Web Toolbar by Wibiya Η εκπαίδευση των ζώων δεν πρέπει να είναι βασανισμός! ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η εκπαίδευση των ζώων δεν πρέπει να είναι βασανισμός!

Με αφορμή τα διάφορα βάναυσα και αποτρόπαια περιστατικά που βγαίνουν στη δημοσιότητα και αφορούν κακοποίηση σκύλων από εκπαιδευτές, θεωρώ ότι οφείλουμε όλοι να ενημερωθούμε, να αφυπνιστούμε και να ελέγχουμε καλύτερα σε ποιον εμπιστευόμαστε την εκπαίδευση του καλύτερου μας φίλου.
Ο όρος «εκπαίδευση» ορίζεται ως εξής: η καλλιέργεια, με συστηματική διδασκαλία και άσκηση των διανοητικών και σωματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των ατόμων, για να μπορέσουν να ασκήσουν κάποιες επαγγελματικές ή άλλες δραστηριότητες.
Δεν περιλαμβάνει λοιπόν πουθενά, και σε καμία περίπτωση την χρήση οποιασδήποτε μορφής εξαναγκασμό. Και πως θα μπορούσε να τον περιλαμβάνει, μιας και όλοι ξέρουμε ότι με την πίεση και τον εξαναγκασμό, μόνο τις ικανότητες μας δεν μπορούμε να εκφράσουμε. Αντίθετα κλεινόμαστε ακόμα περισσότερο στον εαυτό μας, και προσπαθούμε να κάνουμε όσα ξέρουμε μόνο καλά, γιατί αν τολμήσουμε οτιδήποτε νέο, και κάνουμε λάθος θα τιμωρηθούμε. 

Η παραδοσιακή εκπαίδευση σκύλων λοιπόν, η οποία βασίζεται κυρίως στην χρήση βίας, εξαναγκασμού, πίεσης, τιμωρίας, και ελάχιστα σε επιβραβεύσεις, μόνο εκπαίδευση δεν μπορεί να θεωρηθεί. Και άνθρωποι οι όποιοι χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους, μόνο δάσκαλοι δεν θεωρούνται. Βασανιστές σίγουρα!
Αντίθετα, στην θετική εκπαίδευση, αφήνουμε τον σκύλο να εκφράσει όλες τις ικανότητες του, μιας και πάντα κερδίζει από αυτό. Το σκυλί μαθαίνει να σκέφτεται, να συνεργάζεται, και να προσπαθεί πάντα για το καλύτερο, μιας γνωρίζει ότι αν κάνει κάτι που μας αρέσει θα επιβραβευθεί. Αυτός οφείλει να είναι και ο ουσιαστικός ρόλος του εκπαιδευτή. Να παρακινεί τόσο τον σκύλο όσο και την οικογένεια, να δημιουργήσουν μια σχέση η οποία στηρίζεται στην αλληλοκατανόηση, στην εμπιστοσύνη, και την αμοιβαία προσπάθεια να περνούν όλοι καλά, χωρίς εντάσεις.
Παρακινώ λοιπόν όλους όσους χρειάζονται βοήθεια από κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή, να ελέγξουν πρώτα τι είδους άνθρωπος είναι ο συγκεκριμένος, τι μεθόδους χρησιμοποιεί, και που γίνεται η εκπαίδευση του σκύλου.
Μην δεχτείτε να γραπώνετε τον σκύλο από το σβέρκο, να του τραβάτε το λουρί, να βάλετε πνίχτη για να μην τραβάει στη βόλτα, να τον κλωτσήσετε στο στήθος όταν ανεβαίνει πάνω σας, να τον ψεκάζετε με ξύδι αν γαυγίζει.
Αυτές οι τεχνικές «εκπαίδευσης» προτείνονται από πολλούς που θέλουν να δηλώνουν εκπαιδευτές. Όλες όμως, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, από τις λύσεις που ενδέχεται να προσφέρουν.
Αν στην αναζήτηση σας για κάποιον επαγγελματία συναντήσετε κάποιον τέτοιο άνθρωπο, μην αφήσετε να ακουμπήσει το σκυλί σας. Αφήστε τον πίσω, και συνεχίστε να ψάχνετε για κάποιον άλλο.
 
Οι πιστοποιημένοι θετικοί εκπαιδευτές δεν υπάρχει περίπτωση να σας ζητήσουν να «πάρετε τον αέρα» του σκύλου, γιατί αν δεν το κάνετε, «θα κυριαρχήσει» στην οικογένεια.
Αυτές είναι απόψεις και μέθοδοι που έχουν καταρριφτεί από επιστήμονες συμπεριφοριστές και ψυχολόγους εδώ και χρόνια.

Μην αφήσετε το σκυλάκι σας να το εκπαιδεύσει κάποιος που δεν γνωρίζετε. Οφείλετε να είστε μπροστά σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης, και μάλιστα να συμμετέχετε ενεργά σε αυτήν. Ρόλος του εκπαιδευτή είναι να εκπαιδεύσει την οικογένεια να εκπαιδεύει τον σκύλο της. Μετά το τέλος του μαθήματος, ο σκύλος θα πρέπει να μένει με την οικογένεια του, και όχι με τον εκπαιδευτή, στο οποιοδήποτε εκπαιδευτήριο.
Είναι στο χέρι όλων μας, να βάλουμε ένα τέλος στην κακοποίηση των ζώων. Και αυτή ξεκινάει μέσα από τα σπίτια μας! Ας βοηθήσουμε όλοι λοιπόν να σταματήσουν τέτοια περιστατικά!

fundogtraining.gr