Web Toolbar by Wibiya Τα σκυλιά χρειάζονται ξεκάθαρους και συνεπείς κανόνες. ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Τα σκυλιά χρειάζονται ξεκάθαρους και συνεπείς κανόνες.



Τις περισσότερες φορές, όλοι άθελα μας, μπερδεύουμε τον σκύλο μας μην έχοντας ξεκάθαρες απαιτήσεις από αυτόν.
Για παράδειγμα: δεν θέλουμε ο σκύλος να κοιμάται στον καναπέ μας και κάθε φορά που ανεβαίνει με δική του πρωτοβουλία, τον σπρώχνουμε, του φωνάζουμε κλπ. Υπάρχουν όμως και φορές που επειδή έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε του επιτρέπουμε να ανέβει και αρχίζουμε να τον χαϊδεύουμε καθώς κάθεται αναπαυτικά δίπλα μας. Αυτή η αντιμετώπιση σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει ούτε τον σκύλο, αλλά ούτε και εμάς. Από την μια τον μαλώνουμε που ανέβηκε, και από την άλλη τον επιβραβεύουμε με το χάδι μας που έκανε ακριβώς την ίδια συμπεριφορά. Τι μπορεί να υποθέσει από αυτό ο σκύλος;
Ως εκπαιδεύτρια σκύλων, αλλά και ως «μαμά» πάντα προσπαθώ να είμαι ξεκάθαρη και απόλυτη στο τι θέλω να κάνει ο σκύλος μου, και τι όχι. Π.χ δεν θέλω να ανεβαίνει στον καναπέ. Δεν του επιτρέπω ποτέ και σε καμία περίπτωση να το κάνει. Αντίθετα τον επιβραβεύω με ένα ζουμερό κόκαλο όταν κάθεται κάτω δίπλα μου, και φυσικά έχω το κρεβάτι του μέσα στο σαλόνι, ώστε να έχει και εκείνος την δική του θέση που μπορεί να καθίσει αναπαυτικά, χωρίς να αισθάνεται αποκομμένος από την οικογένεια.

Επίσης, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη λένε, και έχουν δίκιο. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουν οι κηδεμόνες σκύλων είναι να προλαμβάνουν την εκμάθηση ανεπιθύμητων συμπεριφορών, παρά να προσπαθούν να τις διορθώσουν αργότερα.
Τα σκυλιά ξεκινούν να μαθαίνουν τους «κανόνες σωστής συμπεριφοράς» αμέσως μόλις μπουν στο καινούργιο τους σπίτι. Γι’ αυτό τον λόγω είναι πολύ σημαντικό οι νέοι γονείς του σκύλου να βοηθήσουν αμέσως και με θετικό τρόπο το κουτάβι τους να καταλάβει πως πρέπει να λειτουργεί στο καινούργιο του περιβάλλον.

Η συμβουλές ενός θετικού εκπαιδευτή είναι απαραίτητες για να μπορέσουν οι κηδεμόνες να βάλουν σωστές βάσεις στη σχέση τους με το κουτάβι τους. Είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, παρά να καλούμε αργότερα τον εκπαιδευτή να μας την διορθώσει. Είναι πιο σημαντικό να δείχνουμε και να εφαρμόζουμε από την αρχή το σωστό, παρά να διορθώνουμε στη συνέχεια το λάθος.

fundogtraining.gr