το “clicker training” χρησιμοποιείτε σε σκύλους διάσωσης, σκύλους βοηθούς ανθρώπων με δυσλειτουργίες, για Aggility, freestyle, αγώνες υπακοής και τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων.
 
Το κλίκερ δεν είναι μια συσκευή που εκπαιδευτικά εξαρτόμαστε από αυτήν, αλλά ένα εργαλείο που με ακρίβεια, μας βοηθά να πάρουμε την ζητούμενη συμπεριφορά από τον σκύλο μας.
Τα ζώα κάνουν κάτι, πάντα, για κάποιον λόγο.
 
Ο σκύλος θα εκτελέσει μια εντολή είτε για την αποφυγή της τιμωρίας (πνίχτης, ηλεκτρικό κολάρο, φωνές κ.λ.π) είτε για να λάβει κάποια ανταμοιβή (παιχνίδι, λιχουδιές, χάδι, συμπεριφορά που του αρέσει ιδιαίτερα).
Η επιλογή είναι δική σας.
.
kynagon positive dog training
Δημοσθένης Μουμιάδης
Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων